
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne z pokrywką i długie wykałaczki.
- Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy uda. Skrzydełka odcinamy (zostawiamy kosteczkę przy piersi) i odkładamy.
Odcinamy piersi razem z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu). Piersi i uda nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.
3 cytryny nacinamy w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).
4 ząbki czosnku i połowę ilości świeżego tymianku siekamy. Posiekany czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.
Marynujemy kawałki kurczaka (tylko od strony mięsa). Pozostawiamy je przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie uda kurczaka spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą. Następnie na patelni na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).
2 cebule kroimy na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw. Polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.
Zamarynowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przesmażone udka i piersi układamy na warzywach. Do całości dodajemy niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką).
10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika. Z 4-5 cząstek cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.
Sałata
2 jogurty naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. Mieszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.
Jak podawać
Kurczaka wraz z warzywami wykładamy na talerz. Z ud kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy tymiankiem. Podajemy z sałatą.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3708 dni temu
węgiel jest polski. danie alce lizać!!!
odpowiedz
3868 dni temu
Od kiedy olej rzepakowy jest polski? To tak, jakby powiedziec, ze wegiel jest polski.
odpowiedz
4081 dni temu
Naprawdę dobre :). Szczególnie ta marynata cytrynowo-ziołowa, pycha :)
odpowiedz
4212 dni temu
Napaliłem się, popełniłem i... rozczarowałem. Potrawa wygląda dużo lepiej niż smakuje. Mówiąc kolokwialnie: szału nie ma, jaj nie urywa. ...ale cóż są smaki i smaczki.
odpowiedz
4239 dni temu
hejka :) wg. mojej opini kurczak smaczny ale bez rewelacji, zjadlam go wlasnie chcialam wczesniej wyprobowac przepic przed swoim urodzinami ale musze stwierdzic nie nie jest to danie ktore wykorzystam i zrobie w przyszlosci...niestety musze poszukac czegos innego... :(
odpowiedz
4239 dni temu
Wygląda pysznie. A skoro Paweł poleca to chętnie przygotuję i spróbuję.
odpowiedz
4240 dni temu
dobry pomysl wystepowania razem z Pawłem. Spodobalo mi sie to bardzo.
odpowiedz
4241 dni temu
sos do sałaty bllleee :( kurczak ok .
odpowiedz
4242 dni temu
* Olivera
odpowiedz
4242 dni temu
Wszystko super, na pewno smacznie ale strasznie mnie irytuje ściąganie stylu gotowania od Jamiego Oliviera. Okrasę znam od zawsze, bo jako dziecko siedziałam przed telewizorem i oglądałam jego programy i kiedyś taki nie był. A marchewki z zostawioną nacią i marynowanie na desce itp. to wszystko wymysły Oliviera
odpowiedz
4243 dni temu
Karolku po prostu mistrzostwo ten kurczaczek.Co za smakowitośc.
odpowiedz
4243 dni temu
Lubię takie nieskomplikowane dania, kurczaka już dziś w lidlu kupiłam(dobra cena), do tego zioła, zapowiada się jutro pyszny obiadek :)
odpowiedz
zobacz wszystkie