Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki namoczone w wodzie
- ręcznik papierowy
- patelnię grillową
Krok 1: Pozbywamy się goryczy z bakłażana
Bakłażana kroimy w kostkę. Następnie wykorzystujemy jeden z dwóch sposobów:
- Bakłażana wkładamy do miski z zimną wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy. Bakłażana dociskamy drugą miską. Pozostawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę i odciskamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody.
- Pokrojonego w kostkę bakłażana rozkładamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pozostawiamy na 20 minut. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2: Odsączamy tofu
Tofu umieszczamy między papierowymi ręcznikami. Dociskamy ciężkim naczyniem i odkładamy na 10 minut. Odciśnięte tofu kroimy w dużą kostkę.
Krok 3: Przygotowujemy sos teriyaki
W misce łączymy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 4: Przygotowujemy szaszłyki
Tofu marynujemy w połowie przygotowanego sosu. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy olejem słonecznikowym.
Na drewniane patyczki namoczone w wodzie nadziewamy bakłażany, brokuł i zamarynowane tofu. Szaszłyki oprószamy mąką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pod koniec grillowania polewamy szaszłyki pozostałym sosem. Gotowe odkładamy na talerz.
Przed podaniem szaszłyki oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.
Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.
Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
- Szaszłyki wieprzowe
- Filet teriyaki z ananasem
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Ciasto z brzoskwiniami
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Szaszłyki z halloumi
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Wytrawna tarta Tatin
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Babka na parze
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Wegański tatar
- Kabanosy w cieście francuskim
- Wegański falafel burger z portobello
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)