Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Głęboką patelnię, 1 duże naczynie żaroodporne lub 2 mniejsze do zapiekanki, folię spożywczą, duże naczynie żaroodporne do kurczaka, tłuczek do mięsa, blender i wykałaczki.
- Rozgrzej piekarnik do 200-220°C (termoobieg).
Zapiekanka
Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Pokrojone w cząstki pieczarki wrzucamy na gorący olej na patelnię. Dodajemy odrobinę soli, mieszamy i smażymy na dużym ogniu do momentu aż pieczarki puszczą wodę (ok. 1-2 minut). Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojony w grubą kostkę bakłażan bez pestek. Odrobinę solimy i mieszamy. Dodajemy papryki (zieloną, żółtą, czerwoną) pokrojone w dużą kostkę. Zwiększamy ogień pod patelnią i smażymy, aż warzywa zaczną puszczać wodę. Całość polewamy olejem, mieszamy. Warzywa smażymy przez 2 minuty. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do naczynia wrzucamy ser sałatkowy, dodajemy 2 jajka i odrobinę pieprzu – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Smażone warzywa wrzucamy do 1 większego lub 2 mniejszych naczyń żaroodpornych i polewamy je zalewą serowo-jajeczną. Dodajemy posiekany tymianek (możemy go dodać wcześniej podczas miksowania), całość mieszamy i posypujemy z góry tartym ementalerem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut.
Piersi kurczaka nacinamy nożem, robiąc kieszonkę. Deskę smarujemy odrobiną wody, na deskę kładziemy naciętą pierś kurczaka, na której układamy płat złożony z 3 warstw folii spożywczej. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię. Rozbite piersi posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Na całej długości piersi kurczaka układamy 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynkę smarujemy serem Pont-L’Evêque, zawijamy brzegi z prawej i lewej strony do środka i całość zawijamy w roladkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Miejsce, w którym ułożymy każdą z roladek, posypujemy posiekaną szałwią. W roladki wbijamy wykałaczki, układamy roladki w naczyniu żaroodpornym na posiekanej szałwii. Każdą roladkę posypujemy posiekaną szałwią. Na roladki kładziemy małe kawałki masła, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C (termoobieg) na 15-20 minut (aż się zarumienią).
Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki z roladek. Roladki kroimy w grube plastry, które polewamy odrobiną soku z mięsa z naczynia żaroodpornego, dekorujemy liśćmi szałwii. Zapiekankę dekorujemy gałązkami tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Soczyste mięso skąpane w aromatycznej marynacie. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu i sałaty z dressingiem.
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
- Kanapka viva camembert
- Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
- Camembert z grilla
- Kurczak po meksykańsku
- Sałatka w stylu panzanella
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Sałatka Cobb
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- GOFRY TRADYCYJNE
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Marchewka w pomarańczowej glazurze
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
3219 dni temu
Gdzie dostanę ten ser proszę o pomoc
odpowiedz
3601 dni temu
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Kilka razy próbowałam zrobić coś z bakłażanem, ale niestety zawsze wychodzi gorzki i danie nadaje sie zazwyczaj do wyrzucenia.
odpowiedz
3866 dni temu
Drogi Gościu, ser Pont-L’Evêque jest dość specyficznym w smaku serem dojrzewającym z mleka krowiego. Jest on lekko pikantny, z orzechowym posmakiem. Ma on także bardzo intensywny zapach, dlatego trudno będzie znaleźć podobny mu zamiennik. Pod względem konsystencji jednak zastąpić go można innym, bardziej popularnym serem pleśniowym.
odpowiedz
3869 dni temu
jakim serem można zastąpić ser Pont LEveque?
odpowiedz
3871 dni temu
Wyglądają smakowicie i na pewno tak smakują!
odpowiedz
3892 dni temu
Prze pycha!
odpowiedz
3893 dni temu
Drogi gościu, produkty może i bywają czasami dość podobne, ale udowadniamy, że za każdym razem można przygotować je zupełnie inaczej, a co za tym idzie przygotowane z nich dania także różnią się między sobą smakiem oraz formą podania. W kuchni najważniejsza jest kreatywność! :)
odpowiedz
3893 dni temu
Nie zauważyłam, żeby dania były oparte cały czas na tych samych składnikach. Przesadzasz.
odpowiedz
3893 dni temu
Do studenta: jeżeli zaczynasz gotować z lidlem to ok ale ja gotuję od początku i moi domownicy nie mogą już patrzeć na produkty które ciągle są te same. Potrzebne jest urozmaicenie w diecie a tu ciągle jedno i to samo.........kiedyś cieszyłam się na nowe przepisy teraz z tygodnia na tydzień jestem coraz bardziej zawiedziona
odpowiedz
3893 dni temu
Danie genialne. Delikatne ale też tak smaczne że nawet nie mogę napisać. Pyszne!
odpowiedz
3894 dni temu
Ta potrawa jest Mega Dobra! A w szczególności z tym serem pychota!
odpowiedz
3894 dni temu
jak to szałwia nie do kupienia w Lidlu - chyba tylko w Lidlu jest szałwia w doniczkach (poza nim widziałam jeszcze ostatnio w Castoramie jeżeli chodzi o popularne sieciówki;P)
odpowiedz
3894 dni temu
A co w tym złego, że dania oparte są na tych samych składnikach? Nieraz kupujemy produkt z myślą o jego przyrządzeniu w konkretny sposób, a, gdy nie uda się go nam wykorzystać, część ląduje w koszu na śmieci. Panowie Pascal i Okrasa pokazują nam jak ze stosunkowo mało wymagających produktów możemy stworzyć potrawy, które za każdym razem zachwycają feerią nowych smaków.
odpowiedz
3894 dni temu
Robiłam już kilka przepisów z ,kuchni Lidla, z wykorzystaniem piersi z kurczaka, takie faszerowane muszę wypróbować :)
odpowiedz
3894 dni temu
Też tak myślę ciągle ta sama zapiekanka NNNUUUUDDDAAAAA
odpowiedz
3895 dni temu
Racja i do tego nie do kupienia w lidlu świeża szałwia
odpowiedz
3895 dni temu
Przeginacie w koło te same produkty - naprawdę są na świecie inne produkty niż ta suszona szynka. Niby nowe dania ale oparte ciagle natych samych składnikach ;((
odpowiedz
zobacz wszystkie