Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry, nacieramy solą i pieprzem.

Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Składniki marynaty dobrze mieszamy. Wkładamy mięso do marynaty, zostawiamy w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

Mięso wyjmujemy z marynaty, pieczemy na rozgrzanym grillu, aż będzie miękkie i przyrumienione, co jakiś czas smarując marynatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Aneczka Aneczka
    3059 dni temu
    Polecam dodanie startej skórki z jednej pomarańczy do marynaty. Dodaje daniu wyrazistości :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3532 dni temu
    Czy zamiast na grillu czy patelni grillowej, mogę upiec mięso po prostu w piekarniku? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3530 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście mięso możesz upiec w piekarniku. Sprawdzaj jednak, stopień wypieczenia na bieżąco.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4307 dni temu
    Możesz wykorzystać do tego patelnię grillową.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4308 dni temu
    A jak go zrobić o tej porze roku gdy się nie ma grilla? :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4328 dni temu
    pyszne

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4335 dni temu
    Ziemniaki sprawdzą się bardzo dobrze, ale można zastąpić je także ryżem lub kaszą kuskus. Do tego przepisu polecamy dodatek w postaci np. sałaty z jogurtowym dressingiem.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4337 dni temu
    Z czym to podajecie? Nie wiem czy ziemniaki będą odpowiednie, jak tak to w jakiej formie. A co z surówką?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4426 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, bardzo smaczne, kurczak rozpływał się w ustach, naprawdę warto spróbować

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4432 dni temu
    Bardzo, bardzo smaczne!!!

    Odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4461 dni temu
    Tego przepisu nie można nie spróbować, rewelacyjne połączenie kwaśnego ze słodkim :)

    Odpowiedz

  • toJa toJa
    4500 dni temu
    Przepyszne!!! Marynowało się całą noc w lodówce. Kurczak z grilla wreszcie soczysty, a nie wysuszony. Delikatna słodycz miodu przeplatana aromatem tymianku. Polecam!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4510 dni temu
    fajne .

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl