Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • blachę do pieczenia
  • patelnię grillową
  • pędzelek
  • folię aluminiową
  • patyczki do szaszłyków
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół)

* Bardzo ostre danie

Kukurydza

Obrane kolby kukurydzy kroimy na pół, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotujemy w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem przez mniej więcej 20-30 minut.

Po upływie tego czasu połówki kolb kukurydzy hartujemy zimną wodą.

Sos

1 łyżkę oleju rzepakowego podgrzewamy w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojone papryczki jalapeno (jeśli preferujesz niezbyt ostre potrawy, zmniejsz ilość dodanych papryczek jalapeno). Całość mieszamy, podsmażamy przez mniej więcej minutę.

Następnie dodajemy zmiażdżony w moździerzu pieprz, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 limonki i biały ocet winny, całość chwilę podgotowujemy.

Następnie dodajemy miód. Sos w garnku często mieszamy, redukujemy na małym ogniu (sos powinien zredukować się o połowę) i zdejmujemy z ognia.

Polędwiczki

Kminek prażymy na patelni grillowej (często przerzucając kminek na patelni, prażymy do momentu, aż kminek zacznie delikatnie strzelać), uprażony kminek przerzucamy do moździerza razem z 1 łyżeczką soli i ucieramy, następnie odstawiamy.

Polędwiczki myjemy i osuszamy, kroimy na pół, obtaczamy w kminku i w soli.

Polędwiczki grillujemy na patelni grillowej z obu stron, następnie przekładamy je z patelni na kratkę z piekarnika położoną na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem z jalapeno.

Polędwiczki wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, odstawiamy na chwilę, przykrywając je folią aluminiową.

Na patelnię grillową wylewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, grillujemy z obu stron wcześniej ugotowane i zahartowane połówki kolb kukurydzy.

Jak podawać

Talerze, na których będziemy podawać danie, smarujemy niewielką ilością sosu za pomocą pędzelka. Polędwiczki kroimy na ukos na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, obok kładziemy połówki kolb kukurydzy.

Kolby kukurydzy smarujemy masłem za pomocą pędzelka i solimy. Danie dekorujemy posiekaną kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • AMG AMG
    3993 dni temu
    Moim zdaniem polędwiczki w ostrym sosie to świetna odmiana od tradycyjnych sposobów przygotowywania wieprzowiny. Są ostre i świeże zarazem. W piekarniku dorzuciłam do polędwiczek marchewki baby - bardzo ładnie i smacznie komponują się z papryczkowym sosem.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    4029 dni temu
    Dziś robiła to danie. Nie najgorsze. Następnym razem dam mniej kminku... i odrobinę więcej soli :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4079 dni temu
    Danie bardzo smaczne i proste do wykonania. Osobiście bardzo lubię pikantne dania więc dodałam więcej papryczki niż jest w przepisie. Dzisiaj będę robiła je po raz kolejny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4112 dni temu
    Polędwiczki wyszły bardzo soczyste. Sos idealnie dopełnia ich łagodny smak. Nie jestem fanem kminku, ale zaryzykowałem i zdecydowanie się opłacało. Danie z marynowaną papryką jalapeno nie jest wcale aż tak ostre. Na pewno zrobię jeszcze nie raz.

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4116 dni temu
    Danie z polędwiczek jest idealne dla mnie,delikatne mięska a do tego ten pyszny sosik :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    4117 dni temu
    Polędwiczki szybko się rozeszły, ale dziś była świeża dostawa, na obiadek wypróbowałam przepis Pascala i wyszło pysznie, mięsko trzymałam troszkę dłużej w piekarniku, pycha :)

    odpowiedz

  • Robakus Robakus
    4117 dni temu
    Mala: Polecam marynate Okrasy z przepisu z tego tygodnia. Tylko moze nie dodawaj ostrej papryki, jako ze marynata jest iscie piekielna. Papryka slodka + delikat styknie :) Nie zapomij o soli jesli nie uzywasz delikatu.

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    4118 dni temu
    Zaopatrzenie Lidla to żenada. Jak nie potraficie zapewnić odpowiedniej ilości towaru to nie róbcie promocji -20%, może wręcz spróbujcie +20% aby ludzie wracający z pracy mogli kupić. A tak to na przepisie z waszej strony zarobi konkurencja, u której kupiłem połowę składników.

    odpowiedz

  • mała mała
    4118 dni temu
    Nie jestem zwolennikiem kminku i raczej go unikam. Czym zastąpić tą przyprawę aby mięsko smakowało równie dobrze?

    odpowiedz

  • Robakus Robakus
    4119 dni temu
    Pyszne! Trzymalem w piekarniku 17min, jedne z najbardziej soczystych kawalkow miesa jakie udalo mi sie przyrzadzic. Marynata przepyszna, sama w sobie ostra, ale na poledwiczkach idealnie doprawia. Polecam!

    odpowiedz

  • Edytka Edytka
    4120 dni temu
    Danie dla TWARDZIELI Pascal ty cos o tym wiesz... :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!