
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka i przekładamy do dużej miski. Do warzyw dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i sos sojowy. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie nacieramy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy kurczaka na godzinę do lodówki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty. Pozostałą marynatę przecedzamy przez sito.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i odcedzone z marynaty cebulę i czosnek. Smażymy do zrumienienia przez około 10 minut.
Przecedzoną marynatę dodajemy ponownie do kurczaka razem z 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 40 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3725 dni temu
Bardzo dobry prosty przepis, ja osobiście dodałem imbiru i ostrej papryczki. Było super.
Odpowiedz
4266 dni temu
Bardzo dobre, ale dodałam jeszcze miodu dla przełamania smaku :)
Odpowiedz
4278 dni temu
niestety danie bez rewelacji. Smakowało bardzo średnio
Odpowiedz