
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Suchy mak parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).
Migdały i orzechy włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).
W garnku podgrzewamy 1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. Mieszamy. W międzyczasie wyjmujemy orzechy i migdały z piekarnika. Czekamy, aż mleko się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.
Przestudzone orzechy i migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy. Masę makową doprawiamy niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy zawartość garnka się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.
W misce układamy na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę pokrojoną w plastry o grubości ok. 1 cm, którą nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki). Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.
Dekorujemy migdałami w całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Studzimy, następnie wkładamy do lodówki.
Komentarze (43)
454 dni temu
Dziękuję za przepis! Makówki w rodzinie się przyjęły, na pewno do nich wrócę za rok :) Użyłam gotowej masy makowej i na 1l mleka zużyłam całą puszkę 850 gram i kilka garści rodzynek więcej 😅 konsystencja dla nas była w Monika raz :):)
odpowiedz
467 dni temu
Jaki rum? To jedzą dzieci. Bułki namacza się w mleku. O pomarańczy pierwsze słyszę w makówkach. To chyba jakieś gorolskie makówki i obok śląskich nawet nie stały.
odpowiedz
458 dni temu
Jestem ze Śląska i wiem że co dom to inna receptura ale ta to chyba z tych nowoczesnych ;) jeszcze się nie spotkałam z rumem i pomarańczami w makówce, kokos też jakoś mi się nie kojarzy.
458 dni temu
Te śląskie są niejadalne = mdłe i zamulające, a jak dodasz rum to masz prawdziwy specjał
93 dni temu
No u mnie akurat dzieci tego nie jedzą. Kokos fajnie zagęszcza masę
477 dni temu
Fu! Kto to widział żeby do makowej dawać skórkę pomarańczową czy rum, wiadomo Karol Okrasa lubi łamać przepisy ale ten mija się kompletnie z śląskim makówkami. Może to i makowki ale na pewno nie śląskie.
odpowiedz
471 dni temu
MAK UWIELBIA SKORKE POMARANCZY RUM TAK BYLO OD DAWIEN NASZYCH BABC
464 dni temu
zasadniczo na wuj szukasz inspiracji, jeśli masz przepis swojej babci - ja co roku coś zmieniam w makówkach i wszyscy zadowoleni ;)
823 dni temu
To nie jest żadna makówka Śląska. Rum, pomarańcze i tak mało mleka ? Ktoś tu chyba nawet nie kosztował prawdziwej Śląskiej makówki ...
odpowiedz
464 dni temu
jest jeden prawdziwy przepis na makówki?
94 dni temu
Też uważam, że za mało mleka na tyle maku. Poza tym gotowa masa się nie nadaje - makówki wychodzą ohydne.
823 dni temu
Żeby makówka wyglądała tak jak na zdjęciu to co trzeba zrobić? Czy to ważne czy mak będzie mielony czy kupiony już gotowy? Moja tak nie wygląda i nie wiem co zrobiłam źle :( na zdjęciu to wygląda jakby mak był czymś polany i przypieczony.
odpowiedz
94 dni temu
Gotowa masa makowa się nie nadaje. Raz zrobiłam i nikt tego nie chciał jeść. Najlepszy jest mak mielony na sucho u piekarza lub w specjalnej maszynce do maku. A potem się go długo gotuje w mleku, żeby był miękki.
823 dni temu
Chyba na wyszły 🤭👌
odpowiedz
825 dni temu
Najlepsze!!!
odpowiedz
1191 dni temu
Ten przepis jest genialny, robiłam makówki w tamtym i jeszcze poprzednim roku, w tym roku powtórka. Polecam !
odpowiedz
825 dni temu
Super przepis!! Polecam!!!
