zobacz film Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: GRILLUJEMY KURCZAKA

Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS (wybieramy jeden wariant)

WARIANT 1 – SOS NA ŻÓŁTKACH: Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

WARIANT 2 – SOS NA MAJONEZIE: Do miski wrzucamy 4 łyżki majonezu. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do majonezu. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Krok 3: PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA

Kajzerki kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowane piersi kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

Krok 4: UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.

Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.

Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.

Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    244 dni temu
    Kiedy możemy spodziewać się podpisania przez Lidl porozumienia European Chicken Commitment i poprawy losu kurczaków? Nie mogę uwierzyć, że dalej ignorujecie to, w jak okrutnych warunkach hodowane są kurczaki. To zdecydowanie powód do wstydu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    150 dni temu
    hahahahahaha
  • Gość Gość
    967 dni temu
    Wyszla wysmienicie :) Polecam

    odpowiedz

  • karolk karolk
    1027 dni temu
    Sałatka jest przepyszna. Domowy sos majonezowy jest wspaniały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1174 dni temu
    Sos na zółtkach robi się ekstra szybko blenderem w słoiku - najpierw miksujemy wszystkie składniki, wyłączamy blender, zalewamy olejem i miksujemy trzymając blender cały czas przy dnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1231 dni temu
    Super przepis, spróbowałem i pokochałem ;)

    odpowiedz

  • Pennywise Pennywise
    1232 dni temu
    Klasyka na majonezie robionym samodzielnie zawsze będzie lepsza :) a co do przepisu, kiedyś już pytałem o pici-toskański ręcznie robiony makaron-kluski jo z klasycznym wołowym ragu. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!