Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.
Krok 2: Przygotowujemy chilli
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.
Krok 3: Faszerujemy ziemniaki
Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z serem cheddar
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Pulled pork
- Makaron z pieczonymi pomidorami
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
- Serowe ziemniaki hasselback
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
- Ocet morelowy
- Szybkie ciasto dyniowe
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Pizza capriciosa
- Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
- Ananas w cieście z kremem kokosowym
- Deser cappuccino
- Klopsiki sojowe
- Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
- Świąteczny talerz obfitości
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2669 dni temu
Ziemniaki w łupinach, chyba każdy lubi :) a takie z chilli trafiają w moje gusta w 100%
odpowiedz