zobacz film Kaczka z brzoskwiniami

Elisabeth Duda

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tłuczek
  • ręcznik płócienny
  • naczynie żaroodporne

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

KROK 1

Kaczka z brzoskwiniami - marynujemy kaczkęKaczkę (oczyszczoną z wnętrzności) smarujemy oliwą. Ziarna pieprzu rozbijamy w moździerzu lub owijamy je w serwetkę i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy kaczkę rozbitym pieprzem, doprawiamy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

KROK 2

Kaczka z brzoskwiniami - dodajemy warzywaDodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, posiekaną w piórka cebulę, wodę, liście laurowe i tymianek. Pieczemy 60 minut w temp. 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy kaczkę sosem, który się z niej wytapia (pilnujemy, by nie przypaliła się z wierzchu).

Wykładamy upieczoną kaczkę na talerz, a do naczynia żaroodpornego z sosem i warzywami dolewamy bulion. Naczynie wkładamy na chwilę do gorącego, lecz wyłączonego piekarnika (by utrzymać ciepło sosu i warzyw).

KROK 3

Kaczka z brzoskwiniami - gotujemy brzoskwiniowy sosBrzoskwinie, połowę soku z brzoskwiń, rum i sok z połowy pomarańczy gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Wykładamy upieczoną kaczkę na talerz, a do naczynia żaroodpornego z sosem i warzywami dolewamy bulion. Naczynie wkładamy na chwilę do gorącego, lecz wyłączonego piekarnika (by utrzymać ciepło sosu i warzyw).

Cukier wymieszany z wodą przekładamy na patelnię, dodajemy ocet i pozostały sok z brzoskwiń. Podgrzewamy sos na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Uduszone brzoskwinie wykładamy na talerz z kaczką, polewamy sosem z patelni. Upieczone warzywa przekładamy do salaterki. Danie dekorujemy rozmarynem i podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Fox Fox
    3219 dni temu
    60 minut na dwa kilogramy kaczora (standardowa waga kaczki w Lidlu)?? Troszeczkę za mało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2959 dni temu
    za malo? tak dwa razy za malo. Przepis malo czytelny i zle napisany... Trzeba sie wczytywac Dam znac p[o jakim czasie kaczka sie upiekla.
  • Q Q
    3337 dni temu
    Po 60 minutach byla calkiem surowa kaczuszka. Nie polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3336 dni temu
    Q, przy pieczeniu mięs trzeba wziąć pod uwagę wagę oraz moc piekarnika. Jeśli widzimy, że mięso jest jeszcze surowe, należy je dłużej trzymać w piekarniku.
  • Gość Gość
    3224 dni temu
    kaczuszkę piecze się ok 3 godz obracają na drugą stronę.
  • Gość Gość
    3355 dni temu
    Właśnie robię:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3355 dni temu
    Koniecznie daj znać, jak smakowało!
  • fanka fanka
    3360 dni temu
    świetny przepis. wypróbuję w weekend.

    odpowiedz

  • kaczy fan kaczy fan
    3357 dni temu
    Kaczkę trzeba piec zdecydowanie dłużej. We wszystkich przepisach Lidla kaczkę piecze się ok 60 minut, a to nieprawda! Standardową kaczkę z Lidla (około 2 kg) powinno się piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem równo 2 godziny 40 minut w 180°C. Wielokrotnie sprawdzałem i to w różnych piekarnikach. Kaczka wtedy wychodzi soczysta i dobrze upieczona. Sam przepis świetny. Pozdrawiam.
  • Gość Gość
    3356 dni temu
    2 godz 40 min? Ja tam piekę 1 godzinę na 1 kg wagi mięsa. Zawsze wychodzi miękkie i soczyste

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!