zobacz film Kaczka w sosie śliwkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne z przykryciem
  • Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C

Przygotuj wcześniej

Kaczkę wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Marynata

Do garnka wlewamy 50 ml miodu i dodajemy 50 ml sosu sojowego.

Siekamy 2 ząbki czosnku drobno i dodajemy do marynaty. Dodajemy ocet balsamiczny, 1 małą łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w drobną kostkę papryczki (resztę zostawiamy na później), śliwki suszone, odrobinę wody, gotujemy.

Do marynaty dodajemy sok z 1 cytryny. Chwilę podgotowujemy na małym ogniu.

Kaczka

Z kaczki wycinamy uda i piersi, odcinamy skrzydełka i końcówki kości, skórę na piersiach delikatnie nacinamy. Gorącą marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego.

W naczyniu układamy mięso skórą do góry, dodajemy świeże śliwki pokrojone na 1/2.

Naczynie żaroodporne przykrywamy, wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę, polewamy kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika).

Warzywa

Cebule dymki kroimy wzdłuż na ćwiartki (szczypiorek odkrawamy, będziemy używać go później), 1-2 ząbki czosnku kroimy w plastry, na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.

Na patelni szklimy czosnek, dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry marchewkę i pietruszkę, odrobinę świeżej ostrej papryczki, szczyptę kolendry ,szczyptę trawy cytrynowej (którą można też dodać do kaczki), całość mieszamy (warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone).

Dodajemy dymkę (tylko blanszujemy), zmniejszamy ogień, wlewamy niewielką ilość mleczka kokosowego, dodajemy 20 ml sosu sojowego, całość mieszamy. Dodajemy odsączone pędy bambusa. Doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i 15-20 ml miodu. Chwilę dusimy.

Szczypior z cebuli dymki kroimy na grube kawałki. Warzywa posypujemy szczypiorem, zestawiamy z ognia.

Sos

Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny.

Jak podawać

Ugotowany ryż wyjmujemy na talerz, na ryż wykładamy warzywa i dekorujemy szczypiorkiem. Kawałki kaczki układamy na warzywach. Sos przelewamy do miseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Gość Gość
    2240 dni temu
    danie pewnie dobre ale skąd ja wezmę o tej porze świeże śliwki chyba że można je czymś zastąpić 🤔

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2240 dni temu
    Możesz użyć tych mrożonych :)
  • Gość Gość
    2615 dni temu
    Ponieważ nie jestem mięsożercom to kaczce dam punktów 9 za to sos jest rewelacyjny,w połączeniu z ryżem i warzywami pycha,uwielbiam takie smaki....danie na 10 p!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3283 dni temu
    Adambmk, Okrasa używa ciemnego sosu sojowego, jednak jasny też się nadaje.

    odpowiedz

  • adambmk adambmk
    3284 dni temu
    mam pytanie czy sos sojowy ma być jasny czy ciemny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3429 dni temu
    Gałka, liczymy, że wypróbujesz również inne przepisy Kuchni Lidla :)

    odpowiedz

  • Gałka Gałka
    3430 dni temu
    rewelacja! mimo,że moja kaczka była duzo większa i troche zmodyfikowałam przepis wg własnych upodobań,wyszło wyśmienicie. polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3430 dni temu
    bardzo dziękuje, dziś wypróbuję przepis. boję się tylko, że ie uzyskam odpowiedniego smaku, ponieważ mam dużo większą kaczkę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3430 dni temu
    Drogi Gościu, słoność daniu nadaje sos sojowy. Nie ma konieczności dodawania do kaczki soli.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3430 dni temu
    ani do kaczki ani do warzyw nie dodajemy soli?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3699 dni temu
    mistrzostwo mniam nic wiecej dodac nic ujac

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3720 dni temu
    Tomku, my polecamy śliwki kalifornijskie :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3722 dni temu
    śliwki do kczki dać lepiej kalifornijskie czy polskie wędzone?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3753 dni temu
    Reeeeeeeeewwwwwweeeeeeeeeeellllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaaaaacccccccccccccccjjjjjjjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3755 dni temu
    Robercie w tym przypadku użyta została kaczka pekin.

