Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • wok (lub dużą patelnię)
  • Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg)

Sos hoisin

Orzechy przerzucamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę.

Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.

Kaczka

Z kaczki wycinamy piersi, resztę odstawiamy.

Piersi kaczki, bez skóry kroimy w paski, następnie na pół, przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na mniej więcej 5 minut.

Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, piersi kacze smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C tylko w celu podtrzymania temperatury.

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Pora, obraną marchewkę i pędy bambusa także kroimy w słupki. Na wok znów nalewamy 1 łyżkę oleju do woka, pokrojony w plasterki czosnek i dymkę pokrojoną w piórka wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy paprykę, marchewki, pędy bambusa i por. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.

Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 2-3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy bób bez skórek, i posiekany szczypiorek z dymki, na końcu makaron, całość mieszamy, chwilę podsmażamy.

Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i pęczek posiekanej bazylii.

Jak podawać

Danie wyjmujemy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii.

*Pozostałe części kaczki używamy do innych przepisów. Z korpusu (po usunięciu węzłów chłonnych) możemy ugotować rosół (gotujemy tak tradycyjny rosół z kury wraz z włoszczyzną. Możemy dodać też odrobinę cynamonu i sosu sojowego) a nogi kaczki możesz przyrządzić według przepisu na nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku, który znajdziesz na kuchnialidla.pl).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    1222 dni temu
    Świetne przepisy!

    odpowiedz

  • Jagoda Jagoda
    2189 dni temu
    Ja podmieniłam troszke warzywa. Zamiast oleju arachidowego użyłam sezamowego, zamiast orzeszków, orzechów włoskich i tak wyszło zajebiste :D

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1584 dni temu
    Wypróbowałam i potwierdzam :)
  • Gość Gość
    2509 dni temu
    Jezeli to nie byłby problem to proszę 0 zaznaczenie np. sniezynką czy danie da się zamrozić. Jestem sama i nie warto mi sie trudzic gotowaniem trudnych dań dla 1j osoby. Z gory dziekuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3453 dni temu
    Alino, oczywiście możesz zrobić to danie z indykiem bądź kurczakiem!

    odpowiedz

  • Alina Alina
    3453 dni temu
    Można zamiast kaczki użyć kurczaka lub indyka? Bo mój mąż nie lubi kaczki a ja mam straszną ochotę na tę potrawę :)

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3538 dni temu
    czy zamiast oleju arachidowego można użyć oleju sezamowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3592 dni temu
    Hahaha tydzień studencki! Świetny pomysł :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3971 dni temu
    Polecam, rewelacja! :)

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    4035 dni temu
    Nosz ku*wa to jest zajebiste xD dzisiaj zrobilem to moim ziomeczkom w akademiku to myslalem ze dla mnie nic nie zostawia! Pascal jestes swietnym kucharzem, ale moglibyscie zrobic tydzien studencki( no wiecie cos łatwego i niezbyt drogiego w przygotowaniu) AKADEMIK Z WROCŁAWIA POZDRAWIA :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4074 dni temu
    Chow mein znaczynie jak inaczej po chinsku makaron wiec maslo maslane. Nie istnieje makaron chow mein!!!!!

    odpowiedz

  • jacko jacko
    4109 dni temu
    Właśnie spałaszowałem więcej, niż zamierzałem. Od dawna "polowałem" na ten sos, udał się wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Qcharz amator Qcharz amator
    4109 dni temu
    Super przepis na sos hoisin, stymże ja dodałem 1 łyżkę masła orzechowego (tego z tygodnia amerykańskiego w Lidlu ;o) zamiast orzechów ziemnych i nie dodawałem Stir Fry ktòre uważam za niepotrzebne. Natomiast zgodnie z wieloma innymi przepisami jakie można spotkać w sieci dodałem jeszcze 1 zmiażdżona sztukę anyżu gwieździstego. Sos wyszedł genialny, zdecydowanie wygrywa z oryginalnym sosem hoisin, ktòry zdobyłem w jednym ze sklepów internetowych. Samo danie smakowało dokładnie tak jak je sobie wyobrażałem, było świeże i soczyste... Szczerze polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4109 dni temu
    Pyszne!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4111 dni temu
    Czasochłonny przepis(~2h), do tego potrzeba dużo składników, kaczka miała naprawdę grubą skórę więc przy 1,5 kg kaczce mięsa jest niewiele. Ale myślę że warto było! Naprawdę smaczne danie!

    odpowiedz

  • Maja Maja
    4113 dni temu
    przepis ok, bez szału...wszystko razem wraz z porcjowaniem kaczki zajęło mi 2 godziny.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4113 dni temu
    Ja również kupiłam kaczkę,teraz szukam pysznego przepisu i chyba już go znalazłam :)

    odpowiedz

  • Luka Luka
    4114 dni temu
    Kaczka wygląda pysznie, właśnie zrobiłam zakupy w Lidlu, jutro będzie na obiadek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!