![Pieczone ziemniaki nadziewane Pieczone ziemniaki nadziewane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/74d723fac9e4-aa7c532286bb-BS_Daria_KW17_ziemniaki_nadziewane_suszonymi_pomidorami_awokado_granatem_i_feta_22859_170328_LU_114488_RGB_ok_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.
Krok 2: Nadziewamy ziemniaki
Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
![Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac0a736ddd1f-571de02118c8-Jacket-Potato.webp)
Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!
![Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3009b4faeec8-65f433ccaa-KW_26_Pascal_Faszerowane-ziemniaki_960x540.webp)
Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
![Młode ziemniaki z grilla w boczku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6033b0dc890c-e8b5ad430e-Mlode_ziemniaki_z_grilla_w_boczku_12522_S_108251_RGB_960x540.webp)
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
![Ziemniaki z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/59ec6635a298-fb9442429c-ziemniaki_z_grilla_GRILL_12522_S_108909_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Pyzy ziemniaczane
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Domowy sos barbecue
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Zasmażana młoda kapusta
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Zielone szparagi z burratą
- Idealny lukier do dekoracji
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Wolno grillowane żeberka BBQ
- Domowa ice tea z nektarynek
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Lody tajskie
- Soba stir fry z wołowiną
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Komentarze (1)
2552 dni temu
Ziemniaki to świetny dodatek do wielu dań, a do tych z grilla szczególnie. Dzięki pieczeniu nie tracimy tak wielu składników odżywczych :)
odpowiedz