Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Czosnek drobno siekamy i łączymy z olejem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą. Całość dokładnie mieszamy. Gotową marynatą nacieramy przepiórki, przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Resztę marynaty również chowamy do lodówki.

Zamarynowane przepiórki układamy na dużej patelni, nadającej się do zapiekania w piekarniku, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło i układamy na nim kromki bagietki. Podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor i układamy grzanki na talerzach. Na wierzchu układamy przepiórki. Patelnię, na której piekły się przepiórki, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki wody oraz pozostałą marynatę. Mieszamy, zeskrobując dno patelni. Gdy sos będzie gorący, polewamy nim wierzch przepiórek. Talerz dekorujemy plasterkami pomarańczy, których sok można wykorzystać do skropienia mięsa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • rozyna rozyna
    602 dni temu
    Pyszne, kruchutkie mięsko... mam niedosyt,... spokojnie można policzyć dwie przepiórki na osobę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    682 dni temu
    Bez sensu ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość rem Gość rem
    1279 dni temu
    Super extra

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram