Kremowa zupa z kalafiora
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Kalafior i ziemniaki dodajemy do bulionu. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).

Zupę rozdrabniamy za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Do gorącej zupy dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać

Podajemy udekorowane odrobiną świeżo mielonego pieprzu i startego sera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (58)

Avatar
  • Gość Gość
    2734 dni temu
    Takie se. Smakuje lepiej, jak to bulionu dodac ziele angielskie i lisc laurowy - potem wyjac tuz przed blendowaniem. Francuska zupa cebulowa z grzankami lepsza ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3022 dni temu
    👌

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3073 dni temu
    ile mniej więcej kalorii ma porcja?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3140 dni temu
    Czy zupę można zrobić dzień wcześniej? Kiedy dodać wtedy ser?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3139 dni temu
    Zupę można przygotować wcześniej - razem z dodanym serem. Przed podaniem można zetrzeć odrobinę sera bezpośrednio do miseczki, w której podajemy zupę.
  • Gość Gość
    3133 dni temu
    można zrobic potrzymasz w lodówce przez noc nic sie nie stanie na drugi dzien odgrzejesz ale ser zawsze syp przed podaniem
  • Michał Michał
    3250 dni temu
    Przepis genialny. Zachwycił wszystkich moich gości. Ja używam startej mozarelli i wychodzi super. Zupa jest bardzo kremowa i ma świetny aromat.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3247 dni temu
    Michale, świetny pomysł z mozzarellą!
  • Gość Gość
    3274 dni temu
    Wasze przepisy są cudowne! ten również przypadł mi do gustu :)

    odpowiedz

  • jkasia78 jkasia78
    3322 dni temu
    Bardzo fajny i łatwy przepis. Dodałam troszkę extra hot chili powder i smak jest cudowny :)

    odpowiedz

  • iMilk iMilk
    3356 dni temu
    Najlepszy krem kalafiorowy który jadłam! Delicious!

    odpowiedz

  • agaGość agaGość
    3462 dni temu
    Wspaniała zupa, wiosenna, delikatna, lekka. Pyszna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3518 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć sera chevrette, jednak pamiętaj, że ma on inny smak. Dodawaj ser stopniowo i kontroluj smak zupy, by ser nie przyćmił delikatnego aromatu kalafiora.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3518 dni temu
    a moge dodać ser chevrette??

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3553 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Czy jesli sera nie dodam dziś a dziś juz zrobię zupę blenderem czy ser moge dodac jutro i na nowo blenderem zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3553 dni temu
    Asiu, ser jest tu istotnym składnikiem zupy. Bez niego zupa również wyjdzie smaczna, lecz ser nadaje mu charakterystyczny posmak i bardziej kremową konsystencję.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3553 dni temu
    Witaj. Zaciekawił mnie Twój przepis na zupę. Mam wszystkie składniki ale niestety brakuje mi tego sera. Czy można zrobić zupę bez niego? Czy to właśnie ser nadaje caly smak zupie? Nie wiem co robic.. Czekam na odpowiedź.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3557 dni temu
    Robię ją już kolejny raz - PYCHOTA!!!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3595 dni temu
    Bardzo dobra, kremowa zupa. Polecam!

    odpowiedz

  • Tomker Tomker
    3626 dni temu
    przepis prosty i łatwy w wykonaniu; zupa krem wyszła idealnie; polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3645 dni temu
    Moniko, możesz użyć serka topionego, jednak otrzymasz zupę w zupełnie innym smaku oraz konsystencji.

    odpowiedz

  • Monika Gość Monika Gość
    3645 dni temu
    Witam serdecznie.Czy mogę dodać zwykły serek topiony ??

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3657 dni temu
    Zupa jest pyszna, delikatna, kremowa :) Bardzo smakowita

    odpowiedz

  • gederyn gederyn
    3681 dni temu
    mój sposób na wyostrzenie zupy: 1/2 piersi kurczaka kroję w b. cienkie paski (ok. 2 mm) i marynuję w curry z odrobiną oliwy z oliwek, (przez ok. 2h w lodówce) Dodaję do zmiksowanego kremu, krótko gotując 3-5 min. Pierś z kurczaka można zastąpić np. indykiem, a curry jeśli jest dla kogoś mało pikantne, to może użyć pieprz cayenne. Smacznego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3683 dni temu
    podałam zupę z dodatkiem drobno pokrojonego wędzonego podsmażonego boczku. rewelacja.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3697 dni temu
    Bardzo dobra zupa. Zdrowa i szybka w przygotowaniu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3701 dni temu
    Pyszna, łatwa (a uwielbiam łatwe szybkie dania) i szybka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3712 dni temu
    Zastapilam kalafior brokulami a ze lubie ostre, dodalam chili Bardzo polecam ten przepis :) Prosty, szybki i baardzo smaczny

