Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Od głąba kalafiora odcinamy małe różyczki. Czosnek obieramy. Kalafior i czosnek wkładamy do dużej miski, dodajemy połowę oliwy z oliwek, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie zagotowujemy w garnku bulion. Obieramy marchew i pora, kroimy w talarki i przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy około 10 minut.
Do zupy dodajemy upieczone warzywa i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, aż płyn się zredukuje. Gdy zupa będzie mieć konsystencję gęstego kremu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę nakładamy na talerze, a każdą porcję dekorujemy 1 łyżeczką truflowego pesto oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.
Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.
Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa z czerwonej papryki
- Risotto z pieczarkami
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Kokosowy pudding ryżowy z mango
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Zupa krem z brokułów z paskami łososia
- Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- Zupa szpinakowa z fetą
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Kremowa zupa tortellini
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- 2 sposoby na krewetki z ananasem
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Japońska zupa z herbaty z ryżem
- Wegańskie ciasto à la Raffaello
- Tarta z kremem cytrynowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3950 dni temu
Doroto jeśli masz pod ręką truflową oliwę możesz użyć jej dla podkreślenia smaku. Można także zastąpić pesto truflowe na przykład pesto rosso czyli pesto z pieczonej papryki.
odpowiedz
3950 dni temu
Bardzo ciekawy przepis, z pewnością w tym tygodniu go wypróbuję. Czym jednak można zastąpić owe truflowe pesto? skoro było w wersji Deluxe to raczej już go nie dostanę. A pewnie miało za zadanie podkreślać smak zupy. Poproszę o jakąś podpowiedź. Może być coś do samodzielnego zrobienia :)
odpowiedz
3996 dni temu
Michale, pesto truflowe dostępne było w ofercie Deluxe. Akcja Deluxe została już zakończona, jednak być może jeszcze znajdziesz je w swoim Lidlu.
odpowiedz
3996 dni temu
Ojej... pesto truflowe... czyżbym przegapił? kiedy było w ofercie?
odpowiedz