Imbir - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!
Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!
Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!
Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.
Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.
Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!
Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
Jak radzicie sobie, kiedy musicie naprawić relacje ze znajomymi, aby zwiększyć poziom swoich awatarów? Może warto zaprosić ich na wyśmienity i szybki w przygotowaniu ramen Jokera? Sprawdź, jak go przygotować!
Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.
Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.
Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
Gruszki parowane w białym winie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!
Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy element jednej z metod przyrządzania dań, również nazywanej teriyaki. Bogaty smak, który łączy w sobie słodycz i słoność nadaje potrawom wyjątkową soczystość i nietuzinkowy smak. Odkryj z nami historię tego sosu i poznaj przepis na jego oryginalną wersję!
Jakie właściwości ma imbir?
To, co może zdziałać imbir, jest nie do przecenienia. Wymieńmy choćby kilka właściwości:
- pomaga w przeziębieniu – rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, można nim płukać bolące gardło;
- łagodzi bóle stawów – jest składnikiem maści rozgrzewających;
- obniża napięcie przedmiesiączkowe;
- poprawia krążenie krwi w organizmie;
- dobrze wpływa na ukrwienie mózgu – poprawia koncentrację, działa pobudzająco;
- łagodzi objawy migreny;
- odświeża i odkaża jamę ustną;
- działa moczopędnie – wspomaga działanie leków moczopędnych, zapobiegając obrzękom;
- przyspiesza przemianę materii.
Imbir jako środek na odchudzanie
Zarówno świeży imbir, jak i imbir w proszku pobudzają soki żołądkowe i ułatwiają trawienie. Korzeń imbiru zawiera gingerol i zingibain – składniki aktywne nadające mu ostry smak. Gdy zjesz imbir, temperatura ciała wzrośnie. Poprawia to przemianę materii oraz usprawnia procesy trawienne.
Czy imbir można jeść w ciąży?
Jeśli tylko nie przesadzimy z ilością – jak najbardziej! Jest to nawet wskazane m.in. przy porannych mdłościach. Imbir zapobiega zarówno mdłościom, jak i wymiotom. Łagodzi także dokuczające przyszłym mamom wzdęcia. Jednak trzeba pamiętać, że przyprawa jest ostra, może więc działać drażniąco.
Jak przygotować imbir?
Jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów, zrób wodę imbirową. Przyspiesza ona spalanie tłuszczu w talii, na biodrach i udach. Wystarczy pokroić korzeń (długości ok. 3 cm) na plasterki i gotować w 1,5 l wody przez 15 minut. Przecedzoną i wystudzoną wodę popijać w ciągu dnia, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Taki napar należy spożywać regularnie, a w połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową dietą z pewnością przyniesie pożądany rezultat.
Jak dodawać imbir do herbaty?
Przy przeziębieniu imbir dodajemy do herbaty z miodem i cytryną. Można też zrobić rozgrzewający napar na bazie samego imbiru z miodem i pomarańczą. Pamiętaj jednak, żeby miód dodać do napoju, gdy temperatura mikstury spadnie do około 40°C – w innym razie miód straci swoje cenne właściwości.
Jak marynować imbir?
Marynowany imbir jest dostępny w sklepach. Ale niewielkim nakładem sił zrobisz go w domu. Wystarczy pokroić korzeń (200 g) w cienkie plastry, a następnie wrzucić do wrzątku i gotować pół minuty. Osobno zagotowujemy ocet ryżowy (1 szklanka) z solą (1/4 łyżeczki) i cukrem (3 łyżki). Imbir wkładamy do małych słoiczków i zalewamy roztworem. Po kilku dniach można już zajadać się imbirem.
Do czego stosować imbir?
Kiedyś imbir kojarzył się jedynie z sushi i daniami kuchni orientalnej, w których przyprawa ta była wyraźnie wyczuwalna. Dziś ma wiele zastosowań. Możesz go dodać do ciast, sałatek, zup, np. dyniowej, deserów, marynat do mięs. Świetnie smakują przetwory z dodatkiem imbiru. Można również marynować sam imbir.