
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Odstawiamy na 30 minut.
Mąkę mieszamy z jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm. Następnie kroimy ciasto w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Partiami gotujemy kluseczki, a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową. Kluseczki przekładamy do miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.
Mak odsączamy z nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa. Do maku dodajemy miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Całość dokładnie razem mieszamy.
Masę makową łączymy z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.


Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Komentarze (5)
3264 dni temu
bardzo dobre choć pracowite
odpowiedz
1805 dni temu
Mak można kupić mielony, ciasto zagnieść robotem i całe danie można w pół godzinki zrobić:)
3634 dni temu
dobre
odpowiedz
3654 dni temu
Olu, podziel się później opinią o kluskach :)
odpowiedz
3654 dni temu
Przeważnie na święta robię makówki,jednak chyba w tym roku się skuszę na makaron z makiem,a składniki już kupione w Lidlu :)
odpowiedz
zobacz wszystkie