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    3725 dni temu
    Zupa rewelacyjna,sam zrobiłem dla swej ukochanej i bardzo smakowała.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3727 dni temu
    Zupa wyszła mi mdła. Mąż nie był zachwycony.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3748 dni temu
    Madzijko, jak najbardziej możesz zastąpić bulion drobiowy warzywnym. Jeśli chcesz dodać do zupy śmietanę, lepsze będzie śmietana słodka.

    odpowiedz

  • Madzijka Madzijka
    3749 dni temu
    Czy mogę dać bulion warzywny i trochę śmietany? jeśli tak to lepsza słodka (18%) czy kwaśna?

    odpowiedz

  • martiniqua martiniqua
    3754 dni temu
    Super przepis, zupa wyszła przepyszna!! polecam !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3754 dni temu
    Drogi Gościu, Mature Cheddar to ser bardzo miękki, który pod wpływem temperautry rozpuszcza się i ciągnie. W zupie zachowa się tak samo i porobią się serowe "kluski". Twarde sery typu parmezan podgrzane nie mają tak zwartej konsystencji i zagęszczając zupę sprawiają, że staje się bardziej kremowa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3754 dni temu
    czy zamiast sera grana padano mogę dodać ser Mature Cheddar

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3758 dni temu
    Drogi Gościu, lepszy będzie twardy ser typu parmezan.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3759 dni temu
    czy moze byc zwykły ser zółty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3791 dni temu
    Olu, ser dodaje tutaj ciekawego posmaku, ale jeśli z niego zrezygnujesz zupa również będzie bardzo smaczna :)

    odpowiedz

  • ola ola
    3792 dni temu
    Czy brak sera mocno zmieni smak? Jestem bezglutenowcem...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3807 dni temu
    Przemku miło nam słyszeć, że nasze przepisy sprawdzają się w Twojej kuchni :) Zachęcamy do dalszego wspólnego gotowania, z pewnością znajdziesz u nas jeszcze wiele prostych i pysznych receptur, którymi zaskoczysz rodzinę i przyjaciół :)

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3810 dni temu
    smialem sie z Waszych przepisow, ale to juz kolejny ktory sam ogarniam a zaufajcie, nie znam sie na gotowaniu ;). Wszystkim smakuje co robie zgodnie z przepisem ale najwazniejsze ze wszystko moge u Was kupic… na dzis mialem pecha nie bylo sera i kalafiora ;p

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3839 dni temu
    Bardzo dobra. raz zamiast kalafiora dodałam brokuła plus 3 marchewki. Mimo brzydkiego koloru po zblendowaniu (taki brązowy) zupa wyszła naprawdę dobra. Śmiało można dodać do niej grzanki.

    odpowiedz

  • Zuza81 Zuza81
    3844 dni temu
    Bardzo dobra zupa:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3898 dni temu
    Drogi Gościu, bulion drobiowy można przyrządzać samodzielnie (jest to wywar z drobiu i warzyw) lub posłużyć się kostką rosołową.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3900 dni temu
    głupie pytanie- co mam rozumieć poprzez 'bulion'?

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3901 dni temu
    Dobra. 6/10

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3915 dni temu
    Ani zbyt duży, ani zbyt mały :) Jeśli są bardzo małe, możesz dać dwa, jeśli bardzo duży - pół.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3916 dni temu
    Jak duży powinien być ten kalafior? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3917 dni temu
    Kasiu, mrożony kalafior również się świetnie nadaje. Polecamy też wypróbować nasz przepis na zupę z pieczonego kalafiora, czosnku i marchewki! https://kuchnialidla.pl/zupa-z-pieczonego-kalafiora-i-czosnku-z-marchewka-i-truflowym-pesto