1192 dni temu
Ilu procentowy rum????
odpowiedz
1190 dni temu
ok. 35% będzie okej :)
1551 dni temu
Bardzo fajny przepis, nie za słodki, bakalie w sam raz, łatwe i szybkie wykonanie, zrobiony poraz pierwszy z tego przepisu, rodzina zachwycona, POLECAM
odpowiedz
1551 dni temu
Cieszymy się i dziękujemy za miły komentarz :)
1563 dni temu
pierwszy raz skosztowałam makówek, które zrobiła moja babcia. blee... drugi raz od teściowej. blee... sama zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku- specjalnie do mojego męża. z tego przepisu. i to jest szok, bo pokochałam makówki :O
odpowiedz
1918 dni temu
Przepis z błędnymi proporcjami
odpowiedz
822 dni temu
Proporcje są właściwe
1924 dni temu
Ja do makówek zamiast chałki dodaję biszkopty - polecam ;)
odpowiedz
2282 dni temu
Makówki są pyszne, ja robię podobnie z tego przepisu http://www.smakiweroniki.pl/3603,slaskie-makowki.html
odpowiedz
2284 dni temu
Wydaje mi się że kropnęliscie się w ilości mleka do którego dodajemy masę makowa. Mi wyszła tak rzadka masa że musiałem przecedzić. Robiłem podwójna porcje i gotowałem dwa litry mleka i 400 gram maku, wyszła strasznie rzadka masa...:-(
odpowiedz
1922 dni temu
ja do tej ilości maku daję 1/3 litra mleka. Dodatkowo mocze chałkę w mleku.
1558 dni temu
U mnie w domu używamy bułki czerstwe (z poprzedniego dnia) pokrojone w cienkie kromki, układamy pierwszą warstwę i polewamy ją makiem z mlekiem. I tak do kiedy się nie skończą składniki... Absolutnie nie moczymy tej bułki osobnymi płynami. Nadmiar płynu wchłonie się w bułkę, bo to danie trzeba przygotować dzień wcześniej. Pozdrawiam
1558 dni temu
Dziękujemy za podzielnie się patentem :)
2286 dni temu
Witam:) Robię makówki wg przepisu mamy, ale ona odradzała mi dodawanie do masy makowej skórki cytrusowej, bo podobno masa może się szybko zepsuć. Jak długo makówki mogą być przechowywane w lodówce w takiej wersji?
odpowiedz
2286 dni temu
Makówki mogą być przechowywane maksymalnie 5 dni w lodówce :)
2286 dni temu
Dzięki za odpowiedź na cito:D
2292 dni temu
w moim domu babcia chałkę moczyła w mleku
odpowiedz
2314 dni temu
A mak nie powinien być mielony.
odpowiedz
2313 dni temu
Drogi Gościu, w opisie przygotowania piszemy, że mak po odpowiednim przygotowaniu mielemy.
3019 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie chcesz nasączać chałki rumem - wykorzystaj do tego celu sok jabłkowy lub pomarańczowy. Jeśli chcesz użyć gotowej masy makowej bez dodatków - w przepisie zalecamy 300g masy.
odpowiedz
94 dni temu
Gotowa masa makowa absolutnie się nie nadaje do makówek, wychodzą niedobre. Najlepszy jest mak mielony na sucho. Na Śląsku taki można kupić przed Wigilią u piekarza. Zamiast chałki moja mama zawsze dawała czerstwą bułkę (z poprzedniego dnia) i niczym nie nasączała. Warstwy bułki polewała warstwą rzadkiej masy makowej (więcej mleka!).
3020 dni temu
Ile należy użyć gotowej masy makowej żeby były zachowane proporcje z innymi składnikami?
odpowiedz
3020 dni temu
Czy jeżeli nie chcę używać rumu to układam suchą chałkę, czy namoczyć ją w czymś innym??
odpowiedz
3035 dni temu
Robiłam w zeszłym roku; zamiast chałki dałam suchary. W tym roku powtórka!
odpowiedz
3036 dni temu
Przepis rewelacyjny. Innych makówek już nie robię i polecam wszystkim znajomym. Lepszych makówek nie jadłam.
odpowiedz
3036 dni temu
651
odpowiedz
zobacz wszystkie