Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Krem z marchwi
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka.
Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku (jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu). Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
Grzanki
Z kawałków chleba odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Kolendrę siekamy i dodajemy do grzanek. Odrobinę solimy i mieszamy.
Jak podawać
Podawać na gorąco. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami, dekorujemy listkiem kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Zupa z cukinii z kurkami
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Chleb gryczany z miodem
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Muffiny marchewkowe
- Oliwa bazyliowa
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Zupa krem z buraka
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Bulion warzywny
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Sałatka z topinamburem
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Kuleczki z koziego sera
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Ośmiorniczki z grilla
- Sos do ravioli
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Bigos rybny
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Hummus bowl
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (96)
1187 dni temu
Zupa P Y S Z N A!!! Smak idealny na chłodne dni których pod koniec sierpnia jest coraz więcej. Robiłem na bulionie warzywnym i też świetnie do niej pasuje. Wszystkie proporcje super, ale alby uniknąć grudek polecam marchewkę podsmażyć około 15 minut. Pozdrawiam ;))
odpowiedz
1378 dni temu
Zupa wyszła dobra. Bardzo podobna do zupy dyniowej, tylko z marchewki. Ważna wskazówka: Moim zdaniem 2 l bulionu to dużo za dużo, jeśli chcemy zrobić krem. Ja dałem ok. 1 litra i wyszedł idealny krem. Polecam Spróbować z 1 litrem i w razie czego potem można dodać wody :-)
odpowiedz
1382 dni temu
Niestety, drugi przepis na krem z marchwi nietrafiony. Zupa wyszła bez smaku, a po zblendowaniu zwykłym blenderem ręcznym nadal miała bardzo dużo drobinek marchwi. Dopiero, gdy użyłam kielichowego blendera od robota kuchennego krem nabrał dobrej konsystencji i udało się pozbyć farfocli. Jeśli chodzi o przyprawy to - moim zdaniem - te w przepisie to zdecydowanie za mało. Dodałam nieco curry, kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, żeby krem nabrał jakiegoś smaku. Ostatecznie zupa zjedzona, ale na pewno nie wrócę do tego przepisu.
odpowiedz
2094 dni temu
Czy zamiast śmietany 30% mogę użyć mleczka kokosowego?
odpowiedz
2091 dni temu
jak najbardziej, możesz dokonać takiej zamiany
2115 dni temu
Właśnie wypróbowałam przepis - zupa przepyszna, smakuje marchewkowo - pomarańczowo - imbirowo. Na pewno ją znowu zrobię, kiedy będę miała gości. Gorąco polecam!
odpowiedz
2115 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :)
2124 dni temu
Polecam Zupa pyszna. Choć tym razem nie trzymałam się sztywno przepisu. Zamiast kminku dodałam kumin i sam sok pomarańczowy (akurat nie miałam pomarańczy). Dodałam też papryczkę chilli. Podałam z grzankami z chleba arabskiego pieczonymi na maśle. SUPER!!!
odpowiedz
2217 dni temu
Po co kroić cebulę drobniutko jeżeli później i tak wszystko będzie blenderowane ?
odpowiedz
2216 dni temu
Aby ją ładnie zeszklić, a następnie by dobrze się zblendowała na gładki krem, nie pozostając w kawałkach :)
2834 dni temu
Czas przygotowania jest dłuższy. Mi, sprawnie robiąc, z doświadczeniem sporym w gotowaniu, zajęło to jednak 1,5 godziny. Od momentu obierania warzyw, do momentu gotowej do podania zupy. Tak ogólnie smaczna. Polecam spróbować. Ja robiłam na bulionie warzywnym.
odpowiedz
2516 dni temu
Przydatne informacje. Dziękuję.
2222 dni temu
To jakie to sprawne robienie, że aż 1,5 godziny? 10 minut przygotowanie warzyw, 5 minut podsmażanie, 15 minut gotowanie i później jakieś 5 odprawiane. Spokojnie to 45 minut.
