Sos sojowy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Sloppy Joe — amerykańska kanapka z mięsem mielonym
Czy marzysz o soczystej, sycącej kanapce, która rozpływa się w ustach? Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mielonym mięsem, zanurzona w aromatycznym sosie pomidorowym. Sprawdź, jak zrobić tę bajecznie pyszną kanapkę!

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!


Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Był pierwszym produktem powstałym na bazie ziaren soi. I choć dziś występuje w kilku rodzajach, to podstawowa klasyfikacja wyróżnia chińskie sosy sojowe, czyli tzw. iangyou oraz japońskie, zwane shoyu. Mimo trudności w wymowie nie powinniśmy mieć problemu z rozpoznaniem ich aromatu, który zawiera tak charakterystyczną i zarazem jedną z pięciu bazowych nut smakowych, zwaną umami.
Czy sos sojowy jest zdrowy?
Sos sojowy to przyprawa, którą warto włączyć do swojego codziennego menu. Jego korzystny wpływ na organizm wynika przede wszystkim z procesu produkcji. Okazuje się bowiem, że soja, która ulega fermentacji, wykazuje właściwości probiotyczne.
Jak smakuje sos sojowy?
Sos sojowy nie dość, że z wyglądu przypomina popularną przyprawę maggi, to na dodatek podobnie smakuje. Jest równie słony, a w jego zapachu wyczuwalna jest lekka słodycz. Można powiedzieć, że jego struktura jest syntezą 5 podstawowych smaków, tj. gorzkiego, słonego, kwaśnego, słodkiego oraz tzw. umami.
Jaki jest skład sosu sojowego?
Sos sojowy powinien składać się z zaledwie kilku komponentów – jego produkcja nie wymaga dodawania żadnych aromatów ani innych syntetycznych barwników. Najlepiej, gdyby ta azjatycka przyprawa składała się jedynie z soi, ziaren zbóż w postaci pszenicy, soli i wody. Taka kompozycja zapewnia pełną naturalność procesu produkcji, który może trwać od sześciu miesięcy do nawet dwóch lat.
Ile kalorii ma sos sojowy?
Sos sojowy to przyprawa, która w 100 g zawiera jedynie 27 kcal. Biorąc pod uwagę ilość sosu potrzebną do przyprawienia potrawy oraz ilość składników odżywczych w nim zawartych, można spokojnie polecić go osobom będącym na diecie. Dla zobrazowania, jedna łyżeczka sosu sojowego dostarczy nam zaledwie jedną kalorię.
Jakie witaminy ma sos sojowy?
Sos sojowy to również produkt, w którym znajdziemy niacynę, czyli witaminę z grupy B. Dodatkowo zawiera też dwa składniki mineralne – magnez i sód.
Do czego dodawać sos sojowy?
Sos sojowy jest przede wszystkim dodawany do potraw kuchni azjatyckiej, a zatem głównie do sushi czy sajgonek. Podkreśla także smak zup oraz sałatek inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Równie dobrze sprawdzi się jednak w przypadku bliższych naszej kulturze kulinarnej dań, będąc np. doskonałym składnikiem marynat mięsnych. Możemy wykorzystać go zatem do pieczenia kurczaka, a nawet gotowania golonek. Sos sojowy zagościł już na stałe także w kuchni wegetariańskiej.
Jaki sos sojowy pasuje do sushi?
Do sushi najlepiej pasują japońskie sosy sojowe, które są w smaku trochę słodsze od chińskich. Idealną kompozycję z sushi stworzą sosy sojowe koikuchi, saishikomi oraz kanro.
Jaki sos sojowy do sajgonek?
W przypadku sosu do sajgonek najlepszym wyborem będzie zgrabne połączenie sosu sojowego z sosem rybnym. Przyjemną kompozycję smaków uzyskamy, mieszając oba produkty, a następnie dodając natkę pietruszki, miętę i szczypiorek. Można spróbować również połączenia sosu sojowego z octem ryżowym oraz ze słodkim sosem chili lub imbirem.
Jak zrobić gęsty sos sojowy?
Sos sojowy występuje w różnej konsystencji i pod wieloma nazwami. Generalnie wyróżniamy sosy gęste, głównie przeznaczone do marynowania, oraz nieco rzadsze, idealne do zup. Aby zrobić gęsty sos sojowy, trzeba przede wszystkim dysponować bazą w postaci dobrej jakości sosu sojowego oraz całą gamą dodatków. Wśród nich najważniejszymi są imbir oraz miód. Oprócz tego potrzebujemy czosnku, brązowego cukru, oleju sezamowego oraz wody. Wszystkie wymienione składniki należy wymieszać i zagotować. Przygotowanie sosu nigdy nie było prostsze!
Czy sos sojowy ma gluten?
Sos sojowy zawiera w swym składzie ziarna zbóż, a dokładnie pszenicę, co oznacza, że w jego skład wchodzi również gluten. W sprzedaży dostępne są już jednak bezglutenowe warianty tej azjatyckiej przyprawy, które powstały z myślą o osobach nietolerujących produktów z zawartością zboża. Do jednej z popularniejszych należy sos sojowy tamari.
Czym zastąpić sos sojowy?
Ze względu na podobieństwo smaków sos sojowy można w ostateczności zastąpić popularną przyprawą maggi. Wszystkim osobom, którym taki substytut nie odpowiada, poleca się zastąpienie sosu sojowego tzw. coconut aminos, czyli aminokwasami kokosowymi. Ten powstały z nektaru kokosowego sos, zmieszany z naturalną solą, to idealna alternatywa sosu sojowego. Zalecany jest w szczególności na diecie bezsojowej, bezglutenowej i niskosodowej.
Jak przechowywać sos sojowy?
Pozostawiając otwartą butelkę z sosem sojowym, musimy liczyć się ze stopniową utratą smaku produktu. Aby jak najdłużej zachować jego walory smakowe, sos sojowy powinniśmy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce, w której możemy go trzymać do miesiąca.
Choć wydaje się, że sos sojowy został stworzony wyłącznie na potrzeby kuchni azjatyckiej, to każdy, kto choć raz spróbował jego smaku, z pewnością dostrzeże wiele możliwości zastosowania go też w innych potrawach. Dzięki łatwości, z jaką poddaje się obróbce termicznej, można wykorzystać go praktycznie w każdym rodzaju dania. Wystarczy jedynie dodawać go pod koniec gotowania, aby nie zdominował smaku całej potrawy