Klops z jajkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Cebulę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chilli drobno siekamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa, razem ze startym serem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe nieugotowane jajko oraz bułkę tartą i całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Na blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej. Na folię wykładamy mięso, formując z niej podłużny prostokąt. Wzdłuż jednego z boków układamy ugotowane na twardo jajka. Z pomocą folii spożywczej rolujemy mięso w taki sposób, by jajka znalazły się w środku. Końce rolady zawijamy do środka. Tak uformowany klops zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Schłodzony klops przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odwijamy z folii spożywczej. Wierzch rolady smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek.

Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony klops wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy po upływie przynajmniej kilku godzin (inaczej klops będzie się kruszył).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    248 dni temu
    Pycha;)

    odpowiedz

  • devasu devasu
    599 dni temu
    A jak zrobic zeby klops wyszedl taki rowniutki i nie splaszczal sie od dolu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    596 dni temu
    Podczas chłodzenia rolady wyjmij ją kilka razy z lodówki i zroluj tak, by spód się nie odznaczał. Dobrze schłodzona rolada zachowa swój kształt :)
  • Izabela M. Izabela M.
    873 dni temu
    a jeśli od razu po wyjęciu z piekarnika pokroję tego klopsa, to bardzo mi się to porozpada? nie mam czasu dziś czekać aż się wystudzi ! :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1225 dni temu
    Selera naciowego nie można zastąpić korzeniem, ponieważ te dwa warzywa zupełnie inaczej smakują. Jednak ilość użytego selera naciowego w przepisie nie powinna znacząco wpływać na smak. Strąki chilli w oliwie były dostępne w ofercie Deluxe. Można je zastąpić zwykłym chilli, jednak w mniejszej ilości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1225 dni temu
    Czym można zastąpić te "dwa strąki chili w oliwie" .Chciałam zrobić to danie na świeta . Byłam dziś w LIDLU,ale nie mogłam tego znaleźć.Pracownik sklepu powiedział, że tego nie ma....Czymś można to zastąpić? Bardzo proszę o odp.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1225 dni temu
    czy można seler naciowy którego nie lubię zastąpić np zwykłym selerem bulwą?

    odpowiedz

  • Potr Potr
    1249 dni temu
    Pyszne,idealne na święta Wielkanocne, swietny przepis .

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram