Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą i sitko
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)

Piersi kaczki

Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso. Dodajemy 2 ząbki czosnku – drobno posiekane, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc). Na dnie teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi od strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut). Mięso powinno w środku być różowe. Mięso zakrywamy folią aluminiową. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.

Zapiekanka (tion) z kozim serem

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki pokrojone w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem. Na przemian układamy cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.

Do miseczki przelewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. Mieszamy. Smarujemy ułożone w naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.

Sos do zapiekanki

250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. Zagotowujemy. Od czasu do czasu mieszamy trzepaczką. Po chwili zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy. Sos czekoladowy do mięsa

Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy. Gotujemy 2 minuty, przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut. Gdy sos zredukuje się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli.

Jak podawać

Pierś wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy szczypiorkiem.

Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    770 dni temu
    pyszne, regularnie staram się robić taki obiad!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1121 dni temu
    W sosie czekoladowym jest podane oregano a pózniej w opisie tymianek , wiec co konretnie ?;) uda sie jak dodam 70% czekolady a nie kuwettury ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1450 dni temu
    no cóż, zapiekanka lepiej wygląda niż smakuje ale może być. Natomiast z tą kaczką to nie wiem ale po 13 minutach według mnie ona jest surowa i nie nadaje się do jedzenia. Przydałaby się rada jak sprawdzić czy mięso jest już dobre.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1467 dni temu
    Drogi Gościu tak, oczywiście możesz użyć kaczki mrożonej. Ważne jednak by przed przygotowaniem ją dokładnie rozmrozić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1467 dni temu
    hej , czy jest mozliwe uzycie mrozonej kaczki ??? Niestety nie moge dostac swiezej :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1497 dni temu
    Rewelacja! Uwielbiam takie połączenie smaków, po prostu niebo w gębie! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1564 dni temu
    Michale, wbrew pozorom czekolada bardzo pasuje do kaczki. Jednak jeśli boisz się takich ryzykownych połączeń, może bardziej przypadnie Ci do gustu kaczka w sosie śliwkowym? https://kuchnialidla.pl/product/kaczka-w-sosie-sliwkowym

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1564 dni temu
    Super przepis tylko ta czekolada mi nie pasuję:) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1574 dni temu
    Adriano, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia kaczki lubisz, potrzymaj mięso na patelni nieco dłużej lub przełóż piersi kaczki do naczynia żaroodpornego i wstaw je do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Nie da się jednoznacznie określić długości czasu smażenia, gdyż wiele zależy od wielkości kawałków mięsa oraz wielkości ognia na jakim smażysz.

    odpowiedz

  • Adriana Adriana
    1576 dni temu
    A jak długo smażyć piersi żeby nie były krwiste? Być może takie mają być ale ja takich nie lubię, po prostu nie potrafię takich zjeść :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1580 dni temu
    niestety oddzielił mi się sos: zbita czekoladowa breja pływająca w tłuszczu. Postępowałam zgodnie z instrukcją, więc dlaczego? Co zrobiłam nie tak? Joanna

    odpowiedz

  • Goszam Goszam
    1587 dni temu
    super - ale sos czekoladowy mi nie podszedł :( za to kaczka zrobiła furrorę :)

    odpowiedz

  • Aśka Aśka
    1593 dni temu
    super tylko jedno pytanie dlaczego skracacie gotowanie w necie do minininimum oglądam przepisy prawie od początku kupuję w Lidlu od ło jeju i mam wrażenie że jeszcze chwilka i się ta radocha zakończy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1595 dni temu
    Renato kuwertura to właśnie rodzaj czekolady, przeznaczonej do gotowania. Znajdziesz ją oczywiście w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1595 dni temu
    Na pewno jest pyszne, tylko gdzie w przepisie na sos czekoladowy jest czekolada??? I co to są: 4 kostki kuwertury? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • DC DC
    1595 dni temu
    o super. zrobie na pewno

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    Jaki to kozi ser?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1596 dni temu
    zajebiste

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1596 dni temu
    Takie danie to prawdziwa uczta,zapiekanka wygląda pysznie .

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram