Klops z jajkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Cebulę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chilli drobno siekamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa, razem ze startym serem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe nieugotowane jajko oraz bułkę tartą i całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Na blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej. Na folię wykładamy mięso, formując z niej podłużny prostokąt. Wzdłuż jednego z boków układamy ugotowane na twardo jajka. Z pomocą folii spożywczej rolujemy mięso w taki sposób, by jajka znalazły się w środku. Końce rolady zawijamy do środka. Tak uformowany klops zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Schłodzony klops przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odwijamy z folii spożywczej. Wierzch rolady smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek.

Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony klops wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy po upływie przynajmniej kilku godzin (inaczej klops będzie się kruszył).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2711 dni temu
    Pycha;)

    odpowiedz

  • devasu devasu
    3062 dni temu
    A jak zrobic zeby klops wyszedl taki rowniutki i nie splaszczal sie od dolu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3059 dni temu
    Podczas chłodzenia rolady wyjmij ją kilka razy z lodówki i zroluj tak, by spód się nie odznaczał. Dobrze schłodzona rolada zachowa swój kształt :)
  • Izabela M. Izabela M.
    3336 dni temu
    a jeśli od razu po wyjęciu z piekarnika pokroję tego klopsa, to bardzo mi się to porozpada? nie mam czasu dziś czekać aż się wystudzi ! :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3688 dni temu
    Selera naciowego nie można zastąpić korzeniem, ponieważ te dwa warzywa zupełnie inaczej smakują. Jednak ilość użytego selera naciowego w przepisie nie powinna znacząco wpływać na smak. Strąki chilli w oliwie były dostępne w ofercie Deluxe. Można je zastąpić zwykłym chilli, jednak w mniejszej ilości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3688 dni temu
    Czym można zastąpić te "dwa strąki chili w oliwie" .Chciałam zrobić to danie na świeta . Byłam dziś w LIDLU,ale nie mogłam tego znaleźć.Pracownik sklepu powiedział, że tego nie ma....Czymś można to zastąpić? Bardzo proszę o odp.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3688 dni temu
    czy można seler naciowy którego nie lubię zastąpić np zwykłym selerem bulwą?

    odpowiedz

  • Potr Potr
    3713 dni temu
    Pyszne,idealne na święta Wielkanocne, swietny przepis .

    odpowiedz


Klops z jajkiem – sprawdzony przepis

Klops z jajkiem z mięsa mielonego z ugotowanym na twardo to pozornie proste danie, które może zaskoczyć swoim smakiem i wykwintnością. To połączenie soczystego mięsa, bukietu warzyw, dojrzewającego parmezanu z ugotowanym na twardo jajkiem jest doskonałym daniem na obiad dla całej rodziny.

Przygotowanie klopsa z jajkiem z naszego sprawdzonego przepisu nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do osiągnięcia idealnego w smaku klopsa z jajkiem z mięsa mielonego dokładne przestrzeganie sprawdzonego przepisu. Precyzja i cierpliwość do wykonania wszystkich elementów składowych przepisu na klops z jajkiem pozwoli Ci uzyskać potrawę o wyjątkowym smaku oraz wyglądzie!

W przepisie na klops z jajkiem liczy się wszystko — od samego wyboru składników, poprzez proces gotowania jajek, aż na samym przyrządzeniu mięsa kończąc. Aby klops miał odpowiedni smak, należy dodać do niego cebulę, seler, chili i marchewkę i całość wymieszać. Dodatek startego parmezanu wzbogaci farsz, czyniąc go głębszym, pełniejszym i bardziej słonym. Wszystko to razem, przyprawione solą i pieprzem, tworzy kompozycję smakową, która zaskakuje coraz bardziej z każdym kolejnym kęsem. Jeśli dodajemy parmezan – powinniśmy dosolić potrawę z większym umiarem!

Etapy formowania i schładzania klopsa mają kluczowe znaczenie dla uzyskania pożądanego efektu. Rozważne ułożenie farszu, rolowanie w folii spożywczej i schładzanie w lodówce sprawiają, że mięso nabiera odpowiedniej konsystencji, a smaki się przenikają. Pieczenie w odpowiedniej temperaturze i czasie sprawia, że klops staje się soczysty w środku, a skórka z parmezanu jest delikatnie zrumieniona.

