Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 3 szklanki wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w dość grubą kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.
Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Cytrynę kroimy na cząstki i podajemy jako dodatek do zupy na osobnym talerzyku. Można nią skropić zupę do smaku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
3340 dni temu
Muszę przyznać, że zupa jest rewelacyjna :) prosta i od razu smaczna :)
odpowiedz
2395 dni temu
bardzo smaczna , polecam ..
3406 dni temu
Obawy, że ilość wody jest niewystarczająca na podaną ilość porcji u mnie się nie potwierdziła:) Kto chce zawsze może podwoić porcje. Ja miałam łososia wędzonego i dodałam trochę więcej soku z cytryny. Zupka na kolację, wyszła pyszna, delikatna ale bardzo aromatyczna, starczyła na 4 bulionówki, plus kto chciał dostał kromeczki bagietki na ciepło z masełkiem ziołowym jako dodatek. Wszyscy najedli się do syta, bagietki sporo zostało, a zupka znikła do ostatniej kropelki! Ostatnio gotuję tylko według przepisów Lidla i jestem bardzo zadowolona już nie wspomnę o domownikach :)
odpowiedz
3433 dni temu
Bardzo smaczna zupa. Ziemniaki podsmazylam na oliwie. Do całości dodalam sok z cytryny (ok. 3 łyżek). Rewelacją!
odpowiedz
3521 dni temu
Drogi Gościu, białą.
odpowiedz
3523 dni temu
którą część pora siekamy?
odpowiedz
3665 dni temu
Pyszna zupka godna polecenia i warta wypróbowania 😊👌
odpowiedz
3668 dni temu
Zupka pierwsza klasa. Moja córeczka, która z góry zapowiedziała, że zupy z rybką to ona jeść nie będzie, sama chodziła do kuchni po dokładkę. Ja osobiście troszkę zupkę zmodyfikowałam. Pod koniec gotowania dodałam 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego , który wcześniej podsmażyłam na oliwie z oliwek. Jestem zachwycona smakiem. Pozdrawiam i proszę o więcej inspiracji:)
odpowiedz
3712 dni temu
W przepisie jest błąd. Jak z 3 szklanek wody chcecie zrobić zupę na 4 osoby? Co najmniej 5 szklanek trzeb a dodać aby uzyskać zupę na więcej niż 1 osobę.
odpowiedz
3724 dni temu
Zupa rewelka !!!! Polecam
odpowiedz
3730 dni temu
Zupę robie juz któryś raz dziś dodałam marchew i ząbki czosnku ojest pyszna
odpowiedz
3780 dni temu
Drogi Gościu, na Ryneczku Lidla nie ograniczamy się do przepisów z użyciem samych warzyw.
odpowiedz
3780 dni temu
Od kiedy łosoś jest wegetariański?
odpowiedz
3825 dni temu
asikGość - porcje są niewielkie, bo zupa jest bardzo sycąca. Jeśli jednak uważasz, że porcje są za małe, następnym razem warto zwiększyć ilość składników :)
odpowiedz
3826 dni temu
bardzo za mało ledwo co starcza,ale bardzo dobra
odpowiedz
3945 dni temu
Nie za malo tej zupy dla 4 osob?
odpowiedz
3947 dni temu
przepyszna i sycąca zupa, łatwa i szybka w wykonaniu - coś w sam raz dla będących ciągle w biegu - szybko zrobić, zdrowo zjeść :)
odpowiedz
3952 dni temu
Zupka genialna! Na pewno będę ją częściej robić. Polecam wszystkim!
odpowiedz
3958 dni temu
Drogi gościu, z dodatku śmietanki możesz całkowicie zrezygnować lub jeśli chcesz jednak zabielić czymś zupę, możesz użyć mleka. Pamiętaj jednak, że znacznie wpłynie to na smak dania!
odpowiedz
3958 dni temu
czym mogę zastąpić śmietankę, żeby było bardziej dietetycznie?
odpowiedz
3976 dni temu
Jak dla mnie, ta zupa jest nijaka w smaku. Zastanawiałam się co zrobić, żeby nabrał wyrazu i trafiłam, udało się:) Dodałam 2 łyżki sosu ostrygowego i trochę startego imbiru. O wiele lepiej smakuje.
odpowiedz
3992 dni temu
pychotka!omomomom
odpowiedz
4009 dni temu
dodając do zupy łososia wedzonego , ok.10 dg -smak zupy jest jeszcze lepszy wyrazniejszy Polecam Grażka
odpowiedz
4029 dni temu
Taka lekka zupa za mną chodzi od dawna i właśnie ją dzisiaj przygotuję,jeszcze tylko zakupy w Lidlu :)
odpowiedz
zobacz wszystkie