Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Moździerz, patyczki do szaszłyków, papier do pieczenia, blachę do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Marynata
Do miski wlewamy 2-3 łyżki miodu, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, kilka listków posiekanej świeżej bazylii, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. W moździerzu rozcieramy goździki i mielony cynamon, które następnie dodajemy do marynaty. Całość doprawiamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Szaszłyki
Kawałki oczyszczonej wątróbki obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystej miski. Jeśli wątróbki są dużel, przekrawamy je na pół. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kurczaka kroimy na 3 duże kawałki, wkładamy do naczynia z marynatą i obtaczamy nią mięso. Kurczaka pozostawiamy na 20 minut w marynacie. Odrobinę marynaty pozostawiamy do polania szaszłyków przed pieczeniem.
Kawałki zamarynowanego kurczaka rozkładamy równo na desce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Na każdy kawałek kurczaka kładziemy kawałek suszonej moreli i listek bazylii. Kawałki kurczaka razem z morelą i bazylią zawijamy w plaster szynki szwarcwaldzkiej. Szaszłyki formujemy tak, żeby mięso było zwrócone w jedną stronę. Na patyczek nabijamy kawałek cebuli pokrojonej w cząstki, kawałek wątróbki i zawiniętego kurczaka. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy, tak żeby na jednym patyczku znalazły się 3 kawałki cebuli, 3 kawałki wątróbki oraz 3 kawałki kurczaka. Szaszłyk zamykamy czwartym kawałkiem cebuli.
Przygotowane szaszłyki obsmażamy krótko na patelni, z jednej i z drugiej strony na rozgrzanym oleju. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 10 minut.
Gruszki w skórkach z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki układamy na dnie naczynia, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy kilkoma listkami bazylii. Po lekkim przestygnięciu szaszłyki kładziemy na gruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.
Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.
Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Gorąca lemoniada
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Karp w sosie piernikowym
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Marynata azjatycka
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Szare kluski
- Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Tort lodowy
- Strudel z jabłkami i makiem
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Żurek z makaronem
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3800 dni temu
lukasz, świetnie, że przepis przypadł Ci do gustu. Zapraszamy również do wypróbowania innych naszych przepisów :)
odpowiedz
3800 dni temu
Przetestowane..... mniam mniam jakie dobre. Dzis kolejna partia idzie do piekarnika. :)
odpowiedz
3846 dni temu
Mike tak, możesz zamiast smażyć, zgrillowac szaszłyki. Czas grillowania zależy od żaru grilla oraz kawałków mięsa. Gdy szaszłyki będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron, powinny być gotowe.
odpowiedz
3846 dni temu
Czy można szaszłyki zgrillować bez wcześniejszego obsmażania? Jeśli tak to jaki czas grillowania?
odpowiedz
3885 dni temu
To jest prawdziwa bomba, :!!! nigdy nie lubiłam wątróbek ale z chrupiącą gruszką?!!!1 dziękuję.
odpowiedz
3891 dni temu
Wypróbuję w tę sobotę. Dziękuję za przepis tak dobrze dopasowany do mojego gustu.
odpowiedz
3895 dni temu
Drogi Gościu Stelmach - tak, w Lidlu dostaniesz zarówno suszone owoce, jak i orzechy. Renato - gruszki stanowią tutaj element dekoracyjny i występują w przepisie w wersji surowej.
odpowiedz
3895 dni temu
[QuoteRenata: Po położeniu szaszlukow na gruszki w naczyniu, chyba powinnismy włożyć je do piekarnika? Jeżeli tak, to na ile minut?[/quote] Gruszki wg przepisu i mnie to tylko dodatek dekoracyjny. To z sam Karol mówił ze maja być twardsze i soczyste. :)
odpowiedz
3895 dni temu
Po położeniu szaszlukow na gruszki w naczyniu, chyba powinnismy włożyć je do piekarnika? Jeżeli tak, to na ile minut?
odpowiedz
3895 dni temu
smakuje super polecam
odpowiedz
3895 dni temu
Super danie sama wypróbowałam !
odpowiedz
3895 dni temu
Czy w lidlu dostane suszone bakalie ,owoce itp ? :)
odpowiedz
3895 dni temu
Danie robi wrażenie.
odpowiedz
zobacz wszystkie