Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

1 łyżeczkę soli mieszamy z pieprzem. Pozostałą sól rozcieramy na drobno z tymiankiem w moździerzu. Ziemniaki obieramy i strugamy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki o grubości 1 mm.

Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Plasterki ziemniaków frytujemy małymi porcjami mniej więcej przez 30 sekund, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Wyjmujemy sitkiem lub łyżką cedzakową, układamy obok siebie na papierowych ręcznikach i dobrze osączamy.

Przekładamy każdorazowo połowę chipsów do miski i dodajemy mieszankę tymianku i soli lub pieprzu i soli. Podajemy natychmiast.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram