Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- mikser lub blender
Rozgrzej piekarnik do 170-180⁰ C
KROK 1
Kaczkę dzielimy na piersi ze skrzydełkami i uda z podudziami. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Na zimnej patelni układamy kawałki kaczki od strony skóry, podsmażamy przez ok. 10 minut, by wytopić tłuszcz.
2 ząbki czosnku oraz niewielką ilość imbiru kroimy w cienkie plastry. Z połowy cytryny ścieramy skórkę, 4 młode cebulki kroimy na pół.
Następnie mięso obracamy i smażymy od strony mięsa ok. 5-7 minut. Razem z kaczką obsmażamy połówki cebulek.
KROK 2
Kaczkę przekładamy do nagrzanego naczynia żeliwnego. Dookoła układamy cebulki. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę podsmażamy wcześniej przygotowane 2 ząbki czosnku, imbir oraz startą skórkę z cytryny, następnie składniki przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy całość kwasem chlebowym. Dodajemy około 2 łyżek masła, sól i pieprz. Naczynie żeliwne przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180⁰ C, pieczemy minimum 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia dokładamy do kaczki pokrojoną w większe cząstki kapustę.
KROK 3
Na całą powierzchnię patelni wysypujemy cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przecięte na pół śliwki i delikatnie przysmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, imbir, kilka listków rozmarynu, odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki zalewamy żubrówką, smażymy ok. 1-2 minut. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki masła, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, uparowaną kapustę wykładamy na patelnię i chwilę podsmażamy na rozpuszczonym maśle.
Kawałki kaczki przekładamy na talerz razem z kawałkami cebulek. Sos z naczynia żeliwnego przelewamy przez sitko do garnka, do sosu przekładamy kawałki cebulki, które pozostały na sitku. Sos miksujemy, a następnie redukujemy. Kaczkę układamy na talerzu razem z kapustą i śliwkami. Sos wylewamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!
Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!
Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Pieczona kaczka z cykorią
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Kutia
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Kaczka w sosie żurkowym
- Twaróg z imbirem i owocami
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Precle z warzywami
- Kanapka z gofrów
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Pasztet z dzika
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Calzone
- Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Sałatka z grillowanych owoców
- Tort mimoza
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3259 dni temu
Czy mozna uzyc jako kwasu chlebowego napoju gazowanego dostepnego w marketach?
odpowiedz
3258 dni temu
Napój gazowany nie będzie dobrą alternatywą, zachęcamy do samodzielnego przygotowania kwasu chlebowego :)
3334 dni temu
I jal piszecie przepis , to dokładnie - np. Żaroodporne naczynie to z przykryciem czy bez ptzykrycia , bo to zasadnicza różnica . Profesjonaliści ! Albo cpś soę robi , albo udaje .
odpowiedz
3334 dni temu
Ludzie , piszecie bzdury . Jedną godzinę kaczkę piec ? Tylko jeden przepis ten pierwszy , a reszta to bzdury . Kavzkę pievze soę dp dwuch gofzon i krpka . Zapamiętajcie zaczadzeni .
odpowiedz
3336 dni temu
Na jakiej stronie mozna znalezc przepis na kwas chlebowy?
odpowiedz
3333 dni temu
Wujek Google prawdę Ci powie!