
Przygotowanie
Filety myjemy, osuszamy, kroimy na niezbyt grube plastry.
Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie zdejmujemy jej nadmiar, układamy mięso na grillu. Pieczemy z obu stron, aż będzie rumiane i upieczone w środku.
Jak podawać
Podawać na gorąco z warzywami z grilla i dipami na bazie jogurtu.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Komentarze (15)
1322 dni temu
Ten pomysł to rewelacyjne ulepszenie mojego starego przepisu na pierś w marynacie jogurtowo-cytrynowej. Przepis na grillu sprawdził się idealnie!!! Nawet koleżanka nie przepadająca za curry była zachwycona :) POLECAM!!!!
odpowiedz
1335 dni temu
witam, czy mogę użyć marynaty do zrobienia szaszłyków z kurczaka i nabijać naprzemiennie z papryką, ananasem i pomidorkami koktajlowymi? zastanawiam się czy będzie się to razem komponować
odpowiedz
1335 dni temu
Jak najbardziej marynata również sprawdzi się do zamarynowania mięsa na szaszłyki. Jeśli lubisz słodki dodatek - ananas też tutaj się sprawdzi :)
1788 dni temu
Czy smażąc na patelni grillowa musze użyć oleju żeby panierce się nie spaliła???
odpowiedz
1787 dni temu
Możesz delikatnie nasmarować powierzchnię patelni olejem. Najlepiej to zrobić z użyciem ręcznika papierowego:)
2341 dni temu
Usmażyłam na patelni grillowej i niestety marynata spaliła się na węgiel. Następnym razem spróbuję upiec w piekarniku.
odpowiedz
2458 dni temu
przepyszne aż palce lizać. a tak naprawdę obleśne.
odpowiedz
2458 dni temu
Edith, mamy nadzieję, że znajdziesz więcej takich przepisów w Kuchni Lidla!
odpowiedz
2458 dni temu
Przyznam nie raz już słyszałam o piersiach w jogurcie, że faktycznie są delikatne, soczyste i kruche. W końca spróbowałam - i faktycznie! Przepis super prosty i niezwykle smaczny. Na stałe wpisuje go do swojej książki kucharskiej :)
odpowiedz
2560 dni temu
Piersi były przepyszne! Leżały całą noc w lodówce, więc marynata mogła "podziałać" :) Upiekłam z ziemniaczkami w piekarniku (40min, 200 stopni, przykryte folią aluminiową) i były bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam!
odpowiedz
2757 dni temu
Pierś jest soczysta, chrupiąca. Rewelacja !!
odpowiedz
2813 dni temu
absolutnie fenomenalna :)
odpowiedz
2825 dni temu
Pierś w marynacie z jogurtu jest przepyszna i małokaloryczna,uwielbiam takie dania :)
odpowiedz
2826 dni temu
Karolino, jak najbardziej możesz usmażyć te piersi na patelni, oczywiście najlepiej na grillowej. Jeśli chcesz je upiec najlepiej na ostatnie kilka minut włączyć funkcję grill. Smacznego.
odpowiedz
2826 dni temu
czy pierś w takiej marynacie mogę też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku?
odpowiedz
zobacz wszystkie