Kurczak w sojowej marynacie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka i przekładamy do dużej miski. Do warzyw dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i sos sojowy. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie nacieramy. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy kurczaka na godzinę do lodówki.

Kurczaka wyjmujemy z marynaty. Pozostałą marynatę przecedzamy przez sito.

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i odcedzone z marynaty cebulę i czosnek. Smażymy do zrumienienia przez około 10 minut.

Przecedzoną marynatę dodajemy ponownie do kurczaka razem z 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 40 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1196 dni temu
    Bardzo dobry prosty przepis, ja osobiście dodałem imbiru i ostrej papryczki. Było super.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1737 dni temu
    Bardzo dobre, ale dodałam jeszcze miodu dla przełamania smaku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1749 dni temu
    niestety danie bez rewelacji. Smakowało bardzo średnio

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram