Jajka zapiekane w szynce
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Oliwą z oliwek za pomocą pędzelka smarujemy foremkę na muffiny z 6 wgłębieniami. Wewnątrz formy układamy po 1 plasterku szynki, tak by przykrywał on dno oraz boki foremki.

Suszone pomidory siekamy i nakładamy po trochu na spód foremek. Na wierzch wbijamy jajko. Oprószamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich.

Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Upieczone jajka przekładamy na talerz, dekorujemy odrobiną świeżej rzeżuchy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Marek Marek
    1418 dni temu
    Oczywiście jambon (szynka) a nie jamon (?)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1418 dni temu
    Marku, chodzi o hiszpańską szynkę dojrzewającą jamón :)
  • Agnieszka Agnieszka
    3152 dni temu
    Witam. Czy to danie można przygotować dzień wcześniej np. w sobotę wieczorem a podać na wielkanocnym śniadaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3152 dni temu
    Agnieszko, niestety najlepiej smakuje przygotowane na świeżo :)
  • Gość Gość
    3844 dni temu
    Ciekawa jestem czy można jajka w szynce zapiec nie w piekarniku a mikrofalce...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3847 dni temu
    Wspaniale, że gościom smakowało!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3847 dni temu
    suuuper!!! goście byli zachwyceni! Popisowe danie podczas świąt :)

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3864 dni temu
    trochę zmodyfikowałam ten "prosty" przepis :) użyłam to co akurat miałam w domu. Zamiast szynki Jamon serrano użyłam szynki szwardzwalckiej, dzięki temu nie trzeba dodatkowo dodawać soli do jajek. a zamiast suszonych pomidorów użyłam świerzych, a na nich ułożyłam posiekane listki bazyli. Bardzo fajne wyszło słone jajko i szynkę przełamuje słodki pomidor. polecam idealne na śniadanie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3867 dni temu
    :) Cóż przepis od dawna istniejący w Kwestii Smaku:))))))) ale jajeczka tak podane i zapieczone przepyszne:DDDDDD

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3872 dni temu
    Dzisiejsze śniadanie było wyjątkowe (dzięki tak podanym jajkom). Rodzinka zachwycona :) . Obawiałam się o to, czy białko jaj nie przywrze do blaszki i czy uda się je wyjąć ale niepotrzebnie. Po upieczeniu i okrojeniu nożem wyszły bez kłopotu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3879 dni temu
    Pomysłowe i smaczne,wybiaram się do Lidla po szynkę,na imprezkę przekąski jak znalazł.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!