Pieczone ziemniaki nadziewane

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy ziemniaki

Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.

Krok 2: Nadziewamy ziemniaki

Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Młode ziemniaki z grilla w boczku

Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Młode ziemniaki z grilla w boczku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ziemniaki z grilla

Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Ziemniaki z grilla

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2903 dni temu
    Ziemniaki to świetny dodatek do wielu dań, a do tych z grilla szczególnie. Dzięki pieczeniu nie tracimy tak wielu składników odżywczych :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!