
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Tak przygotowane warzywa myjemy, osuszamy, a następnie nacinamy tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości.
Czosnek kroimy w plasterki, a rozmaryn rozcieramy w moździerzu. Plasterki czosnku wkładamy pomiędzy cząstki ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami.
Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.
Jak podawać
Serwujemy do mięs lub jako danie wegetariańskie z greckim jogurtem bądź z dipem na bazie jogurtu.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.

Komentarze (18)
561 dni temu
Pieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.
odpowiedz
1800 dni temu
Ugotowane ziemniaki - myjemy i osuszamy ?
odpowiedz
1800 dni temu
Moniko, jeśli gotujesz ziemniaki w mundurkach bez wcześniejszego umycia - przed przystąpieniem do kolejnych czynności, warto je umyć. Szczególnie, że ziemniaki tylko chwilę podgotowujemy :)
1777 dni temu
Surowe.
2028 dni temu
Niby zwykły ziemniak, a zmieniony został w gwiazdę grilla i ozdobę stołu :) Jest to także dobre i pełnowartościowe danie główne dla wegetarian. :)
odpowiedz
2056 dni temu
a można bez czosnku?
odpowiedz
2056 dni temu
Można! :)
2059 dni temu
Pieczone ziemniaki to moje ulubione ziemniaki :) Zdrowe, smaczne, pożywne - o to chodzi!
odpowiedz
2722 dni temu
Co za palant wymyślił jako składnik - miechunkę . Żyję już 60 lat, dużo sam gotuję, używam baaaardzo różnych przypraw ale nigdy nie słyszałem o miechunce. Chyba po to jest to coś, żeby mocniej zaistnieć.
odpowiedz
2360 dni temu
Miechunka (physalis) rośnie w wielu ogrodach i nie jest niczym nadzwyczajnym. Wykorzystuje się też ją do dekoracji potraw :) Pozdrawiam
3160 dni temu
Proponuje piec ok. godziny wtedy sa smaczniejsze
odpowiedz
3248 dni temu
Kasiu, pergamin na zdjęciu stanowi tylko element dekoracyjny. Do grillowania, zgodnie z przepisem należy użyć folii aluminiowej.
odpowiedz
3248 dni temu
W wykonaniu jest napisane "zawijamy w folię aluminiową... grillujemy" a fotografia wyraźnie przedstawia papier do wypieków w piekarniku, który podczas grillowania się spali.
odpowiedz
3551 dni temu
Robiłam ziemniaczki już wiele razy, są przepyszne. Ja ziemniaki podgotowałam w mundurkach, ostudziłam, posypałam ziołami i zawinęłam w folię
odpowiedz
3587 dni temu
po co gotować? po co film ? :)
odpowiedz
3612 dni temu
Czy najpierw ziemniaki gotujemy 10min? Obrane już?
odpowiedz
3613 dni temu
A gdzie film?!
odpowiedz
3617 dni temu
Ziemniaczki są pyszne z grilla,bardzo prosty i fajny przepis:)z pewnością takie ziemniaczki przygotuję na majówkę.
odpowiedz
zobacz wszystkie