Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- ostry nóż
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: NACINAMY ZIEMNIAKI
Dokładnie umyte ziemniaki w skórkach nacinamy co 2 mm na ⅔ głębokości tak, by stworzyć harmonijkę. Uważamy, by nie przeciąć ich do końca.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAW
Czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, resztę przypraw oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy i nacieramy mieszanką, a z wierzchu posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200°C.
Gotowe ziemniaki podajemy z liśćmi świeżej mięty i papryczką chili pokrojoną w plasterki.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.
Smażone ziemniaki z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!
Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Jajka po rosyjsku
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Paluchy wiedźmy
- Placki ziemniaczane z pieca
- Panna cotta
- Serowe ziemniaki hasselback
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Fajita z kurczaka
- Burger z cieciorki z dipem ananasowym
- Odwrócona zielona tarta
- Brownie kokosowe
- Mega muffinki czekoladowe
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Tort sushi
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Dorsz z ratatouille
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
- Kulebiak z łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1900 dni temu
Jeżeli taka ładna i sympatyczna Pani proponuje ten przepis to musi być pyszne.
odpowiedz
1920 dni temu
olej kokosowy nie nadaje sie do smazenia , jest szkodliwy
odpowiedz
1769 dni temu
ludzie jedzą też smalec i dalej żyją
1927 dni temu
I to wszystko w kategorii "Dania na grilla".... idę na inną stronę...
odpowiedz
1957 dni temu
No to teraz powiedzcie mi, jak mam wymieszac 100g tartego grana padano z tak małą ilością oleju? i żeby to miało konsystencję do nacierania, no jak? Miejcie odwagę "kucharze" z Lidla i odpowiedzcie mi.
odpowiedz
1956 dni temu
Danielu, zachęcamy do obejrzenia filmu, gdzie widać, jak Daria przygotowuje tę mieszankę. Jeśli Twoim zdaniem mieszanka wymaga więcej oleju, spokojnie możesz dodać go więcej :) Powodzenia!
2254 dni temu
Fajny przepis! Polecam!:)
odpowiedz