2221 dni temu
Podany czas jest orientacyjny. Jedni przygotują danie szybciej, inni wolniej :) Cieszymy się, że poszło Ci ekspresowo!
2870 dni temu
zupa bardzo smaczna i aromatyczna. Nie przeszkadza nawet kolendra, której zbytnio nie lubię. Brawo! Brawo!
odpowiedz
2923 dni temu
Zupa przepyszna ale robie bez bulionu w kostkach. Na samą myśl mam ciarki. Sama chemia...
odpowiedz
2921 dni temu
Oczywiście w przepisie można użyć domowego bulionu warzywnego lub mięsnego :)
2930 dni temu
Drogi Lidlu, czy Wy w jakiś sposób weryfikujecie czas przygotowywania Waszych potraw? 35min na przygotowanie tej zupy? Obawiam się, że sam Okrasa by się nie wyrobił! chyba że wszystkie produkty miałby przygotowane wcześniej! Mi samo obranie 1kg marchewek zajęło 10min, kolejnie 10min ich krojenie, a gdzie przygotowanie pozostałych składników, potem gotowanie, blendowanie, przygotowanie grzanek... Mi przygotowanie tej zupy do podania zajęło 1,5h, a nie jestem nowicjuszem w kuchni :) Pozdrawiam :)
odpowiedz
2957 dni temu
czesc karol mam do ciebie pytanie ...w przepisach mowisz o śmietanie 30% 18% itd. Z tego co wiem śmietana jest kwasna a śmietanka slodka ,czy ty tez tak to interpretujesz?
odpowiedz
2956 dni temu
Śmietanka powstaje w procesie odwirowania mleka, a następnie jest poddawana pasteryzacji oraz ewentualnie homogenizacji. Jest płynna, choć może mieć konsystencję nieco gęściejszą. Śmietana zaś to śmietanka ukwaszona – w sposób naturalny lub przez dodatek czystych kultur bakterii kwasu mlekowego. W skrócie jest tak jak mówisz Drogi Gościu, śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna, jednak nie na wszystkich opakowaniach znajdziesz to rozróżnienie. W deserach przeważnie używana jest śmietanka UHT, ona zawsze jest słodka. Dlatego podana w przepisie śmietana 30%, wcale nie musi być słodką śmietanką, jeśli by tak było, na pewno taki zapis pojawiłby się w przepisie :)
3230 dni temu
Zupa bardzo dobra. Konsystencja również idealna(2 litry wywaru). Wcale nie przypomina i nie smakuje jak sok Kubuś(zasugerował to ktoś - pewnie nawet wodę ta osoba przypala). Dzięki za przepis i za stronę. Te komentarze o tym wywarze z kostki - ludzie ośmieszacie się!!!
odpowiedz
3237 dni temu
dlaczego daliście kostki rosołowe ? zamiast kostek dałam vegetę natur i wodę
odpowiedz
3236 dni temu
Najlepiej jest oczywiście wykorzystać własny wywar mięsny bądź z warzyw :)
3237 dni temu
zupa pyszna !!
odpowiedz
3377 dni temu
chris, oczywiście! Możesz mrozić :)
odpowiedz
3377 dni temu
Zupa pyszna :) Nie sądziłam jednak, że wyjdzie jej tak dużo, czy mogę ją zamrozić ??? ;)
odpowiedz
3546 dni temu
moja ulubiona..jak wyszla mi za gorzka od skorki dodalam sok z cytryny ..mniam super wyszla..a i z ziemniakami tez przepyszna :))
odpowiedz
3567 dni temu
Rewelacja, nawet dzieciaki jedzą. Pyszna.
odpowiedz
3570 dni temu
Pyszne !!!
odpowiedz
3570 dni temu
Swietne pyszne i łatwe!!!!
odpowiedz
3582 dni temu
pyszna, tania, rozgrzewająca :) 3l zupy ~7zł :)
odpowiedz
3591 dni temu
Zupkę zrobiłam i wyszła pyszna. Dodaję ją do mojego domowego menu. Polecam serdecznie.
