
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka i przekładamy do dużej miski. Do warzyw dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i sos sojowy. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie nacieramy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy kurczaka na godzinę do lodówki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty. Pozostałą marynatę przecedzamy przez sito.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i odcedzone z marynaty cebulę i czosnek. Smażymy do zrumienienia przez około 10 minut.
Przecedzoną marynatę dodajemy ponownie do kurczaka razem z 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 40 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Zobacz przepisy
na święta
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3485 dni temu
Bardzo dobry prosty przepis, ja osobiście dodałem imbiru i ostrej papryczki. Było super.
odpowiedz
4026 dni temu
Bardzo dobre, ale dodałam jeszcze miodu dla przełamania smaku :)
odpowiedz
4038 dni temu
niestety danie bez rewelacji. Smakowało bardzo średnio
odpowiedz