Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • tarkę o drobnych oczkach

Krem z marchwi

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka.
Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku (jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu). Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

Grzanki

Z kawałków chleba odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Kolendrę siekamy i dodajemy do grzanek. Odrobinę solimy i mieszamy.

Jak podawać

Podawać na gorąco. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami, dekorujemy listkiem kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (96)

Avatar
  • Kurzach Kurzach
    1187 dni temu
    Zupa P Y S Z N A!!! Smak idealny na chłodne dni których pod koniec sierpnia jest coraz więcej. Robiłem na bulionie warzywnym i też świetnie do niej pasuje. Wszystkie proporcje super, ale alby uniknąć grudek polecam marchewkę podsmażyć około 15 minut. Pozdrawiam ;))

    odpowiedz

  • jacbob77 jacbob77
    1378 dni temu
    Zupa wyszła dobra. Bardzo podobna do zupy dyniowej, tylko z marchewki. Ważna wskazówka: Moim zdaniem 2 l bulionu to dużo za dużo, jeśli chcemy zrobić krem. Ja dałem ok. 1 litra i wyszedł idealny krem. Polecam Spróbować z 1 litrem i w razie czego potem można dodać wody :-)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1382 dni temu
    Niestety, drugi przepis na krem z marchwi nietrafiony. Zupa wyszła bez smaku, a po zblendowaniu zwykłym blenderem ręcznym nadal miała bardzo dużo drobinek marchwi. Dopiero, gdy użyłam kielichowego blendera od robota kuchennego krem nabrał dobrej konsystencji i udało się pozbyć farfocli. Jeśli chodzi o przyprawy to - moim zdaniem - te w przepisie to zdecydowanie za mało. Dodałam nieco curry, kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, żeby krem nabrał jakiegoś smaku. Ostatecznie zupa zjedzona, ale na pewno nie wrócę do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2094 dni temu
    Czy zamiast śmietany 30% mogę użyć mleczka kokosowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2091 dni temu
    jak najbardziej, możesz dokonać takiej zamiany
  • Gość Gość
    2115 dni temu
    Właśnie wypróbowałam przepis - zupa przepyszna, smakuje marchewkowo - pomarańczowo - imbirowo. Na pewno ją znowu zrobię, kiedy będę miała gości. Gorąco polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2115 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :)
  • Gość Gość
    2124 dni temu
    Polecam Zupa pyszna. Choć tym razem nie trzymałam się sztywno przepisu. Zamiast kminku dodałam kumin i sam sok pomarańczowy (akurat nie miałam pomarańczy). Dodałam też papryczkę chilli. Podałam z grzankami z chleba arabskiego pieczonymi na maśle. SUPER!!!

    odpowiedz

  • Pawel Pawel
    2217 dni temu
    Po co kroić cebulę drobniutko jeżeli później i tak wszystko będzie blenderowane ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2216 dni temu
    Aby ją ładnie zeszklić, a następnie by dobrze się zblendowała na gładki krem, nie pozostając w kawałkach :)
  • Gość Gość
    2834 dni temu
    Czas przygotowania jest dłuższy. Mi, sprawnie robiąc, z doświadczeniem sporym w gotowaniu, zajęło to jednak 1,5 godziny. Od momentu obierania warzyw, do momentu gotowej do podania zupy. Tak ogólnie smaczna. Polecam spróbować. Ja robiłam na bulionie warzywnym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2516 dni temu
    Przydatne informacje. Dziękuję.
  • Gość Gość
    2222 dni temu
    To jakie to sprawne robienie, że aż 1,5 godziny? 10 minut przygotowanie warzyw, 5 minut podsmażanie, 15 minut gotowanie i później jakieś 5 odprawiane. Spokojnie to 45 minut.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2221 dni temu
    Podany czas jest orientacyjny. Jedni przygotują danie szybciej, inni wolniej :) Cieszymy się, że poszło Ci ekspresowo!
  • Gosia Mk Gosia Mk
    2870 dni temu
    zupa bardzo smaczna i aromatyczna. Nie przeszkadza nawet kolendra, której zbytnio nie lubię. Brawo! Brawo!

