zobacz film Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: GRILLUJEMY KURCZAKA

Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS (wybieramy jeden wariant)

WARIANT 1 – SOS NA ŻÓŁTKACH: Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

WARIANT 2 – SOS NA MAJONEZIE: Do miski wrzucamy 4 łyżki majonezu. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do majonezu. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Krok 3: PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA

Kajzerki kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowane piersi kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

Krok 4: UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.

Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.

Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.

Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    542 dni temu
    Kiedy możemy spodziewać się podpisania przez Lidl porozumienia European Chicken Commitment i poprawy losu kurczaków? Nie mogę uwierzyć, że dalej ignorujecie to, w jak okrutnych warunkach hodowane są kurczaki. To zdecydowanie powód do wstydu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    447 dni temu
    hahahahahaha
  • Gość Gość
    1264 dni temu
    Wyszla wysmienicie :) Polecam

    odpowiedz

  • karolk karolk
    1324 dni temu
    Sałatka jest przepyszna. Domowy sos majonezowy jest wspaniały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1471 dni temu
    Sos na zółtkach robi się ekstra szybko blenderem w słoiku - najpierw miksujemy wszystkie składniki, wyłączamy blender, zalewamy olejem i miksujemy trzymając blender cały czas przy dnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1528 dni temu
    Super przepis, spróbowałem i pokochałem ;)

    odpowiedz

  • Pennywise Pennywise
    1529 dni temu
    Klasyka na majonezie robionym samodzielnie zawsze będzie lepsza :) a co do przepisu, kiedyś już pytałem o pici-toskański ręcznie robiony makaron-kluski jo z klasycznym wołowym ragu. Pozdrawiam :)

    odpowiedz


Sałatka Cezar – czy ma coś wspólnego ze słynnym Juliuszem Cezarem?

Sałatka Cezar to jedno z popularniejszych włoskich dań. Znajdziesz ją w wielu restauracjach – także tych, które nie specjalizują się we włoskiej kuchni. Ten lider w sałatkowym menu najczęściej kojarzy nam się z…Juliuszem Cezarem. Czy rzeczywiście sałatka Cezara może mieć coś wspólnego z tym rzymskim politykiem?

Nie, to stanowczo nie te czasy. Nazwa sałatki rzeczywiście pochodzi jednak od pewnego Cezara, dokładniej Cezara Cardini, który jako pierwszy wpadł na to genialne połączenie składników. To właśnie dzięki niemu sałata Cezar jest tak lekka i kremowa, jednocześnie pełna smaku. Co ciekawe, Cardini nie stworzył swojej słynnej sałatki we Włoszech, a w…Meksyku. Właśnie dlatego to słynne danie należy również do kuchni meksykańskiej.

Sałatka Cezar – przepis oryginalny – powstała akurat z tego, co Cardini miał pod ręką. Na szczęście nie trafiło na osobę, która nie ma pojęcia, co z czym łączyć. Ten Cezar doskonale wiedział, co robić, gdyż był restauratorem. O zrządzeniu losu nie mogło być więc mowy. Jego goście zachwycili się prostą kompozycją, która mogłaby oczarować każdego. Co ciekawe, przepis na sałatkę Cezara od razu został popularny, a największych zwolenników znalazł wśród gwiazd hollywoodzkich. Sława zataczała coraz szersze kręgi i dziś wcale nie maleje. Salatka Cezara nadal ma wielu fanów.

Oczywiście, jak to zwykle z udanymi daniami bywa, od razu znalazło się kilka osób, które zgłosiły się do tytułu twórcy receptury dania, jakim jest sałatka Cezara. Oryginalny przepis ponoć pochodził od brata Cardiniego bądź od jednego z pracowników, Livio Santiniego. Jak jest naprawdę? Tego nie wie nikt. Wiemy natomiast, że sałatka z kurczakiem Cezar nosi imię nie rzymskiego polityka, a włoskiego restauratora. A, jeszcze jedno! Ten kurczak dostał się do sałatki dopiero później. Oryginalny przepis wcale go nie zawierał.

Co zawierała sałatka Cezar? Składniki to całe liście sałaty rzymskiej, jajko, parmezan, grzanki z oliwą czosnkową i dressing, który składa się z sosu Worcestershire, soku z cytryny, octu winnego, musztardy, oliwy i czosnku. Sosu Worcestershire szukaj w Lidlu w trakcie tygodnia brytyjskiego!

Jak zrobić sałatkę Cezar? To wcale nie tak trudne. Karol przygotował dla Ciebie nie jeden, a aż dwa pomysły inspirowane tym włoskim klasykiem.

Sałatka Cezar z kurczakiem – wersja Karola Okrasy

Sałatka Cezar z kurczakiem, chociaż oryginalnie nie była podawana z tym dodatkiem, właśnie w takim wydaniu występuje najczęściej. W restauracjach znajdziesz ją z kurczakiem pieczonym i krojonym w plastry bądź smażonym. Kurczak do sałatki Cezar powinien być soczysty, pełen smaku, choć niezbyt aromatyczny, by nie stłumić gwiazdy tego dania – sosu. Jak to pyszne danie widzi Karol Okrasa? Jego sałatka a’la Cezar jest niezwykle pyszna, prosta do przygotowania i pełna fantastycznych smaków, które znajdują się głównie w sosie. O tym, jak go zrobić, opowiemy później. Teraz skupmy się na samej sałatce.

