Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- wok (lub dużą patelnię)
- Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg)
Sos hoisin
Orzechy przerzucamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę.
Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.
Kaczka
Z kaczki wycinamy piersi, resztę odstawiamy.
Piersi kaczki, bez skóry kroimy w paski, następnie na pół, przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na mniej więcej 5 minut.
Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, piersi kacze smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C tylko w celu podtrzymania temperatury.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Pora, obraną marchewkę i pędy bambusa także kroimy w słupki. Na wok znów nalewamy 1 łyżkę oleju do woka, pokrojony w plasterki czosnek i dymkę pokrojoną w piórka wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy paprykę, marchewki, pędy bambusa i por. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 2-3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy bób bez skórek, i posiekany szczypiorek z dymki, na końcu makaron, całość mieszamy, chwilę podsmażamy.
Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i pęczek posiekanej bazylii.
Jak podawać
Danie wyjmujemy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii.
*Pozostałe części kaczki używamy do innych przepisów. Z korpusu (po usunięciu węzłów chłonnych) możemy ugotować rosół (gotujemy tak tradycyjny rosół z kury wraz z włoszczyzną. Możemy dodać też odrobinę cynamonu i sosu sojowego) a nogi kaczki możesz przyrządzić według przepisu na nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku, który znajdziesz na kuchnialidla.pl).
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.
Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
- Makaron chow mein z wołowiną
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Kaczka po pekińsku
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Szakszuka z kuminem
- Omlet z makaronem
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Yakisoba z krewetkami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Marynata azjatycka
- „Podwodne” rogaliki migdałowe
- Tort czekoladowo-miętowy
- Kokosanki
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Miniomlety pomidorowe
- Królik w sosie śliwkowym
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Palia w cytrynach
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
1199 dni temu
Świetne przepisy!
odpowiedz
2166 dni temu
Ja podmieniłam troszke warzywa. Zamiast oleju arachidowego użyłam sezamowego, zamiast orzeszków, orzechów włoskich i tak wyszło zajebiste :D
odpowiedz
1561 dni temu
Wypróbowałam i potwierdzam :)
2486 dni temu
Jezeli to nie byłby problem to proszę 0 zaznaczenie np. sniezynką czy danie da się zamrozić. Jestem sama i nie warto mi sie trudzic gotowaniem trudnych dań dla 1j osoby. Z gory dziekuję.
odpowiedz
3430 dni temu
Alino, oczywiście możesz zrobić to danie z indykiem bądź kurczakiem!
odpowiedz
3430 dni temu
Można zamiast kaczki użyć kurczaka lub indyka? Bo mój mąż nie lubi kaczki a ja mam straszną ochotę na tę potrawę :)
odpowiedz
3515 dni temu
czy zamiast oleju arachidowego można użyć oleju sezamowego?
odpowiedz
3570 dni temu
Hahaha tydzień studencki! Świetny pomysł :)
odpowiedz
3948 dni temu
Polecam, rewelacja! :)
odpowiedz
4012 dni temu
Nosz ku*wa to jest zajebiste xD dzisiaj zrobilem to moim ziomeczkom w akademiku to myslalem ze dla mnie nic nie zostawia! Pascal jestes swietnym kucharzem, ale moglibyscie zrobic tydzien studencki( no wiecie cos łatwego i niezbyt drogiego w przygotowaniu) AKADEMIK Z WROCŁAWIA POZDRAWIA :)
odpowiedz
4051 dni temu
Chow mein znaczynie jak inaczej po chinsku makaron wiec maslo maslane. Nie istnieje makaron chow mein!!!!!
odpowiedz
4086 dni temu
Właśnie spałaszowałem więcej, niż zamierzałem. Od dawna "polowałem" na ten sos, udał się wyśmienicie.
odpowiedz
4086 dni temu
Super przepis na sos hoisin, stymże ja dodałem 1 łyżkę masła orzechowego (tego z tygodnia amerykańskiego w Lidlu ;o) zamiast orzechów ziemnych i nie dodawałem Stir Fry ktòre uważam za niepotrzebne. Natomiast zgodnie z wieloma innymi przepisami jakie można spotkać w sieci dodałem jeszcze 1 zmiażdżona sztukę anyżu gwieździstego. Sos wyszedł genialny, zdecydowanie wygrywa z oryginalnym sosem hoisin, ktòry zdobyłem w jednym ze sklepów internetowych. Samo danie smakowało dokładnie tak jak je sobie wyobrażałem, było świeże i soczyste... Szczerze polecam!
odpowiedz
4086 dni temu
Pyszne!!
odpowiedz
4089 dni temu
Czasochłonny przepis(~2h), do tego potrzeba dużo składników, kaczka miała naprawdę grubą skórę więc przy 1,5 kg kaczce mięsa jest niewiele. Ale myślę że warto było! Naprawdę smaczne danie!
odpowiedz
4090 dni temu
przepis ok, bez szału...wszystko razem wraz z porcjowaniem kaczki zajęło mi 2 godziny.
odpowiedz
4090 dni temu
Ja również kupiłam kaczkę,teraz szukam pysznego przepisu i chyba już go znalazłam :)
odpowiedz
4091 dni temu
Kaczka wygląda pysznie, właśnie zrobiłam zakupy w Lidlu, jutro będzie na obiadek :)
odpowiedz
zobacz wszystkie