    odpowiedz

  • apsik apsik
    2923 dni temu
    Zupa przepyszna ale robie bez bulionu w kostkach. Na samą myśl mam ciarki. Sama chemia...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Oczywiście w przepisie można użyć domowego bulionu warzywnego lub mięsnego :)
  • Monika Monika
    2930 dni temu
    Drogi Lidlu, czy Wy w jakiś sposób weryfikujecie czas przygotowywania Waszych potraw? 35min na przygotowanie tej zupy? Obawiam się, że sam Okrasa by się nie wyrobił! chyba że wszystkie produkty miałby przygotowane wcześniej! Mi samo obranie 1kg marchewek zajęło 10min, kolejnie 10min ich krojenie, a gdzie przygotowanie pozostałych składników, potem gotowanie, blendowanie, przygotowanie grzanek... Mi przygotowanie tej zupy do podania zajęło 1,5h, a nie jestem nowicjuszem w kuchni :) Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2957 dni temu
    czesc karol mam do ciebie pytanie ...w przepisach mowisz o śmietanie 30% 18% itd. Z tego co wiem śmietana jest kwasna a śmietanka slodka ,czy ty tez tak to interpretujesz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2956 dni temu
    Śmietanka powstaje w procesie odwirowania mleka, a następnie jest poddawana pasteryzacji oraz ewentualnie homogenizacji. Jest płynna, choć może mieć konsystencję nieco gęściejszą. Śmietana zaś to śmietanka ukwaszona – w sposób naturalny lub przez dodatek czystych kultur bakterii kwasu mlekowego. W skrócie jest tak jak mówisz Drogi Gościu, śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna, jednak nie na wszystkich opakowaniach znajdziesz to rozróżnienie. W deserach przeważnie używana jest śmietanka UHT, ona zawsze jest słodka. Dlatego podana w przepisie śmietana 30%, wcale nie musi być słodką śmietanką, jeśli by tak było, na pewno taki zapis pojawiłby się w przepisie :)
  • Gość Gość
    3230 dni temu
    Zupa bardzo dobra. Konsystencja również idealna(2 litry wywaru). Wcale nie przypomina i nie smakuje jak sok Kubuś(zasugerował to ktoś - pewnie nawet wodę ta osoba przypala). Dzięki za przepis i za stronę. Te komentarze o tym wywarze z kostki - ludzie ośmieszacie się!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3237 dni temu
    dlaczego daliście kostki rosołowe ? zamiast kostek dałam vegetę natur i wodę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3236 dni temu
    Najlepiej jest oczywiście wykorzystać własny wywar mięsny bądź z warzyw :)
  • Gość Gość
    3237 dni temu
    zupa pyszna !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3377 dni temu
    chris, oczywiście! Możesz mrozić :)

    odpowiedz

  • chris chris
    3377 dni temu
    Zupa pyszna :) Nie sądziłam jednak, że wyjdzie jej tak dużo, czy mogę ją zamrozić ??? ;)

    odpowiedz

  • beata beata
    3546 dni temu
    moja ulubiona..jak wyszla mi za gorzka od skorki dodalam sok z cytryny ..mniam super wyszla..a i z ziemniakami tez przepyszna :))

    odpowiedz

  • daga daga
    3567 dni temu
    Rewelacja, nawet dzieciaki jedzą. Pyszna.

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3570 dni temu
    Pyszne !!!

