zobacz film Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ściereczkę płócienną

Wątróbki

Oczyszczone wątróbki przekładamy do naczynia, dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz około 2 łyżek oleju. Wątróbki dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Placki

Mieszankę do wypieku chleba przekładamy do naczynia, dodajemy ciepłą wodę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje, zalewę olejową i posiekane suszone pomidory. Dokładnie mieszamy. Ciasto posypujemy z góry mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który tniemy na małe kawałki. Formujemy placki o grubości 0,5-1 cm (im cieńsze placki, tym szybciej je usmażymy). Każdy placek obtaczamy w mące. Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła.

Wątróbki z owocami

Truskawki i morele kroimy na ćwiartki. Dymki kroimy na większe cząstki. Na tej samej patelni smażymy zamarynowane wątróbki do zarumienienia z obu stron. Przesmażone wątróbki zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy dymki. Gdy się zarumienią – dodajemy morele oraz niewielką ilość oleju, smażymy około 3 minut (morele obracamy w trakcie smażenia). Zawartość patelni przekładamy na talerz. Następnie smażymy truskawki, dodajemy gałązkę rozmarynu i odrobinę cukru. Po 1 minucie smażenia całość zalewamy octem balsamicznym, gotujemy do zredukowania sosu. Dodajemy pokrojone w małe kostki masło, gdy się rozpuści, wkładamy przysmażone wcześniej dymki, morele oraz podsmażone wątróbki. Całość gotujemy około 3-4 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pokruszone pistacje oraz kilka pokrojonych suszonych pomidorów.

Jak podawać

Tak przygotowane wątróbki z owocami przekładamy na talerz, podajemy z wcześniej przysmażonymi plackami. Dekorujemy dymkami i przysmażonymi morelami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    2128 dni temu
    a mogę połączyć, maliny z jabłkami, zamiast moreli i truskawek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2128 dni temu
    Jasne! Nadal brzmi to bardzo smacznie :)
  • Gosia Mk Gosia Mk
    2867 dni temu
    Cudowne smaki, oryginalna forma podania wątróbki. Placki rewelacyjnie podkreślają wyjątkowość tego dania. Przepis wykonałam chyba z 4 razy. dziękuję za pomysł.M

    odpowiedz

  • Hmm.... Hmm....
    3409 dni temu
    Super przepis, po składniki którego trzeba jechać do innych sklepów ;) W jednym ze sklepów w Krakowie nie było... moreli, truskawek i wątróbki. Zakupy zrobione w sklepie obok, obiad całkiem dobry ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3412 dni temu
    Matyldo, zdecydowanie lepiej będzie pasowała kasza.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3412 dni temu
    Czy do takiej potrawy, zamiast tych placków będą pasowały np. ryż lub kasza? Truskawki... To już raczej po sezonie :-(

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!