odpowiedz
3652 dni temu
Zupka rewelacyjna! Jak zwykle przepisy z Kuchni Lidla mnie nie zawiodły...są tanie, smaczne i proste. Ten trochę zmodyfikowałam, nie dałam kminku (bo go nie lubię), oprócz korzenia imbiru dałam również przyprawę imbir, co zaoszczyło smak. Polecam!
odpowiedz
3666 dni temu
Pyszna zupka :)
odpowiedz
3727 dni temu
Kompletnie nie mój smak. Zbyt słodka i konsystencja nie kremowa. Pomimo 2 krotnego blendowania wyczuwalne były grudeczki marchewki. Porcje synów wylądowały w sedesie. Szkoda
odpowiedz
3757 dni temu
Dziękuję za przepis. Zupa wyszła zniewalająca. Słodka, sycąca, mocno marchewkowa i imbirowa, z cudownym posmakiem pomarańczy. Zamiast gotowych kostek bulionowych dodałam jednak włoszczyznę (2 pietruszki, 1 młody seler, 1 por, 2 marchewki), którą razem z kilogramem marchewki na samym końcu zmiksowałam. Polecam wszystkim! Wyjątkowy smak :)
odpowiedz
3759 dni temu
Pyszna zupka! Łagodna, a jednak wyrazista, z charakterem. Szkoda tylko ze tyle trzeba ciachać tej marchewki, ale..:-) na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole! :-)
odpowiedz
3832 dni temu
Przepyszna! Robiłam już kilkanaście razy - nawet Mój Antywarzywny wcina aż mu się uszy trzęsą
odpowiedz
3875 dni temu
bardzo dobra, polecam :)
odpowiedz
3875 dni temu
Zupa przepyszna, aromatyczna o pięknym kolorze.
odpowiedz
3882 dni temu
Prosta i szybka zupa, która robi piorunujące wrażenie na spotkaniach z przyjaciółmi. To dla takich zup powstała formuła "All You Can Eat" :) Wielkie dzięki.
odpowiedz
3921 dni temu
Olu, cieszymy się, że udało nam się Ciebie zaskoczyć i poznałaś nowy smak! Zapraszamy do wypróbowania innych kremowych zup!
odpowiedz
3922 dni temu
Ta zupa to REWELACJA !!! Jestem zachwycona i bardzo dziękuję Pascalowi za przepis :* Myślałam, że marchewka nie będzie dobra jako krem zupa a tu taka niespodzianka. Pycha :P
odpowiedz
3930 dni temu
ta zupa jest obłędna!
odpowiedz
3935 dni temu
noze blendera sie tępia jak sie gorące miksuje.
odpowiedz
3936 dni temu
Jak zwykle dodałam więcej imbiru niż w przepisie, no i zupa trafia do czołówki moich ulubionych zup :))
odpowiedz
3937 dni temu
Zupka jest bardzo smaczna :) Dziękuje za ten przepis !!!
odpowiedz
3946 dni temu
Pyszna zupka i pięknie wygląda. Po wypróbowaniu zaliczam ją do grona moich ulubionych!
odpowiedz
3954 dni temu
Bardzo dobra - robiłam już ją trzy razy bez kostki rosołowej na wywarze z warzyw - mam tylko jeden problem z imbirem - nie wiem czy kupiłam zbyt stary ale nie starł mi sie i powstały takie włokna.
odpowiedz
3955 dni temu
Niesamowita zupa!!! nawet mój roczny synek nią się zajadał . Prosta i smaczna
odpowiedz
3960 dni temu
Cancerówka, cieszymy się i mamy nadzieję, że inne nasze zupy również przypadną Ci do gustu :)
odpowiedz
3961 dni temu
Pycha zupa!!! Uwielbiam kremy, takiego jeszcze nie jadłam, ale nie zawiodłam się, smakowała wyśmienicie.
