
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: GRILLUJEMY KURCZAKA
Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS (wybieramy jeden wariant)
WARIANT 1 – SOS NA ŻÓŁTKACH: Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
WARIANT 2 – SOS NA MAJONEZIE: Do miski wrzucamy 4 łyżki majonezu. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do majonezu. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Krok 3: PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA
Kajzerki kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowane piersi kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4: UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.
Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.
Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.

Komentarze (7)
244 dni temu
Kiedy możemy spodziewać się podpisania przez Lidl porozumienia European Chicken Commitment i poprawy losu kurczaków? Nie mogę uwierzyć, że dalej ignorujecie to, w jak okrutnych warunkach hodowane są kurczaki. To zdecydowanie powód do wstydu.
odpowiedz
150 dni temu
hahahahahaha
967 dni temu
Wyszla wysmienicie :) Polecam
odpowiedz
1027 dni temu
Sałatka jest przepyszna. Domowy sos majonezowy jest wspaniały.
odpowiedz
1174 dni temu
Sos na zółtkach robi się ekstra szybko blenderem w słoiku - najpierw miksujemy wszystkie składniki, wyłączamy blender, zalewamy olejem i miksujemy trzymając blender cały czas przy dnie.
odpowiedz
1231 dni temu
Super przepis, spróbowałem i pokochałem ;)
odpowiedz
1232 dni temu
Klasyka na majonezie robionym samodzielnie zawsze będzie lepsza :) a co do przepisu, kiedyś już pytałem o pici-toskański ręcznie robiony makaron-kluski jo z klasycznym wołowym ragu. Pozdrawiam :)
odpowiedz
zobacz wszystkie