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    3570 dni temu
    Swietne pyszne i łatwe!!!!

    odpowiedz

  • Danuta Danuta
    3582 dni temu
    pyszna, tania, rozgrzewająca :) 3l zupy ~7zł :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3591 dni temu
    Zupkę zrobiłam i wyszła pyszna. Dodaję ją do mojego domowego menu. Polecam serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3652 dni temu
    Zupka rewelacyjna! Jak zwykle przepisy z Kuchni Lidla mnie nie zawiodły...są tanie, smaczne i proste. Ten trochę zmodyfikowałam, nie dałam kminku (bo go nie lubię), oprócz korzenia imbiru dałam również przyprawę imbir, co zaoszczyło smak. Polecam!

    odpowiedz

  • Patka Patka
    3666 dni temu
    Pyszna zupka :)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3727 dni temu
    Kompletnie nie mój smak. Zbyt słodka i konsystencja nie kremowa. Pomimo 2 krotnego blendowania wyczuwalne były grudeczki marchewki. Porcje synów wylądowały w sedesie. Szkoda

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    3757 dni temu
    Dziękuję za przepis. Zupa wyszła zniewalająca. Słodka, sycąca, mocno marchewkowa i imbirowa, z cudownym posmakiem pomarańczy. Zamiast gotowych kostek bulionowych dodałam jednak włoszczyznę (2 pietruszki, 1 młody seler, 1 por, 2 marchewki), którą razem z kilogramem marchewki na samym końcu zmiksowałam. Polecam wszystkim! Wyjątkowy smak :)

    odpowiedz

  • Anita Anita
    3759 dni temu
    Pyszna zupka! Łagodna, a jednak wyrazista, z charakterem. Szkoda tylko ze tyle trzeba ciachać tej marchewki, ale..:-) na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole! :-)

    odpowiedz

  • evella evella
    3832 dni temu
    Przepyszna! Robiłam już kilkanaście razy - nawet Mój Antywarzywny wcina aż mu się uszy trzęsą

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3875 dni temu
    bardzo dobra, polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3875 dni temu
    Zupa przepyszna, aromatyczna o pięknym kolorze.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3882 dni temu
    Prosta i szybka zupa, która robi piorunujące wrażenie na spotkaniach z przyjaciółmi. To dla takich zup powstała formuła "All You Can Eat" :) Wielkie dzięki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3921 dni temu
    Olu, cieszymy się, że udało nam się Ciebie zaskoczyć i poznałaś nowy smak! Zapraszamy do wypróbowania innych kremowych zup!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3922 dni temu
    Ta zupa to REWELACJA !!! Jestem zachwycona i bardzo dziękuję Pascalowi za przepis :* Myślałam, że marchewka nie będzie dobra jako krem zupa a tu taka niespodzianka. Pycha :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3930 dni temu
    ta zupa jest obłędna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    noze blendera sie tępia jak sie gorące miksuje.

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3936 dni temu
    Jak zwykle dodałam więcej imbiru niż w przepisie, no i zupa trafia do czołówki moich ulubionych zup :))

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3937 dni temu
    Zupka jest bardzo smaczna :) Dziękuje za ten przepis !!!

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3946 dni temu
    Pyszna zupka i pięknie wygląda. Po wypróbowaniu zaliczam ją do grona moich ulubionych!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3954 dni temu
    Bardzo dobra - robiłam już ją trzy razy bez kostki rosołowej na wywarze z warzyw - mam tylko jeden problem z imbirem - nie wiem czy kupiłam zbyt stary ale nie starł mi sie i powstały takie włokna.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3955 dni temu
    Niesamowita zupa!!! nawet mój roczny synek nią się zajadał . Prosta i smaczna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3960 dni temu
    Cancerówka, cieszymy się i mamy nadzieję, że inne nasze zupy również przypadną Ci do gustu :)

    odpowiedz

  • Cancerówka Cancerówka
    3961 dni temu
    Pycha zupa!!! Uwielbiam kremy, takiego jeszcze nie jadłam, ale nie zawiodłam się, smakowała wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3962 dni temu
    Pyszna zupa tylko że musiałam pominąć kminek, bo dla mnie osobiście jest on niejadalny ;) Ale zupa w wersji bezkminkowej na stałe zagości w moim menu :)

    odpowiedz

  • redaqua redaqua
    3972 dni temu
    Robiłam ją przynajmniej kilka razy. Bardzo pyszna. Została moim daniem popisowym dla gości.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3974 dni temu
    ta zupa jest pyszna... uwielbiam ją. Na stałe zagościła w moim menu :)