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3918 dni temu
    Smaczna nawet bardzo tylko u mnie z mrożonego kalafiora :)

    odpowiedz

  • ummali ummali
    3949 dni temu
    Zupa w porzadku, smakowala mezowi, mi troche mniej. Sprobuje wersji z pieczonego kalafiora z marchewka

    odpowiedz

  • gugudka gugudka
    3975 dni temu
    Po prostu pychaaaaa!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3976 dni temu
    Aniu, oczywiście, że możesz :) Pamiętaj jednak, że otrzymasz nieco odmienny smak!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3977 dni temu
    Czy w ten sam sposób mogę zrobić kremową zupę z brokuła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3979 dni temu
    Dziękujemy za miłą opinię. Na chłodniejsze dni proponujemy rozgrzewający krem z marchwi i pomarańczy z dodatkiem imbiru https://kuchnialidla.pl/Krem-z-marchwi-pomaranczy-i-imbiru-z-grzankami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    Ta zupa jest przepyszna, jedna z najlepszych jakie jadłam do tej pory :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3987 dni temu
    Cieszymy się, że nasz krem przypadł Ci do gustu. Spróbuj innych naszych zup, np. kremu z czerwonej papryki https://kuchnialidla.pl/Zupa-z-czerwonej-papryki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3987 dni temu
    Wyszła przepyszna:)!!!chyba najlepszy krem jaki jadłam:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Zupa krem z kalafiora — zachwyca przez cały rok!

Krem z kalafiora to danie, które zachwyca swoim smakiem i prostotą przez cały rok. Kalafiorowa zupa krem jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także bardzo odżywcza. Krem kalafiorowy ma delikatną konsystencję i subtelny smak, który można wzbogacić różnymi dodatkami, takimi jak ser, czosnek czy zioła, nadając jej unikalny charakter. Nasz tytułowy przepis na krem z kalafiora jest niezwykle prosty i nie wymaga skomplikowanych składników ani dużo czasu, co czyni go idealnym daniem na szybki, ale pożywny obiad lub kolację.

Jednym z kluczowych elementów przy przygotowywaniu kalafiorowego kremu jest odpowiednie przygotowanie kalafiora. Aby uzyskać kremową konsystencję, kalafior należy ugotować do miękkości. Następnie blenduje się go z bulionem i kilka chwil uzyskuje się gładką, aksamitną zupę. Zupę krem, w której główną rolę gra kalafior warto wzbogacić dodatkiem ziemniaków, które dodadzą zupie gęstości lub doprawić ją mlekiem kokosowym, które nada jej delikatny, egzotyczny smak.

Zupę kalafiorową w formie kremu można łatwo modyfikować w zależności od sezonu i dostępności składników. Latem świetnie sprawdzi się wersja z dodatkiem świeżych ziół, takich jak koperek czy natka pietruszki, które dodadzą zupie świeżości. Zimą można wzbogacić krem z kalafiora o odrobinę kremowej śmietany lub serka mascarpone, a także inne warzywa okopowe, co sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca. Bez względu na porę roku, zupa kalafiorowa jest zawsze doskonałym wyborem na smaczny posiłek dla całej rodziny. Także bez względu na porę odpowiednie warzywa znajdziesz na Ryneczku Lidla!

Jak zrobić zupę krem z kalafiora?

Przygotowanie zupy krem z kalafiora zaczyna się od starannego przygotowania składników. Na początku należy wybrać świeży, zdrowy kalafior, który będzie bazą dla naszej zupy. Kalafior dokładnie myjemy, usuwamy liście i dzielimy na mniejsze różyczki. Ważne jest, aby kalafior był dokładnie oczyszczony, ponieważ resztki ziemi czy insektów mogą zepsuć smak potrawy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bulionu – może to być bulion warzywny lub drobiowy, w zależności od preferencji oraz dostępnych składników. Bulion stanowi bazę, w której kalafior będzie gotowany, nadając zupie głębszy smak.

Podczas gotowania kalafiora warto dodać do garnka pokrojone ziemniaki, które zagęszczą naszą zupę i nadadzą jej kremowej konsystencji. Ziemniaki powinny być obrane i pokrojone w małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Do garnka można również dodać cebulę i czosnek, które podkreślą smak kalafiora. Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, a czosnek dodać na końcu, aby nie stał się gorzki. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością czosnku, ponieważ jego intensywny smak może zdominować delikatny smak kalafiora.

