zobacz film Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne z pokrywką i długie wykałaczki.
  • Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy uda. Skrzydełka odcinamy (zostawiamy kosteczkę przy piersi) i odkładamy.

Odcinamy piersi razem z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu). Piersi i uda nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.

3 cytryny nacinamy w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).

4 ząbki czosnku i połowę ilości świeżego tymianku siekamy. Posiekany czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.

Marynujemy kawałki kurczaka (tylko od strony mięsa). Pozostawiamy je przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

Następnie uda kurczaka spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą. Następnie na patelni na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.

Marchew i pietruszkę kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).

2 cebule kroimy na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw. Polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.

Zamarynowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przesmażone udka i piersi układamy na warzywach. Do całości dodajemy niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką).

10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika. Z 4-5 cząstek cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.

Sałata

2 jogurty naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. Mieszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.

Jak podawać

Kurczaka wraz z warzywami wykładamy na talerz. Z ud kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy tymiankiem. Podajemy z sałatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • lester b lester b
    1351 dni temu
    węgiel jest polski. danie alce lizać!!!

    odpowiedz

  • Dość Dość
    1511 dni temu
    Od kiedy olej rzepakowy jest polski? To tak, jakby powiedziec, ze wegiel jest polski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1725 dni temu
    Naprawdę dobre :). Szczególnie ta marynata cytrynowo-ziołowa, pycha :)

    odpowiedz

  • no cóż... no cóż...
    1856 dni temu
    Napaliłem się, popełniłem i... rozczarowałem. Potrawa wygląda dużo lepiej niż smakuje. Mówiąc kolokwialnie: szału nie ma, jaj nie urywa. ...ale cóż są smaki i smaczki.

    odpowiedz

  • ania ania
    1882 dni temu
    hejka :) wg. mojej opini kurczak smaczny ale bez rewelacji, zjadlam go wlasnie chcialam wczesniej wyprobowac przepic przed swoim urodzinami ale musze stwierdzic nie nie jest to danie ktore wykorzystam i zrobie w przyszlosci...niestety musze poszukac czegos innego... :(

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    1883 dni temu
    Wygląda pysznie. A skoro Paweł poleca to chętnie przygotuję i spróbuję.

    odpowiedz

  • billy billy
    1884 dni temu
    dobry pomysl wystepowania razem z Pawłem. Spodobalo mi sie to bardzo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1885 dni temu
    sos do sałaty bllleee :( kurczak ok .

    odpowiedz

  • Geralt z Rivii Geralt z Rivii
    1886 dni temu
    * Olivera

    odpowiedz

  • Geralt z Rivii Geralt z Rivii
    1886 dni temu
    Wszystko super, na pewno smacznie ale strasznie mnie irytuje ściąganie stylu gotowania od Jamiego Oliviera. Okrasę znam od zawsze, bo jako dziecko siedziałam przed telewizorem i oglądałam jego programy i kiedyś taki nie był. A marchewki z zostawioną nacią i marynowanie na desce itp. to wszystko wymysły Oliviera

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1886 dni temu
    Karolku po prostu mistrzostwo ten kurczaczek.Co za smakowitośc.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1887 dni temu
    Lubię takie nieskomplikowane dania, kurczaka już dziś w lidlu kupiłam(dobra cena), do tego zioła, zapowiada się jutro pyszny obiadek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram