
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.
Krok 2: Nadziewamy ziemniaki
Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3004 dni temu
Ziemniaki to świetny dodatek do wielu dań, a do tych z grilla szczególnie. Dzięki pieczeniu nie tracimy tak wielu składników odżywczych :)
Odpowiedz