Dania główne - Kurczak - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.
Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!
Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.
Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!
Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!
Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!
Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!
Nuggetsy z kurczaka
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!
Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!
Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!
Ile kalorii ma kurczak?
Kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs dostępnych w polskiej kuchni. 100 g surowego kurczaka to średnio ok. 200 kcal. Najchudsza jego część, czyli pierś (bez skóry), to zaledwie 100 kcal. Kurczak to zatem idealne mięso dla osób będących na diecie.
Ile kalorii ma kurczak z rożna?
Cały kurczak z rożna to ok. 1800 kcal, a 100 g takiego kurczaka to ok. 260 kcal, czyli tyle, ile ma jeden pączek. W obliczu takiego wyboru sprawa jest prosta. Lepiej zjeść kawałek pełnowartościowego mięsa.
Ile kalorii ma kurczak gotowany?
Kurczak gotowany w wodzie, na parze albo w szybkowarze to zdrowy sposób na obiad. W tej formie najlepiej wybierać części kurczaka pozbawione skóry, aby dania nie były zbyt tłuste. Idealną propozycją będzie więc na przykład filet z piersi kurczaka. 100 g gotowanego fileta zawiera ok. 150 kcal.
Ile kalorii ma kurczak pieczony?
Cały kurczak pieczony waży średnio ok. 1 kg i ma blisko 3 tys. kalorii. Jeśli skusimy się tylko na jedną jego część, np. udko, to zjadając 100 g, pochłoniemy ok. 200 kalorii.
Jak przyrządzić kurczaka?
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że trudno zliczyć możliwe sposoby jego przyrządzania. Kurczak gotowany, pieczony, smażony, grillowany… Wymieniać można naprawdę długo. Aby jednak prawidłowo przyrządzić kurczaka, bez względu na formę, należy właściwie dobrać przyprawy do rodzaju potrawy. Kurczak w tradycyjnym wydaniu idealnie komponuje się z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą, wszelkimi ziołami oraz słodką papryką mieloną. Z kolei w wersji słodko-kwaśnej przyda mu się już nieco więcej urozmaicenia w postaci curry czy imbiru. Tak czy inaczej, pamiętajmy, że w marynacie do kurczaka nie powinno zabraknąć oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek.
Jak upiec całego kurczaka w piekarniku?
Pieczenie kurczaka w piekarniku wydaje się z pozoru prostym sposobem przygotowania go na obiad czy kolację, jednak sukces zależy od kilku szczegółów. Początek jest oczywisty. Kurczaka należy dobrze umyć oraz oczyścić. Kolejnym etapem jest sporządzenie marynaty, którą natrzemy mięso. Powinna ona składać się z cebuli, czosnku, soli, pieprzu, mielonej papryki, oleju lub oliwy i koniecznie ziół w dowolnych kombinacjach. To właśnie one nadają pieczonemu kurczakowi aromat. Sekret stanowi jednak nie tyle ich dobór, ile czas pozostawienia mięsa w marynacie. Pamiętajmy, aby marynować go nie krócej niż 2 godziny, najlepiej zostawić kurczaka w przyprawach na całą noc i wstawić do lodówki. Przed włożeniem mięsa do piekarnika koniecznie przykryjmy naczynie.
Ile czasu piecze się kurczak?
Czas pieczenia kurczaka uzależniony jest od wagi mięsa. Im cięższa tusza, tym dłużej powinna pozostać w piekarniku. Zgodnie z powszechnie przyjętą zasadą 1 kg kurczaka potrzebuje średnio około godziny, aby zostać upieczony. Najłatwiej w postaci pieczonej przyrządza się kurczaki ważące w przedziale od 1 do 1,5 kg.
W ilu stopniach piec kurczaka w piekarniku?
