zobacz film Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Moździerz, patyczki do szaszłyków, papier do pieczenia, blachę do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Marynata

Do miski wlewamy 2-3 łyżki miodu, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, kilka listków posiekanej świeżej bazylii, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. W moździerzu rozcieramy goździki i mielony cynamon, które następnie dodajemy do marynaty. Całość doprawiamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Szaszłyki

Kawałki oczyszczonej wątróbki obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystej miski. Jeśli wątróbki są dużel, przekrawamy je na pół. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kurczaka kroimy na 3 duże kawałki, wkładamy do naczynia z marynatą i obtaczamy nią mięso. Kurczaka pozostawiamy na 20 minut w marynacie. Odrobinę marynaty pozostawiamy do polania szaszłyków przed pieczeniem.

Kawałki zamarynowanego kurczaka rozkładamy równo na desce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Na każdy kawałek kurczaka kładziemy kawałek suszonej moreli i listek bazylii. Kawałki kurczaka razem z morelą i bazylią zawijamy w plaster szynki szwarcwaldzkiej. Szaszłyki formujemy tak, żeby mięso było zwrócone w jedną stronę. Na patyczek nabijamy kawałek cebuli pokrojonej w cząstki, kawałek wątróbki i zawiniętego kurczaka. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy, tak żeby na jednym patyczku znalazły się 3 kawałki cebuli, 3 kawałki wątróbki oraz 3 kawałki kurczaka. Szaszłyk zamykamy czwartym kawałkiem cebuli.

Przygotowane szaszłyki obsmażamy krótko na patelni, z jednej i z drugiej strony na rozgrzanym oleju. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 10 minut.

Gruszki w skórkach z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki układamy na dnie naczynia, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy kilkoma listkami bazylii. Po lekkim przestygnięciu szaszłyki kładziemy na gruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3820 dni temu
    lukasz, świetnie, że przepis przypadł Ci do gustu. Zapraszamy również do wypróbowania innych naszych przepisów :)

    odpowiedz

  • lukasz lukasz
    3821 dni temu
    Przetestowane..... mniam mniam jakie dobre. Dzis kolejna partia idzie do piekarnika. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3866 dni temu
    Mike tak, możesz zamiast smażyć, zgrillowac szaszłyki. Czas grillowania zależy od żaru grilla oraz kawałków mięsa. Gdy szaszłyki będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron, powinny być gotowe.

    odpowiedz

  • mike mike
    3867 dni temu
    Czy można szaszłyki zgrillować bez wcześniejszego obsmażania? Jeśli tak to jaki czas grillowania?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3905 dni temu
    To jest prawdziwa bomba, :!!! nigdy nie lubiłam wątróbek ale z chrupiącą gruszką?!!!1 dziękuję.

    odpowiedz

  • Magdalena Tworos Magdalena Tworos
    3912 dni temu
    Wypróbuję w tę sobotę. Dziękuję za przepis tak dobrze dopasowany do mojego gustu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3915 dni temu
    Drogi Gościu Stelmach - tak, w Lidlu dostaniesz zarówno suszone owoce, jak i orzechy. Renato - gruszki stanowią tutaj element dekoracyjny i występują w przepisie w wersji surowej.

    odpowiedz

  • Mario Mario
    3916 dni temu
    [QuoteRenata: Po położeniu szaszlukow na gruszki w naczyniu, chyba powinnismy włożyć je do piekarnika? Jeżeli tak, to na ile minut?[/quote] Gruszki wg przepisu i mnie to tylko dodatek dekoracyjny. To z sam Karol mówił ze maja być twardsze i soczyste. :)

    odpowiedz

  • Renata Renata
    3916 dni temu
    Po położeniu szaszlukow na gruszki w naczyniu, chyba powinnismy włożyć je do piekarnika? Jeżeli tak, to na ile minut?

    odpowiedz

  • julia julia
    3916 dni temu
    smakuje super polecam

    odpowiedz

  • mipi mipi
    3916 dni temu
    Super danie sama wypróbowałam !

    odpowiedz

  • Gość Stelmach Gość Stelmach
    3916 dni temu
    Czy w lidlu dostane suszone bakalie ,owoce itp ? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3916 dni temu
    Danie robi wrażenie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!