Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Głęboką patelnię, 1 duże naczynie żaroodporne lub 2 mniejsze do zapiekanki, folię spożywczą, duże naczynie żaroodporne do kurczaka, tłuczek do mięsa, blender i wykałaczki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200-220°C (termoobieg).

Zapiekanka

Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Pokrojone w cząstki pieczarki wrzucamy na gorący olej na patelnię. Dodajemy odrobinę soli, mieszamy i smażymy na dużym ogniu do momentu aż pieczarki puszczą wodę (ok. 1-2 minut). Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojony w grubą kostkę bakłażan bez pestek. Odrobinę solimy i mieszamy. Dodajemy papryki (zieloną, żółtą, czerwoną) pokrojone w dużą kostkę. Zwiększamy ogień pod patelnią i smażymy, aż warzywa zaczną puszczać wodę. Całość polewamy olejem, mieszamy. Warzywa smażymy przez 2 minuty. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do naczynia wrzucamy ser sałatkowy, dodajemy 2 jajka i odrobinę pieprzu – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Smażone warzywa wrzucamy do 1 większego lub 2 mniejszych naczyń żaroodpornych i polewamy je zalewą serowo-jajeczną. Dodajemy posiekany tymianek (możemy go dodać wcześniej podczas miksowania), całość mieszamy i posypujemy z góry tartym ementalerem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut.

Piersi kurczaka nacinamy nożem, robiąc kieszonkę. Deskę smarujemy odrobiną wody, na deskę kładziemy naciętą pierś kurczaka, na której układamy płat złożony z 3 warstw folii spożywczej. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię. Rozbite piersi posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Na całej długości piersi kurczaka układamy 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynkę smarujemy serem Pont-L’Evêque, zawijamy brzegi z prawej i lewej strony do środka i całość zawijamy w roladkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Miejsce, w którym ułożymy każdą z roladek, posypujemy posiekaną szałwią. W roladki wbijamy wykałaczki, układamy roladki w naczyniu żaroodpornym na posiekanej szałwii. Każdą roladkę posypujemy posiekaną szałwią. Na roladki kładziemy małe kawałki masła, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut (aż się zarumienią).

Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki z roladek. Roladki kroimy w grube plastry, które polewamy odrobiną soku z mięsa z naczynia żaroodpornego, dekorujemy liśćmi szałwii. Zapiekankę dekorujemy gałązkami tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • gość gość
    3241 dni temu
    Gdzie dostanę ten ser proszę o pomoc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3622 dni temu
    Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Kilka razy próbowałam zrobić coś z bakłażanem, ale niestety zawsze wychodzi gorzki i danie nadaje sie zazwyczaj do wyrzucenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3887 dni temu
    Drogi Gościu, ser Pont-L’Evêque jest dość specyficznym w smaku serem dojrzewającym z mleka krowiego. Jest on lekko pikantny, z orzechowym posmakiem. Ma on także bardzo intensywny zapach, dlatego trudno będzie znaleźć podobny mu zamiennik. Pod względem konsystencji jednak zastąpić go można innym, bardziej popularnym serem pleśniowym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3890 dni temu
    jakim serem można zastąpić ser Pont LEveque?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3892 dni temu
    Wyglądają smakowicie i na pewno tak smakują!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    Prze pycha!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3914 dni temu
    Drogi gościu, produkty może i bywają czasami dość podobne, ale udowadniamy, że za każdym razem można przygotować je zupełnie inaczej, a co za tym idzie przygotowane z nich dania także różnią się między sobą smakiem oraz formą podania. W kuchni najważniejsza jest kreatywność! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3914 dni temu
    Nie zauważyłam, żeby dania były oparte cały czas na tych samych składnikach. Przesadzasz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3915 dni temu
    Do studenta: jeżeli zaczynasz gotować z lidlem to ok ale ja gotuję od początku i moi domownicy nie mogą już patrzeć na produkty które ciągle są te same. Potrzebne jest urozmaicenie w diecie a tu ciągle jedno i to samo.........kiedyś cieszyłam się na nowe przepisy teraz z tygodnia na tydzień jestem coraz bardziej zawiedziona

    odpowiedz

  • dorcik123 dorcik123
    3915 dni temu
    Danie genialne. Delikatne ale też tak smaczne że nawet nie mogę napisać. Pyszne!

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    3915 dni temu
    Ta potrawa jest Mega Dobra! A w szczególności z tym serem pychota!

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3915 dni temu
    jak to szałwia nie do kupienia w Lidlu - chyba tylko w Lidlu jest szałwia w doniczkach (poza nim widziałam jeszcze ostatnio w Castoramie jeżeli chodzi o popularne sieciówki;P)

    odpowiedz

  • Sweetstudent Sweetstudent
    3915 dni temu
    A co w tym złego, że dania oparte są na tych samych składnikach? Nieraz kupujemy produkt z myślą o jego przyrządzeniu w konkretny sposób, a, gdy nie uda się go nam wykorzystać, część ląduje w koszu na śmieci. Panowie Pascal i Okrasa pokazują nam jak ze stosunkowo mało wymagających produktów możemy stworzyć potrawy, które za każdym razem zachwycają feerią nowych smaków.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3916 dni temu
    Robiłam już kilka przepisów z ,kuchni Lidla, z wykorzystaniem piersi z kurczaka, takie faszerowane muszę wypróbować :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3916 dni temu
    Też tak myślę ciągle ta sama zapiekanka NNNUUUUDDDAAAAA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3916 dni temu
    Racja i do tego nie do kupienia w lidlu świeża szałwia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3917 dni temu
    Przeginacie w koło te same produkty - naprawdę są na świecie inne produkty niż ta suszona szynka. Niby nowe dania ale oparte ciagle natych samych składnikach ;((

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!