zobacz film Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • naczynie żaroodporne
  • blachę i papier do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)

Przygotowanie

Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową. Podpiekamy 3 minuty, obracamy na drugą stronę.

Cebule przekładamy do naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.

Polędwiczki obtaczamy w grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne). Na rozgrzaną patelnię dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.

Przesmażone polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).

Przed podaniem wkładamy na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).

Sos

Do garnka dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.

Dodajemy 3-4 gałązki rozmarynu. Gdy powidła się już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości). Do zredukowanego sosu dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy. Na wolnym ogniu gotujemy 10 minut.

Do sosu dodajemy cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). Mieszamy.

Jak podawać

Upieczone cebule kroimy na 1/2 . Polędwiczki kroimy na mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    3685 dni temu
    Czy można zastąpić czymś kawę? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3702 dni temu
    Mąż wypróbował ten przepis. Polędwiczki uraczyły nasze podniebienia:) chylę czoła Panie Karolu:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3797 dni temu
    Wszystko pasuje do siebie idealnie, gdy oglądałam film byłam bardzo zaciekawiona połączeniem czekolady i mięsa! Lecz po zrobieniu tego Dania jestem przekonana do zaskakujących połączeń. Czapki z głów dla Pana Karola;*

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3809 dni temu
    Jeśli jest taka konieczność, cynamon można pominąć.

    odpowiedz


  • 3810 dni temu
    Bardzo dobre danie, zastanawiam się tylko czy można czymś zastąpić cynamon, niektórzy są niestety na niego uczuleni :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    SOS SUPER!!!ALE CAŁA RESZTA MA DLA MNIE DUŻO DO ŻYCZENIA

    odpowiedz

  • Julia Julia
    3965 dni temu
    Rewelacyjny sos!

    odpowiedz

  • tynka04 tynka04
    4041 dni temu
    polędwiczki fajne bo soczyste - brakuje mi w nich soli ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. natomiast sos (moim zdaniem) nie komponuje się z mięsem. smakuje jak krem do torta.

    odpowiedz

  • Nela Nela
    4056 dni temu
    Świetne, szczególnie sposób przygotowania polędwiczek rewelacyjny!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4076 dni temu
    Pyszne, proste i szybkie!!! Na pewno jeszcze powtórzę!

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    4078 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    4081 dni temu
    na to czekalam :D dzisiaj wyprobuje

    odpowiedz

  • test test
    4082 dni temu
    bardzo smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4082 dni temu
    Po przepis na roladę herbacianą zapraszamy tutaj: https://kuchnialidla.pl/herbaciana-rolada-z-mlecznym-kremem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4083 dni temu
    A GDZIE HERBACIANA ROLADA Z KREMEM MLECZNYM-przepis?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4084 dni temu
    Ciekawy sos do mięsa,lubię takie połączenia,jutro idę do Lidla po czekoladę i chyba się skuszę na ten sos.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4084 dni temu
    Ja bym poprosił następnym razem o przepis na bitki wołowe z bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami. Czekolada jest za mało słodka do mięsa :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4084 dni temu
    Nawet nie odważę się tego sosu z tą czekoladą zrobić...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!