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3976 dni temu
    Skusilam sie na ta zupe i..... rewelaca, pyszna polecam :)

    odpowiedz

  • Jodepro Jodepro
    3978 dni temu
    Pyszna zupa. ja również zrobiłam ostrzejsza, dodałam papryczki ostrej mielonej i więcej pieprzu. Bardzo mi smakowała. I jak zdrowo:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4011 dni temu
    Zupa przepyszna! Polecam :)

    odpowiedz

  • Ilona Smola Ilona Smola
    4012 dni temu
    Napyszniejsza zupa jaka jadłam!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4020 dni temu
    Bywa, że skórka pomarańczy nadaje gorzki smak. Przed starciem należy ją dobrze wyszorować pod ciepłą wodą oraz nie ścierać zbyt grubo - tylko wierzchnią warstwę, bez białych części.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4020 dni temu
    a mi wyszło bardzo gorzkie :( co mogło pójść nie tak? pozdrawiam, Dorota

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4023 dni temu
    Miło słyszeć, że Wam smakuje! :) Mamy nadzieję, że krem rozgrzewać Was będzie w chłodne, jesienne dni :) Może wśród przepisów Kuchni Lidla znajdziecie również inne, pyszne zupy? Zapraszamy do poznawania kolejnych receptur!

    odpowiedz

  • gutek gutek
    4024 dni temu
    super przepis ludzie tylko za mało kminku

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    4024 dni temu
    Rewelka!!!!!!!!!!!! To było pyszne polecam!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4024 dni temu
    fajny przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4027 dni temu
    Michale, imbir rzeczywiście jest intensywny w smaku i nie każdemu podana ilość przypadnie do gustu.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    4028 dni temu
    Zupa rewelacja. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Uwaga z imbirem, ja starłem go mniej niż to widać na filmie a i tak mocno go czuć.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    4105 dni temu
    Ta zupa jest przepyszna, rewelacyjna, robiliśmy od A do Z wg przepisu, całkiem nowy nieznany zmak, WSPANIAŁA !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4184 dni temu
    Najzdrowsze to jest nie używać ani żadnych kostek czy to drobiowych czy warzywnych ani zwykłych zwłok tylko same warzywa.One są zdrowe a tamto nie i nigdy nie będzie.

    odpowiedz

  • Paweł Karski Paweł Karski
    4190 dni temu
    Miła odmiana od tradycyjnych zup :) Zamiast kostki wlałem wcześniej przygotowany bulion z warzyw z dodatkiem łyżki smalcu. Zupa naturalnie słodka, mocno rozgrzewająca i bardzo sycąca! Następnym razem dodam trochę ostrrrrości:)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4259 dni temu
    Ludzie, co tak się spinacie na bulion z kostki? Myślicie, że na kurczaku pędzonym paszą, hormonami i antybiotykami jest zdrowszy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Zupa pyszna, można ją zrobić na szybko na obiad. Oczywiście bulion nie z kostki, żeby było zdrowo zawsze gotuje na zrobionym przez siebie bulionie z kurczaka i warzyw . Całość - pyszna!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4262 dni temu
    Zupa jest wspaniała! dodałam tylko mniej bulionu ok 1,5 litra. Nie potrafiłam się od niej oderwać. Ja jestem zachwycona!

    odpowiedz

  • Paula Paula
    4265 dni temu
    Zupka przepyszna, z grzankami nawet sycąca, łatwa do zrobienia. Poproszę więcej takich przepisów na zupy.