Temperatura pieczenia kurczaka zależy od możliwości piekarnika. W przypadku opcji z termoobiegiem rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Jeśli nie dysponujemy taką możliwością, ustawiamy temperaturę na ok. 180-190°. stopni Celsjusza. Gdyby jednak skórka zaczęła się zbyt mocno rumienić podczas pieczenia, warto zmniejszać i dostosowywać temperaturę do sytuacji. Pod koniec pieczenia zaleca się, aby zwiększyć na kilka minut grzanie do 200 stopni Celsjusza.
Ile czasu piec kurczaka w rękawie?
Średni czas pieczenia kurczaka w rękawie to 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, aby nie poparzyć się gorącymi masami powietrza i pozostawiamy kurczaka jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby zrumienić skórkę. Choć ten sugerowany czas pieczenia jest w wielu przypadkach najbardziej trafiony, to warto pamiętać, aby każdorazowo kierować się wagą kurczaka.
Ile czasu gotować kurczaka na parze?
Czas gotowania na parze kurczaka trzeba dostosować do części tuszki, którą zamierzamy przyrządzić. W przypadku udek z kurczaka będzie to około 35 minut, a piersi w całości około 20 minut. Jeszcze szybciej ugotujemy na parze pierś pokrojoną w kawałki – potrwa to zaledwie kwadrans.
Jak długo gotować kurczaka w szybkowarze?
Najszybciej jednak ugotujemy kurczaka, używając specjalnego garnka, zwanego szybkowarem. Dzięki jego właściwościom cały kurczak będzie miękki i wyjątkowo delikatny już po 15 minutach od momentu osiągnięcia przez szybkowar odpowiedniego ciśnienia.
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?
Jeśli chcemy, aby kurczak był soczysty, powinniśmy przestrzegać kilku reguł, w zależności od sposobu jego przygotowania. Jeśli zamierzamy upiec mięso w piekarniku, do naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy, dodajemy niewielką ilość wody, soku z jabłek albo bulionu. Warto także skropić wierzch kurczaka sokiem z cytryny, a gdzieniegdzie włożyć małe kawałki masła. Oczywiście należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu marynaty i odpowiednim czasie pozostawienia w niej mięsa. W przypadku smażenia filetu z piersi kurczaka ważne jest oszczędzenie mu długiego rozbijania tłuczkiem. Najlepiej posłużyć się w tym celu ręką i delikatnie tylko uformować kotlety. Aby filet był soczysty, warto obtoczyć go przed smażeniem nie tylko w jajku i bułce tartej, ale także w mące. Natomiast gdy zamierzamy dusić kurczaka, to zacznijmy konkretnie – najpierw krótko na dużym ogniu, następnie, po dolaniu wody lub bulionu, na mniejszym i pod przykryciem.
Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?
Chrupiąca skórka to zawsze pożądany efekt pieczenia. Jak go osiągnąć? Jest na to rada. Przede wszystkim – marynata. Jak zawsze, należy odpowiednio długo marynować w niej mięso. Ważne, aby w jej składzie znalazł się również miód. Sekretnym produktem wpływającym na efekt końcowy jest także masło. Można je wetrzeć w skórkę kurczaka razem z marynatą albo dopiero na krótko przed końcem pieczenia.
Co zrobić z kurczaka na obiad?
Kurczak na obiad to milion pomysłów! Można go upiec w całości i nadziać farszem orzechowym i śliwkami. To lekkie przełamanie tradycyjnego dania zachwyci każdego. Smakowitą opcją będzie również upieczenie samych filetów z piersi z kurczaka i podkreślenie ich smaku za pomocą marynaty ziołowej z dodatkiem warzyw. Oczywiście, popularniejsze i szybsze jest po prostu ich usmażenie na patelni. Warto jednak eksperymentować i wypróbować na przykład sałatki z kurczakiem z sosem chałwowym albo różnych kompozycji makaronowych. Nie zapominajmy także o zupach, w tym o rosole, który króluje na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów.
Pomysłów naprawdę nie ma końca. To lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze mięso drobiowe jest bowiem łatwo dostępne i stanowi podstawę wielu dań, które nigdy nam się nie znudzą.