Pasztet z krewetek i łososia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Podłużną formę (keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Krewetki obieramy z pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ml oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Pora drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek. Podsmażamy razem około 10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Garnek zdejmujemy z ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.

Skórę pomidorów nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Obieramy sparzone pomidory ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek. Przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do pomidorów dodajemy przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki. Łososia obieramy ze skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa.

Całość przekładamy do blendera. Dodajemy chleb pokrojony na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy.

Przykrywamy foremkę folią aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Przed pokrojeniem studzimy.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Paula Paula
    1594 dni temu
    Czy można mrozić ten pasztet tak ja mięsne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1594 dni temu
    Tak, pasztet można zamrozić :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3758 dni temu
    Drogi Użytkowniku, bardzo dziękujemy za Twój wpis i opinię na temat naszych sklepów i działań reklamowych. Jeśli chodzi o naszą promocję „Milion Książek na Święta” to jak wyraźnie zaznaczyliśmy w regulaminie, trwała ona do wyczerpania nakładu. A ten, choć rekordowy, niespotykany jak dotychczas ani w kontekście promocji, ani innych publikacji, wyczerpał się w wyjątkowo krótkim czasie. Wielki sukces akcji oraz ogromna popularność książki sprawiły, że zdecydowaliśmy się – wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów - dodrukować dodatkowe 200 000 egzemplarzy, które natychmiast, jeszcze przed świętami, trafiły do naszych sklepów, a tym samym do osób biorących udział w promocji. Co do oferty – jak w każdym sklepie, i w naszym ona ulega zmianom. Co miesiąc wprowadzamy nowe produkty, wzbogacamy asortyment o ciekawe propozycje. Niektóre rzeczy także znikają z naszej oferty, albo są zastępowane innymi. Każda zmiana asortymentowa podyktowana jest oczekiwaniami klientów, popularnością towaru, itp. A także opinią klientów, dlatego Twoje uwagi są dla nas cenne i jeszcze raz za nie dziękujemy. Pozdrawiamy i do zobaczenia na zakupach w Lidlu – mamy nadzieję, że będziesz nas odwiedzał wpadając po ulubione produkty, a także znajdziesz wiele innych ciekawych rzeczy, które przypadną Ci do gustu. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3767 dni temu
    No, to LIDL strzelił sobie w stopę... Zabrakło książek, kuponów nie można wymienić na nic innego. Dalibyście jakąś zniżkę w zamian- przecież dodruk też kosztuje. Co się dzieje z tym sklepem? Fatalna polityka zarządzania- reklamy pod "hipsterstwo"- nietrafione , hipsterzy u wa sweterków nie kupią. Asortyment coraz słabszy, znikają najlepsze produkty- ryba w meksykańskiej panierce, witamina C o przedłużonym działaniu, teraz musztarda dijońska. Wiele wartościowych produktów kosmetycznych zniknęło- np.sole do kąpieli krymskie Coraz mniej ciekawe akcje, promowane produkty do bani. Zaprawdę zmieńcie PR bo ten jest kiepski! Jeszcze wycofajcie herbatę zieloną waniliową to już mnie nie zobaczycie. I nie tylko mnie, bo nie jest to odosobnione zdanie, ze LIDL zszedł na psy. Pizzerki, które u was są wypiekane to rozpacz w porównaniu do pizzerek Tesco. Serdecznie pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3775 dni temu
    Pasztet można piec zarówno z termoobiegiem, jak i z grzaniem góra-dół. Przy obu formach pieczenia zalecamy doglądać pasztetu i sprawdzać jego stopień upieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3776 dni temu
    Czy piec z termoobiegiem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3789 dni temu
    ok

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!