
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Suchy mak parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).
Migdały i orzechy włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).
W garnku podgrzewamy 1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. Mieszamy. W międzyczasie wyjmujemy orzechy i migdały z piekarnika. Czekamy, aż mleko się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.
Przestudzone orzechy i migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy. Masę makową doprawiamy niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy zawartość garnka się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.
W misce układamy na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę pokrojoną w plastry o grubości ok. 1 cm, którą nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki). Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.
Dekorujemy migdałami w całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Studzimy, następnie wkładamy do lodówki.
Komentarze (39)
189 dni temu
Dziękuję za przepis! Makówki w rodzinie się przyjęły, na pewno do nich wrócę za rok :) Użyłam gotowej masy makowej i na 1l mleka zużyłam całą puszkę 850 gram i kilka garści rodzynek więcej 😅 konsystencja dla nas była w Monika raz :):)
odpowiedz
202 dni temu
Jaki rum? To jedzą dzieci. Bułki namacza się w mleku. O pomarańczy pierwsze słyszę w makówkach. To chyba jakieś gorolskie makówki i obok śląskich nawet nie stały.
odpowiedz
193 dni temu
Jestem ze Śląska i wiem że co dom to inna receptura ale ta to chyba z tych nowoczesnych ;) jeszcze się nie spotkałam z rumem i pomarańczami w makówce, kokos też jakoś mi się nie kojarzy.
193 dni temu
Te śląskie są niejadalne = mdłe i zamulające, a jak dodasz rum to masz prawdziwy specjał
212 dni temu
Fu! Kto to widział żeby do makowej dawać skórkę pomarańczową czy rum, wiadomo Karol Okrasa lubi łamać przepisy ale ten mija się kompletnie z śląskim makówkami. Może to i makowki ale na pewno nie śląskie.
odpowiedz
205 dni temu
MAK UWIELBIA SKORKE POMARANCZY RUM TAK BYLO OD DAWIEN NASZYCH BABC
199 dni temu
zasadniczo na wuj szukasz inspiracji, jeśli masz przepis swojej babci - ja co roku coś zmieniam w makówkach i wszyscy zadowoleni ;)
557 dni temu
To nie jest żadna makówka Śląska. Rum, pomarańcze i tak mało mleka ? Ktoś tu chyba nawet nie kosztował prawdziwej Śląskiej makówki ...
odpowiedz
199 dni temu
jest jeden prawdziwy przepis na makówki?
558 dni temu
Żeby makówka wyglądała tak jak na zdjęciu to co trzeba zrobić? Czy to ważne czy mak będzie mielony czy kupiony już gotowy? Moja tak nie wygląda i nie wiem co zrobiłam źle :( na zdjęciu to wygląda jakby mak był czymś polany i przypieczony.
odpowiedz
558 dni temu
Chyba na wyszły 🤭👌
odpowiedz
560 dni temu
Najlepsze!!!
odpowiedz
926 dni temu
Ten przepis jest genialny, robiłam makówki w tamtym i jeszcze poprzednim roku, w tym roku powtórka. Polecam !
odpowiedz
560 dni temu
Super przepis!! Polecam!!!
926 dni temu
Ilu procentowy rum????
odpowiedz
924 dni temu
ok. 35% będzie okej :)
1286 dni temu
Bardzo fajny przepis, nie za słodki, bakalie w sam raz, łatwe i szybkie wykonanie, zrobiony poraz pierwszy z tego przepisu, rodzina zachwycona, POLECAM
odpowiedz
1285 dni temu
Cieszymy się i dziękujemy za miły komentarz :)
1297 dni temu
pierwszy raz skosztowałam makówek, które zrobiła moja babcia. blee... drugi raz od teściowej. blee... sama zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku- specjalnie do mojego męża. z tego przepisu. i to jest szok, bo pokochałam makówki :O
odpowiedz
1653 dni temu
Przepis z błędnymi proporcjami
odpowiedz
557 dni temu
Proporcje są właściwe
1659 dni temu
Ja do makówek zamiast chałki dodaję biszkopty - polecam ;)
odpowiedz
2016 dni temu
Makówki są pyszne, ja robię podobnie z tego przepisu http://www.smakiweroniki.pl/3603,slaskie-makowki.html
odpowiedz
2019 dni temu
Wydaje mi się że kropnęliscie się w ilości mleka do którego dodajemy masę makowa. Mi wyszła tak rzadka masa że musiałem przecedzić. Robiłem podwójna porcje i gotowałem dwa litry mleka i 400 gram maku, wyszła strasznie rzadka masa...:-(
odpowiedz
1657 dni temu
ja do tej ilości maku daję 1/3 litra mleka. Dodatkowo mocze chałkę w mleku.
1293 dni temu
U mnie w domu używamy bułki czerstwe (z poprzedniego dnia) pokrojone w cienkie kromki, układamy pierwszą warstwę i polewamy ją makiem z mlekiem. I tak do kiedy się nie skończą składniki... Absolutnie nie moczymy tej bułki osobnymi płynami. Nadmiar płynu wchłonie się w bułkę, bo to danie trzeba przygotować dzień wcześniej. Pozdrawiam
1292 dni temu
Dziękujemy za podzielnie się patentem :)
2021 dni temu
Witam:) Robię makówki wg przepisu mamy, ale ona odradzała mi dodawanie do masy makowej skórki cytrusowej, bo podobno masa może się szybko zepsuć. Jak długo makówki mogą być przechowywane w lodówce w takiej wersji?
odpowiedz
2021 dni temu
Makówki mogą być przechowywane maksymalnie 5 dni w lodówce :)
2021 dni temu
Dzięki za odpowiedź na cito:D
2026 dni temu
w moim domu babcia chałkę moczyła w mleku
odpowiedz
2048 dni temu
A mak nie powinien być mielony.
odpowiedz
2048 dni temu
Drogi Gościu, w opisie przygotowania piszemy, że mak po odpowiednim przygotowaniu mielemy.
2754 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie chcesz nasączać chałki rumem - wykorzystaj do tego celu sok jabłkowy lub pomarańczowy. Jeśli chcesz użyć gotowej masy makowej bez dodatków - w przepisie zalecamy 300g masy.
odpowiedz
2754 dni temu
Ile należy użyć gotowej masy makowej żeby były zachowane proporcje z innymi składnikami?
odpowiedz
2754 dni temu
Czy jeżeli nie chcę używać rumu to układam suchą chałkę, czy namoczyć ją w czymś innym??
odpowiedz
2770 dni temu
Robiłam w zeszłym roku; zamiast chałki dałam suchary. W tym roku powtórka!
odpowiedz
2771 dni temu
Przepis rewelacyjny. Innych makówek już nie robię i polecam wszystkim znajomym. Lepszych makówek nie jadłam.
odpowiedz
2771 dni temu
651
odpowiedz
zobacz wszystkie