
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Przygotuj wcześniej
Rodzynki i żurawiny zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Sałatka
Do miski przekładamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, pokruszone orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników. Dodajemy ćwiartki moreli, porwane kawałki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki, miętę i bazylię. Smakujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Winegret
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. W czystym naczyniu mieszamy imbir, roztarty czosnek, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny. W trakcie łączenia składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia z sałatką dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sos winegret i mieszamy. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić.
Sałatkę przekładamy na głęboki talerz.
Dekorujemy miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Zobacz przepisy
na święta
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3199 dni temu
300g ugotowanej kaszy jaglanej czyli ile sypkiej trzeba ugotować żeby tyle wyszło?
odpowiedz
3199 dni temu
ok. 100-150 g :)
3237 dni temu
Super! Dzieki!
odpowiedz
3238 dni temu
szkoda że większość przepisów jest przekombinowanych... jak widzę ponad 20 (większość nietanich) składników to odechciewa się kupować i robić, kto tak gotuje na co dzień?
odpowiedz
2762 dni temu
Ja! Jeśli ktoś naprawdę lubi gotować, to większość tych "nietanich" składników ma w domu pod ręką, bo kupuje się je raz i starczają na bardzo długo, np. orzechy, bakalie, świeże zioła, czy ocet balsamiczny. Dokupienie kilku świeżych warzyw i mozzarelli nie wydaje się być wtedy dużym problemem i dużym jednorazowym wydatkiem. Zresztą patrząc po proporcjach, wygląda jakby to była porcja dla z sześciu osób, a sama sałatkę można traktować jako jednorazowy posiłek, więc koszt takiego dania wcale nie jest przesadzony.
3301 dni temu
dla mnie okropna, szkoda czasu i składników
odpowiedz
3433 dni temu
zrobiłam! ;) Dla mnie rewelacja, dla ,,smakoszy klasycznych" może być zbytnio abstrakcyjna! Polecam!
odpowiedz
3486 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie lubisz awokado, po prostu je pomiń.
odpowiedz
3486 dni temu
nie lubię awokado, czy sałatka bardzo straci na smaku gdy je pominę?
odpowiedz
3491 dni temu
Robiłam! Przepyszna!!!! Super przepis
odpowiedz