Imbir - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!


Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Przyprawa do piernika
Połącz wyjątkowe aromaty i stwórz swoją własną przyprawę do piernika. Korzenną mieszankę zrobisz szybko i będziesz cieszyć się wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Sprawdź, jakie to proste!


Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.


Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.


Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
Jak radzicie sobie, kiedy musicie naprawić relacje ze znajomymi, aby zwiększyć poziom swoich awatarów? Może warto zaprosić ich na wyśmienity i szybki w przygotowaniu ramen Jokera? Sprawdź, jak go przygotować!

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Jakie właściwości ma imbir?
To, co może zdziałać imbir, jest nie do przecenienia. Wymieńmy choćby kilka właściwości:
- pomaga w przeziębieniu – rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, można nim płukać bolące gardło;
- łagodzi bóle stawów – jest składnikiem maści rozgrzewających;
- obniża napięcie przedmiesiączkowe;
- poprawia krążenie krwi w organizmie;
- dobrze wpływa na ukrwienie mózgu – poprawia koncentrację, działa pobudzająco;
- łagodzi objawy migreny;
- odświeża i odkaża jamę ustną;
- działa moczopędnie – wspomaga działanie leków moczopędnych, zapobiegając obrzękom;
- przyspiesza przemianę materii.
Imbir jako środek na odchudzanie
Zarówno świeży imbir, jak i imbir w proszku pobudzają soki żołądkowe i ułatwiają trawienie. Korzeń imbiru zawiera gingerol i zingibain – składniki aktywne nadające mu ostry smak. Gdy zjesz imbir, temperatura ciała wzrośnie. Poprawia to przemianę materii oraz usprawnia procesy trawienne.
Czy imbir można jeść w ciąży?
Jeśli tylko nie przesadzimy z ilością – jak najbardziej! Jest to nawet wskazane m.in. przy porannych mdłościach. Imbir zapobiega zarówno mdłościom, jak i wymiotom. Łagodzi także dokuczające przyszłym mamom wzdęcia. Jednak trzeba pamiętać, że przyprawa jest ostra, może więc działać drażniąco.
Jak przygotować imbir?
Jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów, zrób wodę imbirową. Przyspiesza ona spalanie tłuszczu w talii, na biodrach i udach. Wystarczy pokroić korzeń (długości ok. 3 cm) na plasterki i gotować w 1,5 l wody przez 15 minut. Przecedzoną i wystudzoną wodę popijać w ciągu dnia, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Taki napar należy spożywać regularnie, a w połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową dietą z pewnością przyniesie pożądany rezultat.
Jak dodawać imbir do herbaty?
Przy przeziębieniu imbir dodajemy do herbaty z miodem i cytryną. Można też zrobić rozgrzewający napar na bazie samego imbiru z miodem i pomarańczą. Pamiętaj jednak, żeby miód dodać do napoju, gdy temperatura mikstury spadnie do około 40°C – w innym razie miód straci swoje cenne właściwości.
Jak marynować imbir?
Marynowany imbir jest dostępny w sklepach. Ale niewielkim nakładem sił zrobisz go w domu. Wystarczy pokroić korzeń (200 g) w cienkie plastry, a następnie wrzucić do wrzątku i gotować pół minuty. Osobno zagotowujemy ocet ryżowy (1 szklanka) z solą (1/4 łyżeczki) i cukrem (3 łyżki). Imbir wkładamy do małych słoiczków i zalewamy roztworem. Po kilku dniach można już zajadać się imbirem.
Do czego stosować imbir?
Kiedyś imbir kojarzył się jedynie z sushi i daniami kuchni orientalnej, w których przyprawa ta była wyraźnie wyczuwalna. Dziś ma wiele zastosowań. Możesz go dodać do ciast, sałatek, zup, np. dyniowej, deserów, marynat do mięs. Świetnie smakują przetwory z dodatkiem imbiru. Można również marynować sam imbir.