Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ściereczkę płócienną
Wątróbki
Oczyszczone wątróbki przekładamy do naczynia, dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz około 2 łyżek oleju. Wątróbki dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
Placki
Mieszankę do wypieku chleba przekładamy do naczynia, dodajemy ciepłą wodę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje, zalewę olejową i posiekane suszone pomidory. Dokładnie mieszamy. Ciasto posypujemy z góry mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który tniemy na małe kawałki. Formujemy placki o grubości 0,5-1 cm (im cieńsze placki, tym szybciej je usmażymy). Każdy placek obtaczamy w mące. Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła.
Wątróbki z owocami
Truskawki i morele kroimy na ćwiartki. Dymki kroimy na większe cząstki. Na tej samej patelni smażymy zamarynowane wątróbki do zarumienienia z obu stron. Przesmażone wątróbki zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy dymki. Gdy się zarumienią – dodajemy morele oraz niewielką ilość oleju, smażymy około 3 minut (morele obracamy w trakcie smażenia). Zawartość patelni przekładamy na talerz. Następnie smażymy truskawki, dodajemy gałązkę rozmarynu i odrobinę cukru. Po 1 minucie smażenia całość zalewamy octem balsamicznym, gotujemy do zredukowania sosu. Dodajemy pokrojone w małe kostki masło, gdy się rozpuści, wkładamy przysmażone wcześniej dymki, morele oraz podsmażone wątróbki. Całość gotujemy około 3-4 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pokruszone pistacje oraz kilka pokrojonych suszonych pomidorów.
Jak podawać
Tak przygotowane wątróbki z owocami przekładamy na talerz, podajemy z wcześniej przysmażonymi plackami. Dekorujemy dymkami i przysmażonymi morelami.
Zobacz podobne
przepisy
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.
Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2148 dni temu
a mogę połączyć, maliny z jabłkami, zamiast moreli i truskawek?
odpowiedz
2148 dni temu
Jasne! Nadal brzmi to bardzo smacznie :)
2888 dni temu
Cudowne smaki, oryginalna forma podania wątróbki. Placki rewelacyjnie podkreślają wyjątkowość tego dania. Przepis wykonałam chyba z 4 razy. dziękuję za pomysł.M
odpowiedz
3430 dni temu
Super przepis, po składniki którego trzeba jechać do innych sklepów ;) W jednym ze sklepów w Krakowie nie było... moreli, truskawek i wątróbki. Zakupy zrobione w sklepie obok, obiad całkiem dobry ;)
odpowiedz
3432 dni temu
Matyldo, zdecydowanie lepiej będzie pasowała kasza.
odpowiedz
3433 dni temu
Czy do takiej potrawy, zamiast tych placków będą pasowały np. ryż lub kasza? Truskawki... To już raczej po sezonie :-(
odpowiedz