Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.
Krok 2: Nadziewamy ziemniaki
Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!
Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Pyzy ziemniaczane
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Domowy sos barbecue
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Zasmażana młoda kapusta
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Zielone szparagi z burratą
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Wolno grillowane żeberka BBQ
- Domowa ice tea z nektarynek
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Lody tajskie
- Soba stir fry z wołowiną
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2669 dni temu
Ziemniaki to świetny dodatek do wielu dań, a do tych z grilla szczególnie. Dzięki pieczeniu nie tracimy tak wielu składników odżywczych :)
odpowiedz