Finalny etap, czyli krojenie schłodzonego klopsa, wymaga cierpliwości. Klopsa warto schłodzić w lodówce, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie rozpadł się podczas krojenia. Warto poczekać, aby delektować się perfekcyjnym kęsem tego wyjątkowego dania. Całość, przygotowana zgodnie z recepturą, daje możliwość uzyskania doskonałego połączenia smaków, godnego najlepszego szefa kuchni. Klops z jajkiem ugotowanym na twardo z dodatkiem parmezanu to sposób na doskonałą przekąskę, lunch, a po podgrzaniu z łatwością przeistoczy się w wyjątkowo pyszny obiad!.

Jak zrobić klops z jajkiem w środku?

Zastanawiasz się, jak zrobić tradycyjny klops z jajkiem? A może marzy Ci się udoskonalona wersja tytułowego przepisu? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś! My wiemy, że skomponowanie idealnego klopsa z jajkiem w środku to sztuka kulinarnej precyzji. Aby osiągnąć ten efekt, kluczowe jest wybranie i dopasowanie odpowiednich składników oraz zastosowanie kilku sprawdzonych trików.

Pierwszym krokiem do osiągnięcia doskonałego smaku jest wybór dobrego rodzaju mięsa. Do przygotowania klopsa z jajkiem w środku nadaje się mięso mielone o wysokiej zawartości tłuszczu, gdyż to on jest nośnikiem smaku. Najlepiej sprawdzi się tu mięso z karkówki lub łopatki. Możesz wykorzystać do klopsów mieszankę mięsa wieprzowego z wołowym albo postawić na samą wieprzowinę, która będzie nieco tłustsza i mniej krucha po wypieczeniu.

Jak dodać klopsom wyjątkowego charakteru i boskiego aromatu? Wykorzystaj świeże zioła takie jak natka pietruszki, tymianek czy estragon, które doskonale podkreślą aromat mięsa i nadadzą potrawie świeżości. Nieśmiertelne połączenie czosnku i cebuli zawsze działa doskonale, dodając intensywności smaku. Jeśli lubisz nieco eksperymentować w kuchni, możesz dodać do farszu trochę kwaśnych składników, takich jak kiszone ogórki czy kapary. Te dodatki sprawią, że klops zyska więcej charakteru i zaskoczy swoją różnorodnością smakową.

By Twój klops z mięsa mielonego z jajkiem smakował jak z dobrej restauracji, powinieneś zwrócić uwagę na konsystencję farszu. Staranne wymieszanie składników i odpowiednie wyrabianie mięsa pozwoli uzyskać jednolitą, gładką masę. Do farszu warto dorzucić odrobinę bułki tartej, która pozwoli zachować soczystość mięsa w trakcie pieczenia.

Niezwykle ważnym elementem przygotowywania tego pysznego dania jest odpowiednie uformowanie mięsa wokół jajek. Warstwa mięsa powinna być dość gruba i dobrze otulać jajko osadzone w środku klopsa. Postaraj się o to, aby mięsna warstwa była tej samej grubości, dzięki czemu mięso będzie równo się piekło, a każdy jego element będzie soczysty. Temperatura pieczenia również odgrywa kluczową rolę w procesie przyrządzania klopsów! Wysoka temperatura pozwoli Ci szybko zrumienić skórkę, która uchroni mięso przed utratą wilgoci. Kontroluj pieczenie, aby uniknąć przesuszenia mięsa albo jego nadmiernego przypalenia.

Chcesz poznać sekret doskonałego klopsa, który skrywają wszystkie babcine przepiśniki? Tym sekretem jest odpowiednio długie schładzanie klopsa z jajkiem po jego upieczeniu. Klops powinien zupełnie wystygnąć na kuchennym blacie, a następnie spędzić kilka godzin w lodówce. Dzięki temu przenikną się wszystkie smaki, a klops nabierze bardziej zwartej konsystencji, co także ułatwi późniejsze krojenie. Tajemnicą idealnego klopsa z jajkiem w środku jest staranność i precyzja na każdym etapie przygotowania. Wybór odpowiednich składników, umiejętne ich połączenie oraz dokładne kontrolowanie procesu pieczenia to kluczowe elementy tej wyjątkowej kulinarnej kompozycji.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!