    odpowiedz

  • Robert Robert
    3756 dni temu
    Czy to jest kaczka barbarie czy pekińska ? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Robercie, włoska nazwa to "aceto balsamico" :)

    odpowiedz

  • Robert Robert
    3786 dni temu
    Pytanie: jaki to ocet balsamiczny ? jest jakas nazwa ? ? Wiem tylko ze nie byl to rosato ani bianco ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3797 dni temu
    Próbowaliście też innych naszych przepisów na kaczkę? Wszystkie są pyszne! :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=kaczka

    odpowiedz

  • Rita Rita
    3798 dni temu
    Kaczka - rewelacja. Szlachetna i pełna aromatu. Polecam, ale trzeba trochę dostosować przepis pod swoje smaki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3825 dni temu
    kaczka rewelacyjna, za pierwszym razem wyszła miękka i rozpływająca się w ustach, sos śliwkowy to poezja, warzywa smażone doskonałe i chrupiące, postanowiłam zrobić jeszcze raz i ku mojemu zaskoczeniu kaczka już nie była taka smaczna - wyszła twarda. nie bardzo rozumiem jaki błąd popełniłam, czy coś z tą kaczką było nie tak? może najlepiej jest kupować do 1,5 kg ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3840 dni temu
    Kaczka wyszła niesamowicie!!! Mimo że moja rodzina podchodzi dość sceptycznie do kuchni azjatyckiej to w rym wypadku wszyscy żałowali ,że nie ma jej więcej.Kaczkę nie trzeba robić w tym zestawie tylko podać wg własnego uznania . Na pewno kiedyś wrócę do tego przepisu!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3842 dni temu
    przepis rewelacyjny!!!!!!!! jestem zachwycona!!! sos to poezja smaku. Ta potrawa zawsze będzie gościła na moim stole na wyjątkowe okazje. Wszystkim gorąco polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3847 dni temu
    Wszystko bardzo smaczne. Warzywa aromatyczne, kaczka pyszna a sos... poezja :-) Przepis na stałe wejdzie do mojego repertuaru.

    odpowiedz

  • Tabita Tabita
    3848 dni temu
    Dziś zrobiłam kaczkę na obiad. Była świetna tylko w/g mojej rodziny trzeba więcej śliwek bo podczas pieczenia znikają. Warzywa za to świetne trochę chrupiące - nie rozgotowana, ale miękkie. Aby nie były mdłe trzeba dać więcej sosu sojowego. Zamiast kolendry dałam natkę pietruszki. Kaczka została jeszcze na jutro, a warzywa dorobię i to w większej ilości, bo zniknęły błyskawicznie. Acha zapomniałam dać masła do warzyw, ale bez niego też były wyśmienite.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3848 dni temu
    Pracochłonne i tak naprawdę nie warte zachodu, szału nie ma. Kaczka , co jest na plus tego przepisu, wychodzi naprawdę dobra, soczysta i nie jest sucha. Drugi raz tego robić nie będę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3848 dni temu
    Robiłam dzisiaj na obiad. Smakuje przeciętnie. Kaczka jest ok. Warzywa są takie sobie, trochę bez smaku. Raczej nie bedę powtarzać tego dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3849 dni temu
    nie jest to może złe, ale drugi raz bym tego nie robiła. a jeśli juz to tylko samą kaczkę i sos, bez warzyw ktore sa nijakie

    odpowiedz

  • AD AD
    3851 dni temu
    A co z kolendrą? Na filmie jej nie ma a w przepisie jest. Liofilizowana. hmmm też jej nie znalazłem w Lidlu ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3852 dni temu
    wygląda apetycznie

    odpowiedz

  • marcin marcin
    3852 dni temu
    ile to kosztuje

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3854 dni temu
    Taką kaczkę chętnie przygotuję,wygląda bardzo apetycznie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!