odpowiedz
3962 dni temu
Pyszna zupa tylko że musiałam pominąć kminek, bo dla mnie osobiście jest on niejadalny ;) Ale zupa w wersji bezkminkowej na stałe zagości w moim menu :)
odpowiedz
3972 dni temu
Robiłam ją przynajmniej kilka razy. Bardzo pyszna. Została moim daniem popisowym dla gości.
odpowiedz
3974 dni temu
ta zupa jest pyszna... uwielbiam ją. Na stałe zagościła w moim menu :)
odpowiedz
3976 dni temu
Skusilam sie na ta zupe i..... rewelaca, pyszna polecam :)
odpowiedz
3978 dni temu
Pyszna zupa. ja również zrobiłam ostrzejsza, dodałam papryczki ostrej mielonej i więcej pieprzu. Bardzo mi smakowała. I jak zdrowo:)
odpowiedz
4011 dni temu
Zupa przepyszna! Polecam :)
odpowiedz
4012 dni temu
Napyszniejsza zupa jaka jadłam!!!!
odpowiedz
4020 dni temu
Bywa, że skórka pomarańczy nadaje gorzki smak. Przed starciem należy ją dobrze wyszorować pod ciepłą wodą oraz nie ścierać zbyt grubo - tylko wierzchnią warstwę, bez białych części.
odpowiedz
4020 dni temu
a mi wyszło bardzo gorzkie :( co mogło pójść nie tak? pozdrawiam, Dorota
odpowiedz
4023 dni temu
Miło słyszeć, że Wam smakuje! :) Mamy nadzieję, że krem rozgrzewać Was będzie w chłodne, jesienne dni :) Może wśród przepisów Kuchni Lidla znajdziecie również inne, pyszne zupy? Zapraszamy do poznawania kolejnych receptur!
odpowiedz
4024 dni temu
super przepis ludzie tylko za mało kminku
odpowiedz
4024 dni temu
Rewelka!!!!!!!!!!!! To było pyszne polecam!!!!!!!!!!
odpowiedz
4024 dni temu
fajny przepis
odpowiedz
4027 dni temu
Michale, imbir rzeczywiście jest intensywny w smaku i nie każdemu podana ilość przypadnie do gustu.
odpowiedz
4028 dni temu
Zupa rewelacja. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Uwaga z imbirem, ja starłem go mniej niż to widać na filmie a i tak mocno go czuć.
odpowiedz
4105 dni temu
Ta zupa jest przepyszna, rewelacyjna, robiliśmy od A do Z wg przepisu, całkiem nowy nieznany zmak, WSPANIAŁA !!!
odpowiedz
4184 dni temu
Najzdrowsze to jest nie używać ani żadnych kostek czy to drobiowych czy warzywnych ani zwykłych zwłok tylko same warzywa.One są zdrowe a tamto nie i nigdy nie będzie.
odpowiedz
4190 dni temu
Miła odmiana od tradycyjnych zup :) Zamiast kostki wlałem wcześniej przygotowany bulion z warzyw z dodatkiem łyżki smalcu. Zupa naturalnie słodka, mocno rozgrzewająca i bardzo sycąca! Następnym razem dodam trochę ostrrrrości:)
odpowiedz
4259 dni temu
Ludzie, co tak się spinacie na bulion z kostki? Myślicie, że na kurczaku pędzonym paszą, hormonami i antybiotykami jest zdrowszy?
odpowiedz
4260 dni temu
Zupa pyszna, można ją zrobić na szybko na obiad. Oczywiście bulion nie z kostki, żeby było zdrowo zawsze gotuje na zrobionym przez siebie bulionie z kurczaka i warzyw . Całość - pyszna!
odpowiedz
4262 dni temu
Zupa jest wspaniała! dodałam tylko mniej bulionu ok 1,5 litra. Nie potrafiłam się od niej oderwać. Ja jestem zachwycona!
