Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę

Sałatka

Do miski przekładamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, posiekane orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników. Dodajemy ćwiartki moreli, porwane kawałki mozzarelli, natkę pietruszki, miętę i gałązki bazylii. Smakujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Winegret

W czystym naczyniu mieszamy imbir, czosnek, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny. W trakcie łączenia składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do naczynia z sałatką dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sos winegret i mieszamy. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić.

Sałatkę przekładamy na głęboki talerz.

Dekorujemy miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    469 dni temu
    300g ugotowanej kaszy jaglanej czyli ile sypkiej trzeba ugotować żeby tyle wyszło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    469 dni temu
    ok. 100-150 g :)
  • Gość Gość
    507 dni temu
    Super! Dzieki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    508 dni temu
    szkoda że większość przepisów jest przekombinowanych... jak widzę ponad 20 (większość nietanich) składników to odechciewa się kupować i robić, kto tak gotuje na co dzień?

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    32 dni temu
    Ja! Jeśli ktoś naprawdę lubi gotować, to większość tych "nietanich" składników ma w domu pod ręką, bo kupuje się je raz i starczają na bardzo długo, np. orzechy, bakalie, świeże zioła, czy ocet balsamiczny. Dokupienie kilku świeżych warzyw i mozzarelli nie wydaje się być wtedy dużym problemem i dużym jednorazowym wydatkiem. Zresztą patrząc po proporcjach, wygląda jakby to była porcja dla z sześciu osób, a sama sałatkę można traktować jako jednorazowy posiłek, więc koszt takiego dania wcale nie jest przesadzony.
  • Gość Gość
    571 dni temu
    dla mnie okropna, szkoda czasu i składników

    odpowiedz

  • gosik gosik
    703 dni temu
    zrobiłam! ;) Dla mnie rewelacja, dla ,,smakoszy klasycznych" może być zbytnio abstrakcyjna! Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    756 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie lubisz awokado, po prostu je pomiń.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    756 dni temu
    nie lubię awokado, czy sałatka bardzo straci na smaku gdy je pominę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    761 dni temu
    Robiłam! Przepyszna!!!! Super przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram