Makówki śląskie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.

Przygotowanie

Suchy mak parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).

Migdały i orzechy włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).

W garnku podgrzewamy 1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. Mieszamy. W międzyczasie wyjmujemy orzechy i migdały z piekarnika. Czekamy, aż mleko się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.

Przestudzone orzechy i migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy. Masę makową doprawiamy niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy zawartość garnka się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.

W misce układamy na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę, którą nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki). Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.

Dekorujemy migdałami w całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Studzimy, następnie wkładamy do lodówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (25)

Avatar
  • Anbay Anbay
    203 dni temu
    Ten przepis jest genialny, robiłam makówki w tamtym i jeszcze poprzednim roku, w tym roku powtórka. Polecam !

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    203 dni temu
    Ilu procentowy rum????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    201 dni temu
    ok. 35% będzie okej :)
  • Gość Gość
    563 dni temu
    Bardzo fajny przepis, nie za słodki, bakalie w sam raz, łatwe i szybkie wykonanie, zrobiony poraz pierwszy z tego przepisu, rodzina zachwycona, POLECAM

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    562 dni temu
    Cieszymy się i dziękujemy za miły komentarz :)
  • Gość Gość
    574 dni temu
    pierwszy raz skosztowałam makówek, które zrobiła moja babcia. blee... drugi raz od teściowej. blee... sama zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku- specjalnie do mojego męża. z tego przepisu. i to jest szok, bo pokochałam makówki :O

    odpowiedz

  • Gość Gość
    930 dni temu
    Przepis z błędnymi proporcjami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    936 dni temu
    Ja do makówek zamiast chałki dodaję biszkopty - polecam ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1293 dni temu
    Makówki są pyszne, ja robię podobnie z tego przepisu http://www.smakiweroniki.pl/3603,slaskie-makowki.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1296 dni temu
    Wydaje mi się że kropnęliscie się w ilości mleka do którego dodajemy masę makowa. Mi wyszła tak rzadka masa że musiałem przecedzić. Robiłem podwójna porcje i gotowałem dwa litry mleka i 400 gram maku, wyszła strasznie rzadka masa...:-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    934 dni temu
    ja do tej ilości maku daję 1/3 litra mleka. Dodatkowo mocze chałkę w mleku.
  • Gość Gość
    570 dni temu
    U mnie w domu używamy bułki czerstwe (z poprzedniego dnia) pokrojone w cienkie kromki, układamy pierwszą warstwę i polewamy ją makiem z mlekiem. I tak do kiedy się nie skończą składniki... Absolutnie nie moczymy tej bułki osobnymi płynami. Nadmiar płynu wchłonie się w bułkę, bo to danie trzeba przygotować dzień wcześniej. Pozdrawiam
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    569 dni temu
    Dziękujemy za podzielnie się patentem :)
  • Gość Gość
    1298 dni temu
    Witam:) Robię makówki wg przepisu mamy, ale ona odradzała mi dodawanie do masy makowej skórki cytrusowej, bo podobno masa może się szybko zepsuć. Jak długo makówki mogą być przechowywane w lodówce w takiej wersji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1298 dni temu
    Makówki mogą być przechowywane maksymalnie 5 dni w lodówce :)
  • Gość Gość
    1298 dni temu
    Dzięki za odpowiedź na cito:D
  • Gość Gość
    1303 dni temu
    w moim domu babcia chałkę moczyła w mleku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1325 dni temu
    A mak nie powinien być mielony.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1325 dni temu
    Drogi Gościu, w opisie przygotowania piszemy, że mak po odpowiednim przygotowaniu mielemy.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2031 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie chcesz nasączać chałki rumem - wykorzystaj do tego celu sok jabłkowy lub pomarańczowy. Jeśli chcesz użyć gotowej masy makowej bez dodatków - w przepisie zalecamy 300g masy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    Ile należy użyć gotowej masy makowej żeby były zachowane proporcje z innymi składnikami?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    Czy jeżeli nie chcę używać rumu to układam suchą chałkę, czy namoczyć ją w czymś innym??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2047 dni temu
    Robiłam w zeszłym roku; zamiast chałki dałam suchary. W tym roku powtórka!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2048 dni temu
    Przepis rewelacyjny. Innych makówek już nie robię i polecam wszystkim znajomym. Lepszych makówek nie jadłam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2048 dni temu
    651

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram