
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- naczynie żaroodporne
- blachę i papier do pieczenia
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
Przygotowanie
Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową. Podpiekamy 3 minuty, obracamy na drugą stronę.
Cebule przekładamy do naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
Polędwiczki obtaczamy w grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne). Na rozgrzaną patelnię dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
Przesmażone polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
Przed podaniem wkładamy na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
Sos
Do garnka dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu. Gdy powidła się już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości). Do zredukowanego sosu dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy. Na wolnym ogniu gotujemy 10 minut.
Do sosu dodajemy cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). Mieszamy.
Jak podawać
Upieczone cebule kroimy na 1/2 . Polędwiczki kroimy na mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (18)
3992 dni temu
Czy można zastąpić czymś kawę? :)
Odpowiedz
4009 dni temu
Mąż wypróbował ten przepis. Polędwiczki uraczyły nasze podniebienia:) chylę czoła Panie Karolu:-)
Odpowiedz
4105 dni temu
Wszystko pasuje do siebie idealnie, gdy oglądałam film byłam bardzo zaciekawiona połączeniem czekolady i mięsa! Lecz po zrobieniu tego Dania jestem przekonana do zaskakujących połączeń. Czapki z głów dla Pana Karola;*
Odpowiedz
4117 dni temu
Jeśli jest taka konieczność, cynamon można pominąć.
Odpowiedz
4117 dni temu
Bardzo dobre danie, zastanawiam się tylko czy można czymś zastąpić cynamon, niektórzy są niestety na niego uczuleni :(
Odpowiedz
4248 dni temu
SOS SUPER!!!ALE CAŁA RESZTA MA DLA MNIE DUŻO DO ŻYCZENIA
Odpowiedz
4273 dni temu
Rewelacyjny sos!
Odpowiedz
4348 dni temu
polędwiczki fajne bo soczyste - brakuje mi w nich soli ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. natomiast sos (moim zdaniem) nie komponuje się z mięsem. smakuje jak krem do torta.
Odpowiedz
4364 dni temu
Świetne, szczególnie sposób przygotowania polędwiczek rewelacyjny!
Odpowiedz
4384 dni temu
Pyszne, proste i szybkie!!! Na pewno jeszcze powtórzę!
Odpowiedz
4385 dni temu
Przepyszne!
Odpowiedz
4389 dni temu
na to czekalam :D dzisiaj wyprobuje
Odpowiedz
4389 dni temu
bardzo smaczne
Odpowiedz
4390 dni temu
Po przepis na roladę herbacianą zapraszamy tutaj: https://kuchnialidla.pl/herbaciana-rolada-z-mlecznym-kremem :)
Odpowiedz
4390 dni temu
A GDZIE HERBACIANA ROLADA Z KREMEM MLECZNYM-przepis?
Odpowiedz
4391 dni temu
Ciekawy sos do mięsa,lubię takie połączenia,jutro idę do Lidla po czekoladę i chyba się skuszę na ten sos.
Odpowiedz
4391 dni temu
Ja bym poprosił następnym razem o przepis na bitki wołowe z bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami. Czekolada jest za mało słodka do mięsa :D
Odpowiedz
4391 dni temu
Nawet nie odważę się tego sosu z tą czekoladą zrobić...
Odpowiedz
zobacz wszystkie