zobacz film Kaczka w czerwonym winie i powidłach

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żeliwne
  • Folię aluminiową
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Korzeń selera obierz, pokrój w kostkę 2 x 2 cm, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, zalej wodą i odstaw na czas przygotowywania kaczki. 

Przygotowanie

Kaczkę dzielimy na korpus, piersi i uda. Z korpusu pozostałego po dzieleniu kaczki gotujemy wywar. Skórę na piersiach kaczki delikatnie nacinamy (tak, by nie przeciąć mięsa). Z ud wycinamy kości (zostawiamy tylko jedną kość udową) i dodajemy je do wywaru. Kaczkę od strony mięsa doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Piersi i uda od strony skóry kładziemy na zimnej patelni, smażymy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy mięso od strony skóry zarumieni się, odwracamy je na drugą stronę. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żeliwnego.

Wcześniej przygotowanego selera odcedzamy, doprawiamy 2 ząbkami czosnku pokrojonego w plastry oraz 2 płaskimi łyżeczkami miodu, kilkoma gałązkami świeżego tymianku, niewielką ilością oleju, niewielką ilością przygotowanego masła, białym pieprzem, solą oraz niewielką ilością skórki z pomarańczy. Folię aluminiową składamy, nadając jej kształt kieszonki, wkładamy do niej zamarynowany seler, zamykamy szczelnie kieszonkę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C mniej więcej na 30 minut.

Na patelnię, na której smażyliśmy mięso kaczki, przekładamy cebulę pokrojoną w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki oraz liście laurowe i goździki. Całość przesmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy 1 łyżkę skórki startej z pomarańczy oraz 1 łyżeczkę miodu. Chwilę przesmażamy, następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia, do którego wcześniej już przełożyliśmy mięso kaczki.

Dodajemy kilka pokrojonych suszonych śliwek oraz 2 łyżki powideł śliwkowych. Pomarańczę filetujemy. Filety z pomarańczy (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) wraz z sokiem, pozostałą ilość masła, czerwone wino wytrawne oraz sok jabłkowy dodajemy do naczynia. Całość doprawiamy świeżym tymiankiem oraz niewielką ilością wcześniej przygotowanego wywaru z kaczki.

Całość zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu minimum godzinę. Po upływie tego czasu mięso kaczki wykładamy na talerz i na chwilę odstawiamy. Pozostały w naczyniu sos doprawiamy białym pieprzem (jeśli jest taka potrzeba, możemy również dodać trochę więcej powideł), całość mieszamy, chwilkę redukujemy.

Na talerz wykładamy sos ze śliwkami, cebulą oraz wszystkimi przyprawami, na sosie układamy kawałki kaczki, dookoła mięsa układamy kawałki selera oraz dekorujemy filetami z pomarańczy i tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • felinia felinia
    3355 dni temu
    Tak przy okazji kaczki - ten przepis jest najlepszy na świecie - wszyscy, co u mnie próbowali kaczuchy według niego przyrządzonej, dopytują się o jego autora. A moja rodzina żąda właśnie TAK zrobionej "dziwaczki" .Pycha, polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3354 dni temu
    felinia, dziękujemy za miłe słowa! Liczymy, że będziesz powtarzać ten przepis :)
  • Gosia Gosia
    3537 dni temu
    Kaczka Ok. Jak na dość sporą ilość pracy jaką trzeba przy niej wykonać to spodziewałam się jednak większego wow. Zgadzam się co do redukcji sosu.

    odpowiedz

  • krytyk krytyk
    3596 dni temu
    Bardzo dobra kaczka . Sądzę że można byłoby zredukować w ostatniej fazie sos , ponieważ zostało go zbyt wiele . Ciekawe połączenie śliwek i pomarańczy przypomina mi trochę sosy do dźiczyzny .

    odpowiedz

  • Gość ola Gość ola
    3600 dni temu
    Ta kaczkw wychodzi przepyszna. W niedzielę robiłam ją drugi raz i była wyśmienita. Pozdrawim

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3642 dni temu
    Olgo, czerwone wino jest tutaj kluczowym składnikiem i trudno zastąpić je czymś, co dałoby taki sam efekt smakowy. Oczywiście można pokombinować z sokami, ale nie gwarantujemy, że danie będzie tak samo udane. W Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów na kaczkę, które są bez dodatku alkoholu. Może ten przypadnie Ci do gustu? - https://kuchnialidla.pl/kaczka-duszona-z-kapusta-i-suszonymi-sliwkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3644 dni temu
    Może sok wiśniowy domowy lub żurawinowy

    odpowiedz

  • olga olga
    3644 dni temu
    czekam kiedy będę mogła przygotować te danie! mam tylko pytanie, co można dać zamiast wina? (nie alkohol)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3647 dni temu
    Danie było bardzo dobre :) Szukałam dobrego przepisu na kaczkę na święta i go :) Kaczkę dusiłam bardzo długo -dłużej niż jest powiedziane w przepisie. Wyszła niezwykle miękka. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3653 dni temu
    Drogi Gościu, danie samo w sobie jest sycące. Jednak jeśli potrzebujesz dodatków, sugerujemy ziemniaki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3653 dni temu
    z czym to się je? ryż czy ziemniaki?

    odpowiedz

  • MałgorzataGość MałgorzataGość
    3655 dni temu
    Rewelacja, uwielbiam takie połączenia smaków

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3656 dni temu
    Świetna kaczka, miękka soczysta, ja swoja piekłam w piekarniku pod przykryciem. Wyszła idealnie!!!! doskonały sos!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3656 dni temu
    rewelacja , właśnie skończyliśmy jeść, dziękuję!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3658 dni temu
    Wielki + za film :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!