Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę

Przygotuj wcześniej

Rodzynki i żurawiny zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. 

Sałatka

Do miski przekładamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, pokruszone orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników. Dodajemy ćwiartki moreli, porwane kawałki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki, miętę i bazylię. Smakujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Winegret

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. W czystym naczyniu mieszamy imbir, roztarty czosnek, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny. W trakcie łączenia składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do naczynia z sałatką dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sos winegret i mieszamy. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić.

Sałatkę przekładamy na głęboki talerz.

Dekorujemy miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    3116 dni temu
    300g ugotowanej kaszy jaglanej czyli ile sypkiej trzeba ugotować żeby tyle wyszło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3116 dni temu
    ok. 100-150 g :)
  • Gość Gość
    3155 dni temu
    Super! Dzieki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3156 dni temu
    szkoda że większość przepisów jest przekombinowanych... jak widzę ponad 20 (większość nietanich) składników to odechciewa się kupować i robić, kto tak gotuje na co dzień?

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    2680 dni temu
    Ja! Jeśli ktoś naprawdę lubi gotować, to większość tych "nietanich" składników ma w domu pod ręką, bo kupuje się je raz i starczają na bardzo długo, np. orzechy, bakalie, świeże zioła, czy ocet balsamiczny. Dokupienie kilku świeżych warzyw i mozzarelli nie wydaje się być wtedy dużym problemem i dużym jednorazowym wydatkiem. Zresztą patrząc po proporcjach, wygląda jakby to była porcja dla z sześciu osób, a sama sałatkę można traktować jako jednorazowy posiłek, więc koszt takiego dania wcale nie jest przesadzony.
  • Gość Gość
    3218 dni temu
    dla mnie okropna, szkoda czasu i składników

    odpowiedz

  • gosik gosik
    3350 dni temu
    zrobiłam! ;) Dla mnie rewelacja, dla ,,smakoszy klasycznych" może być zbytnio abstrakcyjna! Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3403 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie lubisz awokado, po prostu je pomiń.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3404 dni temu
    nie lubię awokado, czy sałatka bardzo straci na smaku gdy je pominę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3408 dni temu
    Robiłam! Przepyszna!!!! Super przepis

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!