Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wszystkie zioła i ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z miękkim masłem. Przyprawiamy odrobiną soli. Gotowe masło przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i formujemy równy wałeczek. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Polędwicę dzielimy na 6 steków. Odkładamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Mięso nacieramy olejem i przyprawiamy solą i pieprzem. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy steki po około 3 minuty z każdej strony.
Steki zdejmujemy z patelni i pozwalamy mięsu odpocząć. W tym czasie na patelnię, na której się smażyły wlewamy wino i zeskrobując dno patelni podgrzewamy na dużym ogniu. Dodajemy bulion oraz sos sojowy i czekamy, aż sos zgęstnieje.
Jak podawać
Porcję sosu nakładamy na talerz. Na sosie układamy mięso. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję masła ziołowego.
Zobacz podobne
przepisy
Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.
Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.
Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
241 dni temu
Piekne profesjonalne zdjecie. Steak jak od najlepszego szefa kuchni. Wyglada I na pewno smakuje wysmienicie. Dziekuje.
odpowiedz
920 dni temu
A te trzy zabki czosnku to w którym momencie mam dodac ?
odpowiedz
918 dni temu
Drogi MW, bardzo dziękujemy za czujność, faktycznie ta informacja gdzieś umknęła. Czosnek dodajemy razem z ziołami do masła.
801 dni temu
Wszystkie zioła i ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z miękkim masłem
1391 dni temu
steku nie wolno doprawiać pieprzem przed smażeniem,. Doprawiamy dopiero przed podaniem. Pozdrawiam ;)
odpowiedz
2919 dni temu
strasznie zimny ten stek skoro masło nawet odrobinę się nie rozpuściło :)
odpowiedz
2947 dni temu
Jakiej grubości powinny być kawałki mięsa?
odpowiedz
2946 dni temu
Około 5 cm :)
3602 dni temu
steki wołowe nie soli się przed smażeniem bo wtedy mięso robi się twarde
odpowiedz
3269 dni temu
nie prawda.
3606 dni temu
Adamo, wszystko zależy od okazji na jaką steki są serwowane. Jeśli jest to romantyczna kolacja we dwoje, to na przystawkę polecamy kuleczki z gorgonzoli: https://kuchnialidla.pl/kuleczki-z-gorgonzoli-i-rozmarynu , a na deser galaretkę truskawkową z jogurtowym musem:https://kuchnialidla.pl/galaretka-truskawkowa-ze-spienionym-jogurtem
odpowiedz
3606 dni temu
Panie KuchniaLidla, co pan poleca na starter oraz na deser do tych steków?
odpowiedz
3651 dni temu
Ewka, tak, w tym przepisie najlepsze będzie wino wytrawne.
odpowiedz
3651 dni temu
Wino- jakie ? czerwone wytrawne?
odpowiedz
3718 dni temu
Am, czy masz na myśli kontakt z producentem mięsa czy też chodziło kontakt ze sklepem Lidl? W pierwszym przypadku niestety nie będziemy potrafili pomóc :(
odpowiedz
3720 dni temu
Kupiłam polędwicę wołowa - masakra, zrobiłam zdjęcia i wysłałam do producenta, ale nikt sie nie pofatygował żeby Odp. Tzn raz po miesiącu napisali zeby ponownie przeslac zdjęcia i na tym koniec ...,
odpowiedz
3914 dni temu
Mięso na steki, które dostępne jest w sprzedaży, ma różną grubość. Jeśli chcesz wiedzieć, jak usmażyć idealny stek (niezależnie od grubości mięsa), polecamy zerknąć do mini-poradnika - # Pozdrawiamy!
odpowiedz
3914 dni temu
jaką wysokość powinny mieć steki? 1 czy 2 cm?
odpowiedz
3956 dni temu
Dawid, przy redukowaniu warto ustawić największy płomień na kuchence oraz używać naczyń o dużej powierzchni. Dzięki temu sos zredukuje się szybciej.
odpowiedz
3958 dni temu
Wlałem 400 ml wina i 400 ml bulionu i chyba będzie mi się redukowało przez tydzień, zanim zgęstnieje.
odpowiedz
740 dni temu
:) 800 ml nie zredukuje się w 15 minut... Nawet nie w pol godziny. Niestety brak w domu kotła z paleniskiem
4005 dni temu
Gosiu polecamy skusić się także na steki! Zapewniamy, że są "palce lizac"!
odpowiedz
4012 dni temu
Ale pyszności, nie wiem czy zrobię taką polędwicę, ale masełko na pewno, bedzie idealnie pasowało do innych potraw, byłam w lidlu i zrobiłam już zapas ziół i masła.
odpowiedz
zobacz wszystkie