Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- naczynie żaroodporne
- blachę i papier do pieczenia
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
Przygotowanie
Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową. Podpiekamy 3 minuty, obracamy na drugą stronę.
Cebule przekładamy do naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
Polędwiczki obtaczamy w grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne). Na rozgrzaną patelnię dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
Przesmażone polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
Przed podaniem wkładamy na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
Sos
Do garnka dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu. Gdy powidła się już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości). Do zredukowanego sosu dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy. Na wolnym ogniu gotujemy 10 minut.
Do sosu dodajemy cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). Mieszamy.
Jak podawać
Upieczone cebule kroimy na 1/2 . Polędwiczki kroimy na mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Mazurek pomarańczowy
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Okoń nilowy ze szparagami
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jarski żurek łemkowski
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Zupa solanka
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Nadziewane daktyle z boczkiem
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
3665 dni temu
Czy można zastąpić czymś kawę? :)
odpowiedz
3681 dni temu
Mąż wypróbował ten przepis. Polędwiczki uraczyły nasze podniebienia:) chylę czoła Panie Karolu:-)
odpowiedz
3777 dni temu
Wszystko pasuje do siebie idealnie, gdy oglądałam film byłam bardzo zaciekawiona połączeniem czekolady i mięsa! Lecz po zrobieniu tego Dania jestem przekonana do zaskakujących połączeń. Czapki z głów dla Pana Karola;*
odpowiedz
3789 dni temu
Jeśli jest taka konieczność, cynamon można pominąć.
odpowiedz
3789 dni temu
Bardzo dobre danie, zastanawiam się tylko czy można czymś zastąpić cynamon, niektórzy są niestety na niego uczuleni :(
odpowiedz
3920 dni temu
SOS SUPER!!!ALE CAŁA RESZTA MA DLA MNIE DUŻO DO ŻYCZENIA
odpowiedz
3945 dni temu
Rewelacyjny sos!
odpowiedz
4020 dni temu
polędwiczki fajne bo soczyste - brakuje mi w nich soli ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. natomiast sos (moim zdaniem) nie komponuje się z mięsem. smakuje jak krem do torta.
odpowiedz
4036 dni temu
Świetne, szczególnie sposób przygotowania polędwiczek rewelacyjny!
odpowiedz
4056 dni temu
Pyszne, proste i szybkie!!! Na pewno jeszcze powtórzę!
odpowiedz
4057 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
4061 dni temu
na to czekalam :D dzisiaj wyprobuje
odpowiedz
4061 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
4062 dni temu
Po przepis na roladę herbacianą zapraszamy tutaj: https://kuchnialidla.pl/herbaciana-rolada-z-mlecznym-kremem :)
odpowiedz
4062 dni temu
A GDZIE HERBACIANA ROLADA Z KREMEM MLECZNYM-przepis?
odpowiedz
4063 dni temu
Ciekawy sos do mięsa,lubię takie połączenia,jutro idę do Lidla po czekoladę i chyba się skuszę na ten sos.
odpowiedz
4063 dni temu
Ja bym poprosił następnym razem o przepis na bitki wołowe z bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami. Czekolada jest za mało słodka do mięsa :D
odpowiedz
4063 dni temu
Nawet nie odważę się tego sosu z tą czekoladą zrobić...
odpowiedz
zobacz wszystkie