Sałatka Cezar z grzankami i kurczakiem jest banalnie prosta do przygotowania. Tu istotne są jednak detale. Na przykład to, że w wersji Karola kurczak jest grillowany na patelni – wcześniej zaś marynowany w oleju z solą i pieprzem. Tylko tyle, żadnych przypraw, żadnych więcej smaków. Kurczak sam w sobie jest wystarczająco dobry, nie trzeba go upiększać. Konieczne jest jednak smażenie go przez chwilę, by zarumienił się, choć nie był jeszcze gotowy. Kurczaka następnie włóż do piekarnika razem z grzankami. Piecz całe filety z piersi kurczaka, by później móc je pokroić w paski i ułożyć estetycznie na sałacie.

A skoro o niej mowa… sałatka Cezar z kurczakiem powinna składać się z pięknych, soczystych liści sałaty rzymskiej. Karol radzi, by pokroić je, jeśli są zbyt duże. Warto tu jednak wspomnieć, że w oryginalnym przepisie liście były podawane w całości, by sałatkę można było jeść rękami! Liście należy włożyć do dużej miski i zalać sosem, a następnie wymieszać, by dressing dokładnie oblepił sałatę. Dzięki temu sałatka Cezar jest tak dobra! Dopiero po tym etapie można wyłożyć sałatę na talerze i udekorować grzankami. Te zrób z kajzerki pokrojonej w cząstki i skropionej oliwą. Wystarczy tak przygotowaną bułkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 minut. Oczywiście grzanki możesz też zrobić na patelni. Do dekoracji wykorzystaj również pomidorki koktajlowe. Sałatka Cezar z pomidorkami jest nie tylko ładniejsza, ale też bardziej soczysta.

Sałatka Cezar bez kurczaka – jak w wersji oryginalnej

Sałatka Cezar bez kurczaka bardziej przypomina tę oryginalną. Cardini nie dodawał przecież mięsa do swojej sałatki. Warto jednak wspomnieć, że nawet w takiej wersji nie była ona odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, a to ze względu na sos Worcestershire, w którego skład wchodzą anchois. Sałatka a’la Cezar może oczywiście bazować na innym sosie, na przykład majonezowym…ale z majonezu wegańskiego. Konieczny też będzie czosnek, musztarda, kapary i płatki drożdżowe, aby uzyskać lekko serowy posmak. Jeśli jednak jesz ryby, a i tak szukasz przepisu na sałatkę Cezar bez mięsa, zawsze możesz skomponować oryginalny dressing bądź taki, jaki przygotował Karola.

O nim jednak za chwilę. Najpierw składniki, które sprawią, że pomimo braku kurczaka wyjdzie Ci najlepsza sałatka Cezar! Możesz dodać do niej pomidorki koktajlowe, a nawet świeżego ogórka i cebulę. Niektórzy decydują się też na obecność serów pleśniowych czy krewetek. Warto jednak pozostać przy przepisie oryginalnym, umieszczając w misce tylko sałatę, grzanki, jajko, parmezan i dressing. Prosto, ale naprawdę smacznie. A o to przecież w kuchni włoskiej i meksykańskiej chodzi. Teraz czas na to, by przepis na sałatkę Cezar wzbogacić o najważniejszy element. Sos!

Sos do sałatki Cezar, czyli siła tkwi w dressingu

Sałatka Cezar to proste danie, które jednak nabiera wyrazu dzięki dressingowi – kremowemu, wyrazistemu, pełnemu smaku. Oryginalny sos do sałatki Cezar zawiera sos Worcestershire, który jest, delikatnie mówiąc, bardzo specyficzny. Ponoć pierwszy sos Worcestershire był tak mocny, że aż niejadalny. Dlatego odłożono go do piwnicy i zapomniano. A po 18 miesiącach okazało się, że – gdy tylko porządnie sfermentował – smakuje doskonale. Cóż, człowiek nie od dziś przyjaźni się ze sfermentowaną żywnością i ten sos jest tego przykładem. To właśnie w nim tkwi siła oryginalnego dressingu Cardiniego.

Jeśli jednak dla Ciebie brzmi to trochę zbyt intensywnie i zastanawiasz się, jaki sos do sałatki z kurczakiem sprawdzi się najlepiej, wykorzystaj przepis Karola. Zresztą przygotował on dla Ciebie aż dwie receptury. Jeden sos opiera się na żółtkach, drugi zaś na majonezie. W obu koniecznie muszą pojawić się anchois, czosnek i pietruszka, a także sól i pieprz, sok z cytryny oraz parmezan i wino. Sos na żółtkach powinien jeszcze zawierać ocet i oliwę, by uchwycić wszystkie niezbędne smaki sosu do sałatki Cezar.

Co ciekawe, sałatka Cezar – klasyczna – nie zawierała sardeli, które zaczęły pojawiać się w kolejnych wersjach tego dania. Smak rybny pochodził bowiem z sosu Worcestershire i był dla Cardiniego wystarczający. Twórca nie popierał zbyt ostrego smaku sardeli w sałatce. Coś w tym jest. Właśnie dlatego wersja sałatki Karola jest dużo bardziej okrojona od tych, które znaleźć można w wielu restauracjach. Ty jednak eksperymentuj do woli! Sprawdź, które składniki najbardziej pasują Ci w towarzystwie tego pysznego, aromatycznego sosu. A jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos Cezar w wersji oryginalnej, przygotuj koniecznie sos Worcestershire, sok z cytryny, ocet winny, musztardę, oliwę i czosnek oraz sól i pieprz. W oryginalnym przepisie znajdują się też przyprawy. Jakie? Tego nie wie nikt!

Przygotowanie sałatki Cezar nie powinno zająć Ci więcej niż pół godziny. Większość tego czasu to przygotowanie kurczaka i dressingu, który składa się z wielu elementów. Gdy jednak zrobisz go raz, szybko się w nim zakochasz. Warto zrobić sos samodzielnie, by doprawić go tak, jak lubisz najbardziej. Dzięki temu sałatka Cezar nabierze indywidualnego charakteru.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!