
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Suchy mak parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).
Migdały i orzechy włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).
W garnku podgrzewamy 1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. Mieszamy. W międzyczasie wyjmujemy orzechy i migdały z piekarnika. Czekamy, aż mleko się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.
Przestudzone orzechy i migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy. Masę makową doprawiamy niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy zawartość garnka się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.
W misce układamy na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę, którą nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki). Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.
Dekorujemy migdałami w całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Studzimy, następnie wkładamy do lodówki.
Komentarze (31)
73 dni temu
To nie jest żadna makówka Śląska. Rum, pomarańcze i tak mało mleka ? Ktoś tu chyba nawet nie kosztował prawdziwej Śląskiej makówki ...
odpowiedz
73 dni temu
Żeby makówka wyglądała tak jak na zdjęciu to co trzeba zrobić? Czy to ważne czy mak będzie mielony czy kupiony już gotowy? Moja tak nie wygląda i nie wiem co zrobiłam źle :( na zdjęciu to wygląda jakby mak był czymś polany i przypieczony.
odpowiedz
74 dni temu
Chyba na wyszły 🤭👌
odpowiedz
75 dni temu
Najlepsze!!!
odpowiedz
442 dni temu
Ten przepis jest genialny, robiłam makówki w tamtym i jeszcze poprzednim roku, w tym roku powtórka. Polecam !
odpowiedz
75 dni temu
Super przepis!! Polecam!!!
442 dni temu
Ilu procentowy rum????
odpowiedz
440 dni temu
ok. 35% będzie okej :)
801 dni temu
Bardzo fajny przepis, nie za słodki, bakalie w sam raz, łatwe i szybkie wykonanie, zrobiony poraz pierwszy z tego przepisu, rodzina zachwycona, POLECAM
odpowiedz
801 dni temu
Cieszymy się i dziękujemy za miły komentarz :)
813 dni temu
pierwszy raz skosztowałam makówek, które zrobiła moja babcia. blee... drugi raz od teściowej. blee... sama zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku- specjalnie do mojego męża. z tego przepisu. i to jest szok, bo pokochałam makówki :O
odpowiedz
1169 dni temu
Przepis z błędnymi proporcjami
odpowiedz
72 dni temu
Proporcje są właściwe
1174 dni temu
Ja do makówek zamiast chałki dodaję biszkopty - polecam ;)
odpowiedz
1532 dni temu
Makówki są pyszne, ja robię podobnie z tego przepisu http://www.smakiweroniki.pl/3603,slaskie-makowki.html
odpowiedz
1534 dni temu
Wydaje mi się że kropnęliscie się w ilości mleka do którego dodajemy masę makowa. Mi wyszła tak rzadka masa że musiałem przecedzić. Robiłem podwójna porcje i gotowałem dwa litry mleka i 400 gram maku, wyszła strasznie rzadka masa...:-(
odpowiedz
1172 dni temu
ja do tej ilości maku daję 1/3 litra mleka. Dodatkowo mocze chałkę w mleku.
809 dni temu
U mnie w domu używamy bułki czerstwe (z poprzedniego dnia) pokrojone w cienkie kromki, układamy pierwszą warstwę i polewamy ją makiem z mlekiem. I tak do kiedy się nie skończą składniki... Absolutnie nie moczymy tej bułki osobnymi płynami. Nadmiar płynu wchłonie się w bułkę, bo to danie trzeba przygotować dzień wcześniej. Pozdrawiam
808 dni temu
Dziękujemy za podzielnie się patentem :)
1536 dni temu
Witam:) Robię makówki wg przepisu mamy, ale ona odradzała mi dodawanie do masy makowej skórki cytrusowej, bo podobno masa może się szybko zepsuć. Jak długo makówki mogą być przechowywane w lodówce w takiej wersji?
odpowiedz
1536 dni temu
Makówki mogą być przechowywane maksymalnie 5 dni w lodówce :)
1536 dni temu
Dzięki za odpowiedź na cito:D
1542 dni temu
w moim domu babcia chałkę moczyła w mleku
odpowiedz
1564 dni temu
A mak nie powinien być mielony.
odpowiedz
1563 dni temu
Drogi Gościu, w opisie przygotowania piszemy, że mak po odpowiednim przygotowaniu mielemy.
2270 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie chcesz nasączać chałki rumem - wykorzystaj do tego celu sok jabłkowy lub pomarańczowy. Jeśli chcesz użyć gotowej masy makowej bez dodatków - w przepisie zalecamy 300g masy.
odpowiedz
2270 dni temu
Ile należy użyć gotowej masy makowej żeby były zachowane proporcje z innymi składnikami?
odpowiedz
2270 dni temu
Czy jeżeli nie chcę używać rumu to układam suchą chałkę, czy namoczyć ją w czymś innym??
odpowiedz
2285 dni temu
Robiłam w zeszłym roku; zamiast chałki dałam suchary. W tym roku powtórka!
odpowiedz
2286 dni temu
Przepis rewelacyjny. Innych makówek już nie robię i polecam wszystkim znajomym. Lepszych makówek nie jadłam.
odpowiedz
2286 dni temu
651
odpowiedz
zobacz wszystkie