zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki namoczone w wodzie
  • ręcznik papierowy
  • patelnię grillową

 

Krok 1: Pozbywamy się goryczy z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę. Następnie wykorzystujemy jeden z dwóch sposobów:

  1. Bakłażana wkładamy do miski z zimną wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy. Bakłażana dociskamy drugą miską. Pozostawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę i odciskamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody.
  2. Pokrojonego w kostkę bakłażana rozkładamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pozostawiamy na 20 minut. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 2: Odsączamy tofu

Tofu umieszczamy między papierowymi ręcznikami. Dociskamy ciężkim naczyniem i odkładamy na 10 minut. Odciśnięte tofu kroimy w dużą kostkę.

Krok 3: Przygotowujemy sos teriyaki

W misce łączymy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Krok 4: Przygotowujemy szaszłyki

Tofu marynujemy w połowie przygotowanego sosu. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy olejem słonecznikowym.

Na drewniane patyczki namoczone w wodzie nadziewamy bakłażany, brokuł i zamarynowane tofu. Szaszłyki oprószamy mąką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pod koniec grillowania polewamy szaszłyki pozostałym sosem. Gotowe odkładamy na talerz.

Przed podaniem szaszłyki oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram