
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki namoczone w wodzie
- ręcznik papierowy
- patelnię grillową
Krok 1: Pozbywamy się goryczy z bakłażana
Bakłażana kroimy w kostkę. Następnie wykorzystujemy jeden z dwóch sposobów:
- Bakłażana wkładamy do miski z zimną wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy. Bakłażana dociskamy drugą miską. Pozostawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę i odciskamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody.
- Pokrojonego w kostkę bakłażana rozkładamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pozostawiamy na 20 minut. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2: Odsączamy tofu
Tofu umieszczamy między papierowymi ręcznikami. Dociskamy ciężkim naczyniem i odkładamy na 10 minut. Odciśnięte tofu kroimy w dużą kostkę.
Krok 3: Przygotowujemy sos teriyaki
W misce łączymy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 4: Przygotowujemy szaszłyki
Tofu marynujemy w połowie przygotowanego sosu. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy olejem słonecznikowym.
Na drewniane patyczki namoczone w wodzie nadziewamy bakłażany, brokuł i zamarynowane tofu. Szaszłyki oprószamy mąką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pod koniec grillowania polewamy szaszłyki pozostałym sosem. Gotowe odkładamy na talerz.
Przed podaniem szaszłyki oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Kurczak po wietnamsku
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)