Bażant w limonkach
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki. 1 cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do oliwy razem z tymiankiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotową marynatą nacieramy oczyszczonego bażanta, obkładając go pokrojonymi piórkami cebuli. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Zamarynowanego bażanta przyprawiamy solą i pieprzem, obkładamy plasterkami szynki i obwiązujemy kuchennym sznurkiem. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy 40 g masła i smażymy na małym ogniu z dwóch stron, aż się przyrumieni. Dodajemy wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Następnie dodajemy pozostałe cebule pokrojone w ćwiartki oraz podlewamy bażanta 200 ml wody. Przykrywamy garnek pokrywką i trzymamy na ogniu około 40 minut.

Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier oraz przekrojone na pół limonki (miąższem do dołu). Gdy limonki się skarmelizują, przekładamy je do garnka z bażantem i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy bażanta z garnka i przekładamy na półmisek. Do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Bażanta podajemy z otrzymanym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    86 dni temu
    Przepis porażka, sos zupełnie nie pasuje nawet po dodaniu większej ilości cukru, dobrze ze w pore zauwazylismy opinie i udało sie uratowac danie wkladajac do piekarnika wiec przynajmniej sam bażant był świetny upieczony , jednak najlepszy tradycyjnie po staropolsku

    odpowiedz

  • Bozena. Bozena.
    96 dni temu
    Bażanty nie są w ogóle oczyszczone. W 1 Znalazłam śrut podczas jedzenia. Przepis z limonkach beznadziejny, cierpki smak. Kupiłam 2 bażanty na 4 osoby. Poszła połowa. Wydaje mi się, ze mięso bażanta jest dobre, tylko nigdy nie z limonką. Dodam ze w przepisie były 4 limonki na 1 bażanta. Ja dałam 4 na 2 i było niejadalne

    odpowiedz

  • Szkoda kasy i czasu Szkoda kasy i czasu
    141 dni temu
    Nie kupujcie!! Bażant niewystarczająco umyty i zamrożony! Nie da się tego później domyć. Oberwał pewnie w woreczek żółciowy albo żołądek i duża część mięsa śmierdziała i była bardzo gorzka, niejadalna!

    odpowiedz

  • pyrka pyrka
    1325 dni temu
    Czy ten mrożony bażant, kupiony u was dzisiaj, po rozmrożeniu powinien tak cuchnąć? Zastanawiam się czy to urok tego ptaka, czy może jakiś felerny egzemplarz mi się trafił.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1323 dni temu
    Mięso bażanta ma dosyć specyficzny zapach.
  • Ewa Ewa
    822 dni temu
    Mój nie cuchnął, ale każdy ma inny nos i inaczej rozmraża, poza tym niektórym mięso surowe cuchnie z zasady i się go brzydzą.
  • Władek Władek
    2641 dni temu
    Jutro będę robił Bażanta z tego przepisu mam nadzieje że się uda bo nic drugoplanowego na obiad nie będę miał :)

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    822 dni temu
    Uważaj na śrut :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2642 dni temu
    Dominiko, obie te przyprawy sprawdzą się świetnie :) W tym przypadku chodziło nam jednak o tymianek.

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    2642 dni temu
    Poza tym 40 minut to za mało. Minimum 60-70. Do kitu przepis, już to "oregano" mowi o tym, że przepis napisany "na odwal się"

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    2643 dni temu
    Zdecydujcie się w końcu - tymianek czy oregano?:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram