
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki. 1 cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do oliwy razem z tymiankiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową marynatą nacieramy oczyszczonego bażanta, obkładając go pokrojonymi piórkami cebuli. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Zamarynowanego bażanta przyprawiamy solą i pieprzem, obkładamy plasterkami szynki i obwiązujemy kuchennym sznurkiem. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy 40 g masła i smażymy na małym ogniu z dwóch stron, aż się przyrumieni. Dodajemy wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Następnie dodajemy pozostałe cebule pokrojone w ćwiartki oraz podlewamy bażanta 200 ml wody. Przykrywamy garnek pokrywką i trzymamy na ogniu około 40 minut.
Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier oraz przekrojone na pół limonki (miąższem do dołu). Gdy limonki się skarmelizują, przekładamy je do garnka z bażantem i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy bażanta z garnka i przekładamy na półmisek. Do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Bażanta podajemy z otrzymanym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Komentarze (13)
407 dni temu
Przepis porażka, zmarnowany bażant, za dużo limonek, nie jadalne pomijając śrut
odpowiedz
625 dni temu
Właśnie w tej chwili zakończyłem konsumpcje i… Petarada Rewelacja A sos jest ideolo i nie jest cierpki. Ptaszysko było około 50 min w garnku. A i był z natury, nie ze sklepu.
odpowiedz
981 dni temu
Przepis porażka, sos zupełnie nie pasuje nawet po dodaniu większej ilości cukru, dobrze ze w pore zauwazylismy opinie i udało sie uratowac danie wkladajac do piekarnika wiec przynajmniej sam bażant był świetny upieczony , jednak najlepszy tradycyjnie po staropolsku
odpowiedz
991 dni temu
Bażanty nie są w ogóle oczyszczone. W 1 Znalazłam śrut podczas jedzenia. Przepis z limonkach beznadziejny, cierpki smak. Kupiłam 2 bażanty na 4 osoby. Poszła połowa. Wydaje mi się, ze mięso bażanta jest dobre, tylko nigdy nie z limonką. Dodam ze w przepisie były 4 limonki na 1 bażanta. Ja dałam 4 na 2 i było niejadalne
odpowiedz
1036 dni temu
Nie kupujcie!! Bażant niewystarczająco umyty i zamrożony! Nie da się tego później domyć. Oberwał pewnie w woreczek żółciowy albo żołądek i duża część mięsa śmierdziała i była bardzo gorzka, niejadalna!
odpowiedz
2219 dni temu
Czy ten mrożony bażant, kupiony u was dzisiaj, po rozmrożeniu powinien tak cuchnąć? Zastanawiam się czy to urok tego ptaka, czy może jakiś felerny egzemplarz mi się trafił.
odpowiedz
2218 dni temu
Mięso bażanta ma dosyć specyficzny zapach.
1717 dni temu
Mój nie cuchnął, ale każdy ma inny nos i inaczej rozmraża, poza tym niektórym mięso surowe cuchnie z zasady i się go brzydzą.
3536 dni temu
Jutro będę robił Bażanta z tego przepisu mam nadzieje że się uda bo nic drugoplanowego na obiad nie będę miał :)
odpowiedz
1717 dni temu
Uważaj na śrut :)
3537 dni temu
Dominiko, obie te przyprawy sprawdzą się świetnie :) W tym przypadku chodziło nam jednak o tymianek.
odpowiedz
3537 dni temu
Poza tym 40 minut to za mało. Minimum 60-70. Do kitu przepis, już to "oregano" mowi o tym, że przepis napisany "na odwal się"
odpowiedz
3537 dni temu
Zdecydujcie się w końcu - tymianek czy oregano?:)
odpowiedz
zobacz wszystkie