
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.
Krok 2: Przygotowujemy chilli
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.
Krok 3: Faszerujemy ziemniaki
Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Zobacz przepisy
na święta
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2749 dni temu
Ziemniaki w łupinach, chyba każdy lubi :) a takie z chilli trafiają w moje gusta w 100%
odpowiedz