Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą i sitko
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)
Piersi kaczki
Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso. Dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc). Na dnie teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi od strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut). Mięso powinno w środku być różowe. Mięso zakrywamy folią aluminiową. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.
Zapiekanka (tion) z kozim serem
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki obrane i pokrojone w talarki o grubości ok. 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w talarki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części (wielkości podobnej do talarków cukinii), pomidory kroimy w plastry. Na przemian układamy cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.
Do miseczki przelewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. Mieszamy. Smarujemy ułożone w naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.
Sos do zapiekanki
250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. Zagotowujemy. Od czasu do czasu mieszamy trzepaczką. Po chwili zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy. Sos czekoladowy do mięsa
Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut. Gdy sos zredukuje się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli.
Jak podawać
Pierś wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
- Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Indyk w sosie czekoladowym
- Kurczak z sosem paprykowym
- Sernik czekoladowy
- Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Pierogi z kaczką
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Hummus grzybowy
- Indyjskie chlebki chapatti
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Kanapka paryżanka
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Ciastka pisanki
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- Chowder z kukurydzą
- Jagodzianki
- Domowe lody
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
3196 dni temu
pyszne, regularnie staram się robić taki obiad!
odpowiedz
3547 dni temu
W sosie czekoladowym jest podane oregano a pózniej w opisie tymianek , wiec co konretnie ?;) uda sie jak dodam 70% czekolady a nie kuwettury ?
odpowiedz
3876 dni temu
no cóż, zapiekanka lepiej wygląda niż smakuje ale może być. Natomiast z tą kaczką to nie wiem ale po 13 minutach według mnie ona jest surowa i nie nadaje się do jedzenia. Przydałaby się rada jak sprawdzić czy mięso jest już dobre.
odpowiedz
3893 dni temu
Drogi Gościu tak, oczywiście możesz użyć kaczki mrożonej. Ważne jednak by przed przygotowaniem ją dokładnie rozmrozić.
odpowiedz
3893 dni temu
hej , czy jest mozliwe uzycie mrozonej kaczki ??? Niestety nie moge dostac swiezej :(
odpowiedz
3923 dni temu
Rewelacja! Uwielbiam takie połączenie smaków, po prostu niebo w gębie! :)
odpowiedz
3989 dni temu
Michale, wbrew pozorom czekolada bardzo pasuje do kaczki. Jednak jeśli boisz się takich ryzykownych połączeń, może bardziej przypadnie Ci do gustu kaczka w sosie śliwkowym? https://kuchnialidla.pl/kaczka-w-sosie-sliwkowym
odpowiedz
3990 dni temu
Super przepis tylko ta czekolada mi nie pasuję:) Pozdrawiam
odpowiedz
4000 dni temu
Adriano, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia kaczki lubisz, potrzymaj mięso na patelni nieco dłużej lub przełóż piersi kaczki do naczynia żaroodpornego i wstaw je do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Nie da się jednoznacznie określić długości czasu smażenia, gdyż wiele zależy od wielkości kawałków mięsa oraz wielkości ognia na jakim smażysz.
odpowiedz
4002 dni temu
A jak długo smażyć piersi żeby nie były krwiste? Być może takie mają być ale ja takich nie lubię, po prostu nie potrafię takich zjeść :/
odpowiedz
4006 dni temu
niestety oddzielił mi się sos: zbita czekoladowa breja pływająca w tłuszczu. Postępowałam zgodnie z instrukcją, więc dlaczego? Co zrobiłam nie tak? Joanna
odpowiedz
4012 dni temu
super - ale sos czekoladowy mi nie podszedł :( za to kaczka zrobiła furrorę :)
odpowiedz
4019 dni temu
super tylko jedno pytanie dlaczego skracacie gotowanie w necie do minininimum oglądam przepisy prawie od początku kupuję w Lidlu od ło jeju i mam wrażenie że jeszcze chwilka i się ta radocha zakończy
odpowiedz
4020 dni temu
Renato kuwertura to właśnie rodzaj czekolady, przeznaczonej do gotowania. Znajdziesz ją oczywiście w Lidlu :)
odpowiedz
4020 dni temu
Na pewno jest pyszne, tylko gdzie w przepisie na sos czekoladowy jest czekolada??? I co to są: 4 kostki kuwertury? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
4021 dni temu
o super. zrobie na pewno
odpowiedz
4021 dni temu
Jaki to kozi ser?
odpowiedz
4022 dni temu
zajebiste
odpowiedz
4022 dni temu
Takie danie to prawdziwa uczta,zapiekanka wygląda pysznie .
odpowiedz
zobacz wszystkie