zobacz film Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • mikser lub blender

Rozgrzej piekarnik do 170-180⁰ C

KROK 1

Kaczka pieczona w sosie imbirowym - Kaczkę dzielimy i podsmażamyKaczkę dzielimy na piersi ze skrzydełkami i uda z podudziami. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Na zimnej patelni układamy kawałki kaczki od strony skóry, podsmażamy przez ok. 10 minut, by wytopić tłuszcz.

2 ząbki czosnku oraz niewielką ilość imbiru kroimy w cienkie plastry. Z połowy cytryny ścieramy skórkę, 4 młode cebulki kroimy na pół.

Następnie mięso obracamy i smażymy od strony mięsa ok. 5-7 minut. Razem z kaczką obsmażamy połówki cebulek. 

KROK 2

Kaczka pieczona w sosie imbirowym - Kaczkę pieczemy z warzywami Kaczkę przekładamy do nagrzanego naczynia żeliwnego. Dookoła układamy cebulki. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę podsmażamy wcześniej przygotowane 2 ząbki czosnku, imbir oraz startą skórkę z cytryny, następnie składniki przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy całość kwasem chlebowym. Dodajemy około 2 łyżek masła, sól i pieprz. Naczynie żeliwne przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180⁰ C, pieczemy minimum 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia dokładamy do kaczki pokrojoną w większe cząstki kapustę.

KROK 3

Kaczka pieczona w sosie imbirowym - Podsmażamy śliwkiNa całą powierzchnię patelni wysypujemy cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przecięte na pół śliwki i delikatnie przysmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, imbir,  kilka listków rozmarynu, odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki zalewamy żubrówką, smażymy ok. 1-2 minut. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki masła, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem.

Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, uparowaną kapustę wykładamy na patelnię i chwilę podsmażamy na rozpuszczonym maśle.

Kawałki kaczki przekładamy na talerz razem z kawałkami cebulek. Sos z naczynia żeliwnego przelewamy przez sitko do garnka, do sosu przekładamy kawałki cebulki, które pozostały na sitku. Sos miksujemy, a następnie redukujemy. Kaczkę układamy na talerzu razem z kapustą i śliwkami. Sos wylewamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Emil Emil
    3259 dni temu
    Czy mozna uzyc jako kwasu chlebowego napoju gazowanego dostepnego w marketach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3258 dni temu
    Napój gazowany nie będzie dobrą alternatywą, zachęcamy do samodzielnego przygotowania kwasu chlebowego :)
  • pawian pawian
    3334 dni temu
    I jal piszecie przepis , to dokładnie - np. Żaroodporne naczynie to z przykryciem czy bez ptzykrycia , bo to zasadnicza różnica . Profesjonaliści ! Albo cpś soę robi , albo udaje .

    odpowiedz

  • pawoan pawoan
    3334 dni temu
    Ludzie , piszecie bzdury . Jedną godzinę kaczkę piec ? Tylko jeden przepis ten pierwszy , a reszta to bzdury . Kavzkę pievze soę dp dwuch gofzon i krpka . Zapamiętajcie zaczadzeni .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3336 dni temu
    Na jakiej stronie mozna znalezc przepis na kwas chlebowy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3333 dni temu
    Wujek Google prawdę Ci powie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!