Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Od głąba kalafiora odcinamy małe różyczki. Czosnek obieramy. Kalafior i czosnek wkładamy do dużej miski, dodajemy połowę oliwy z oliwek, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy.

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie zagotowujemy w garnku bulion. Obieramy marchew i pora, kroimy w talarki i przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy około 10 minut.

Do zupy dodajemy upieczone warzywa i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem.

Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, aż płyn się zredukuje. Gdy zupa będzie mieć konsystencję gęstego kremu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać

Zupę nakładamy na talerze, a każdą porcję dekorujemy 1 łyżeczką truflowego pesto oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pieczony ser brie z pieczarkami

Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Pieczony ser brie z pieczarkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pasztet z krewetek i łososia

Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Pasztet z krewetek i łososia sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Krem z borowików

Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Krem z borowików

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zupa chrzanowa z szynką

Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Zupa chrzanowa z szynką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4172 dni temu
    Doroto jeśli masz pod ręką truflową oliwę możesz użyć jej dla podkreślenia smaku. Można także zastąpić pesto truflowe na przykład pesto rosso czyli pesto z pieczonej papryki.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4172 dni temu
    Bardzo ciekawy przepis, z pewnością w tym tygodniu go wypróbuję. Czym jednak można zastąpić owe truflowe pesto? skoro było w wersji Deluxe to raczej już go nie dostanę. A pewnie miało za zadanie podkreślać smak zupy. Poproszę o jakąś podpowiedź. Może być coś do samodzielnego zrobienia :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4217 dni temu
    Michale, pesto truflowe dostępne było w ofercie Deluxe. Akcja Deluxe została już zakończona, jednak być może jeszcze znajdziesz je w swoim Lidlu.

    odpowiedz

  • MiCHaŁ MiCHaŁ
    4217 dni temu
    Ojej... pesto truflowe... czyżbym przegapił? kiedy było w ofercie?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!