Gdy wszystkie składniki są już miękkie, należy je dokładnie zblendować na gładką masę i krem z kalafiora i ziemniaków jest gotowy. Aby uzyskać idealną, kremową konsystencję, warto przetrzeć zupę przez sito lub użyć blendera kielichowego. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dodać trochę więcej bulionu lub odrobinę śmietanki czy mleka. Przepis na krem z kalafiora można wzbogacić o dodatki takie jak ser, zioła czy marchew, które nadadzą zupie wyjątkowego smaku. Warto również pamiętać o przyprawach – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, a nawet odrobina curry doskonale komponują się z kalafiorem.

Podczas gotowania kalafiorowej zupy krem należy unikać kilku błędów. Kalafiora nie można gotować zbyt długo, ponieważ może to spowodować, że zupa będzie miała nieprzyjemny, gorzkawy smak. Kalafior powinien być gotowany do momentu, w którym jest miękki, ale nie nazbyt rozgotowany. Ważne jest również, aby nie przesadzić z ilością ziemniaków, ponieważ mogą one zdominować smak delikatnego kalafiora. Jeśli chce się zabielić zupę, powinno się najpierw zahartować śmietankę lub mleko, a dopiero potem dodać do zupy. Należy uważać, aby jej nie przegotować, bo wtedy trudno będzie uniknąć jej zważenia.

Idealny przepis na zupę krem z kalafiora to taki, który można dostosować do własnych upodobań. Można eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami, aby uzyskać zupę o niepowtarzalnym smaku. Do kremu z kalafiora i ziemniaków można dodać odrobinę białego wina, które wzbogaci aromat potrawy. Dla tych, którzy lubią zupy o wyrazistym smaku i ciekawym charakterze polecamy dodanie odrobiny ostrej papryki lub musztardy.

Zupa krem z kalafiora — przepis z dodatkowymi składnikami

Jak zrobić krem z kalafiora o bogatym smaku? Warto wykorzystać tu różnorodne składniki, także te, które z pozoru wydają się nietypowe. Jednym z nietypowych dodatków, które warto wypróbować, jest serek topiony. Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym będzie aksamitna i bardzo kremowa. Sam serek można dodać pod koniec gotowania, aby dobrze się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Taki dodatek nie tylko wzbogaci smak zupy, ale także doda jej delikatności. Z pewnością pokochają ją wszyscy fani serowych smaków!

Innym ciekawym dodatkiem do kalafiorowej zupy krem są grzanki. Zupa krem z kalafiora z grzankami to klasyczne połączenie, które dodaje potrawie chrupkości i ciekawej struktury. Grzanki można przygotować samodzielnie, krojąc chleb w drobną kostkę, które następnie podsmaża się na patelni z odrobiną oliwy i ulubionymi ziołami. Można również użyć gotowych grzanek. Dodanie grzanek do zupy tuż przed podaniem sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca.

Warto również eksperymentować z dodawaniem różnych warzyw do zupy. Jednym z popularnych połączeń jest zupa krem z kalafiora i marchewki. Marchewka dodaje zupie słodyczy i wzbogaca jej smak oraz nadaje jej ciekawą barwę. Warzywa można dodać na początku gotowania razem z kalafiorem, aby wszystkie składniki równomiernie się ugotowały. Zupa z dodatkiem marchewki to doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu.

Czy zupę z kalafiora da się przyrządzić w lekkiej wersji? Ależ oczywiście! Lekkostrawna zupa krem z kalafiora może być przygotowana na bazie indyka lub piersi z kurczaka oraz odrobiny ziemniaków. Przepis na kalafiorową zupę krem w wersji lekkostrawnej można również wzbogacić o lekkie przyprawy takie jak gałka muszkatołowa czy kurkuma, które dodadzą zupie aromatu, a jednocześnie będą łagodne dla żołądka.

Warto wspomnieć o różnych trikach, które pomogą uzyskać idealną zupę krem z kalafiora. Jak zrobić krem z kalafiora, który będzie wyjątkowo gładki i smaczny? Przede wszystkim warto zadbać o dokładne zblendowanie wszystkich składników zupy. Dla wzbogacenia smaku można dodać zioła takie jak tymianek, rozmaryn, koperek czy natka pietruszki, które doskonale komponują się z kalafiorem i nadają zupie świeżości. Wszystkie te elementy sprawią, że przepis na zupę z kalafiorową będzie nie tylko smaczny, ale także wyjątkowy i pełen aromatu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!