    odpowiedz

  • muggia muggia
    4272 dni temu
    Ciekawy krem imbir z pomarańczą nadał fajnego egzotycznego aromatu!

    odpowiedz

  • M M
    4280 dni temu
    U nas zdania podzielone: Mąż uważa, że za słodka, Młoda (1,5 roku) nie je, ale świetnie się bawi mieszając, a mi smakuje bardzo. Ostatnio robiłam wersję kryzysową: imbir w proszku i cytryna zamiast pomarańczy - i tak wyszła baardzo dobra! Robię na swoim rosołku, bez kostki :)

    odpowiedz

  • Śmietanka Śmietanka
    4283 dni temu
    Pyszna zupa ! Przygotował ją mój chłopak i wyszła mu naprawdę dobra! Może troszkę mniej bulionu i byłaby bardziej zupą krem, ale całość plus grzanki - REWELACJA ! Dziękuję Kochanie :)

    odpowiedz

  • Vila Vila
    4284 dni temu
    Pyszna zupa :) Będziemy gotować częściej. Smak, jakiego jeszcze nie znałam, łatwa do zrobienia, bardzo tania i zdrowa - same plusy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4290 dni temu
    rewelacja :)

    odpowiedz

  • Patka Patka
    4290 dni temu
    NIebo w gębie!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4290 dni temu
    Niestety, smakuje jak podgrzany sok typu "Kubuś- pomarańcza , marchewka". Cały garnek poszedł do kanalizacji.

    odpowiedz

  • kaniz kaniz
    4291 dni temu
    Rewelwcja

    odpowiedz

  • Marta Jelenia Góra Marta Jelenia Góra
    4292 dni temu
    Świetna zupa. Rozgrzewająca, delikatna i egzotyczna :) Polecam gorąco !!! Coś wspaniałego po długim zimowym spacerze :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4292 dni temu
    a ja właśnie go jem. jest pyszny!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4292 dni temu
    Właśnie kończę robić ten kremik :D już nie mogę się doczekać:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4293 dni temu
    Strzał w 10 :) Zostaje w ulubionych. Dodałam imbir w proszku, bo nie miałam świeżego i tez wyszła pyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4294 dni temu
    Bardzo ładne zdjęcie. Uwielbiam zupy. http://mniamspinka.pl/category/zupy/

    odpowiedz

  • Basia Skiba Basia Skiba
    4295 dni temu
    pyszna zupa, smakuje niesamowicie w ten śnieżny dzień i ten zapach...mmm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4295 dni temu
    Zrobiłam na wywarze z warzyw i dodałam trochę kurkumy dla koloru. Pychota:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4295 dni temu
    Tylko po co ten bulion na kostkach ? Nie mozna go zrobic bez tej gownianej chemii ? Ble!

    odpowiedz

  • Magic Magic
    4296 dni temu
    To właśnie za mną chodziło! Pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    Zupa ugotowana. Bardzo smaczna. Podkręciłam tylko trochę smak na bardziej pikantnie. Ale przepis świetny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    U mnie się drukuje bez problemu po kliknięciu na "drukuj przepis". Próbowaliście?

    odpowiedz

  • Europa112 Europa112
    4296 dni temu
    Lidel albo twórca strony robi wszystko by życie uprzykrzyć. Jedynym sposobem na wydrukowanie przepisu jest przesłanie e-maila do siebie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    Bardzo prosze zróbcie coś z tą stroną . Nie mozna wydrukować przepisu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    Elegancka zupka bardzo prosta i mam nadzieje że mojej 2 letniej siostrzyczce zasmakuje i bedzie wcinać :) napewno ją zrobie zaglądam tu co tydzień jak wychodzi nowy przepis myśle że lidl ma duży zarobek dzięki takiej reklamie bo ciągle widze jak ktoś kupuje rzeczy potrzebne do przepisy. A i ceny są bardzo wporządku :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!