odpowiedz
4265 dni temu
Zupka przepyszna, z grzankami nawet sycąca, łatwa do zrobienia. Poproszę więcej takich przepisów na zupy.
odpowiedz
4272 dni temu
Ciekawy krem imbir z pomarańczą nadał fajnego egzotycznego aromatu!
odpowiedz
4280 dni temu
U nas zdania podzielone: Mąż uważa, że za słodka, Młoda (1,5 roku) nie je, ale świetnie się bawi mieszając, a mi smakuje bardzo. Ostatnio robiłam wersję kryzysową: imbir w proszku i cytryna zamiast pomarańczy - i tak wyszła baardzo dobra! Robię na swoim rosołku, bez kostki :)
odpowiedz
4283 dni temu
Pyszna zupa ! Przygotował ją mój chłopak i wyszła mu naprawdę dobra! Może troszkę mniej bulionu i byłaby bardziej zupą krem, ale całość plus grzanki - REWELACJA ! Dziękuję Kochanie :)
odpowiedz
4284 dni temu
Pyszna zupa :) Będziemy gotować częściej. Smak, jakiego jeszcze nie znałam, łatwa do zrobienia, bardzo tania i zdrowa - same plusy!
odpowiedz
4290 dni temu
rewelacja :)
odpowiedz
4290 dni temu
NIebo w gębie!!
odpowiedz
4290 dni temu
Niestety, smakuje jak podgrzany sok typu "Kubuś- pomarańcza , marchewka". Cały garnek poszedł do kanalizacji.
odpowiedz
4291 dni temu
Rewelwcja
odpowiedz
4292 dni temu
Świetna zupa. Rozgrzewająca, delikatna i egzotyczna :) Polecam gorąco !!! Coś wspaniałego po długim zimowym spacerze :)
odpowiedz
4292 dni temu
a ja właśnie go jem. jest pyszny!!!!
odpowiedz
4292 dni temu
Właśnie kończę robić ten kremik :D już nie mogę się doczekać:)
odpowiedz
4293 dni temu
Strzał w 10 :) Zostaje w ulubionych. Dodałam imbir w proszku, bo nie miałam świeżego i tez wyszła pyszna :)
odpowiedz
4294 dni temu
Bardzo ładne zdjęcie. Uwielbiam zupy. http://mniamspinka.pl/category/zupy/
odpowiedz
4295 dni temu
pyszna zupa, smakuje niesamowicie w ten śnieżny dzień i ten zapach...mmm :)
odpowiedz
4295 dni temu
Zrobiłam na wywarze z warzyw i dodałam trochę kurkumy dla koloru. Pychota:)
odpowiedz
4295 dni temu
Tylko po co ten bulion na kostkach ? Nie mozna go zrobic bez tej gownianej chemii ? Ble!
odpowiedz
4296 dni temu
To właśnie za mną chodziło! Pyszne
odpowiedz
4296 dni temu
Zupa ugotowana. Bardzo smaczna. Podkręciłam tylko trochę smak na bardziej pikantnie. Ale przepis świetny.
odpowiedz
4296 dni temu
U mnie się drukuje bez problemu po kliknięciu na "drukuj przepis". Próbowaliście?
odpowiedz
4296 dni temu
Lidel albo twórca strony robi wszystko by życie uprzykrzyć. Jedynym sposobem na wydrukowanie przepisu jest przesłanie e-maila do siebie
odpowiedz
4296 dni temu
Bardzo prosze zróbcie coś z tą stroną . Nie mozna wydrukować przepisu
odpowiedz
4296 dni temu
Elegancka zupka bardzo prosta i mam nadzieje że mojej 2 letniej siostrzyczce zasmakuje i bedzie wcinać :) napewno ją zrobie zaglądam tu co tydzień jak wychodzi nowy przepis myśle że lidl ma duży zarobek dzięki takiej reklamie bo ciągle widze jak ktoś kupuje rzeczy potrzebne do przepisy. A i ceny są bardzo wporządku :)
odpowiedz
zobacz wszystkie