![Kluski z makiem Kluski z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/f0cca65688e7-e8632380c9-kluski z makiem.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Odstawiamy na 30 minut.
Mąkę mieszamy z jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm. Następnie kroimy ciasto w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Partiami gotujemy kluseczki, a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową. Kluseczki przekładamy do miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.
Mak odsączamy z nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa. Do maku dodajemy miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Całość dokładnie razem mieszamy.
Masę makową łączymy z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
![Pierogi z jagodami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7dccb74dcec7-8fabce67be-PIEROGI-Z-JAGODAMI_960x540.webp)
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
![Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d31162d4f910-fa216412dc-KW_03_11848_S_79185_RGB_pierozki_z_lososiem_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
![Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fa814af4012e-80d01c6f66-Okrasa-LUMACONI_KW43_13456_S_144175_960x540.webp)
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
![Pierogi z kapustą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/93d7e5821dce-c3b4fa2f21-Pierogi_z_kapusta_i_grzybami_PL_13454_KW_47_S151829_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Pasztet z krewetek i łososia
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Owsianka z musem jabłkowym
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Wianki z orzechami i polewą
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Kresowe kluski z makiem
- Trifle kawowo-bananowy
- Ciasteczka bakaliowe
- Chleb gryczany z miodem
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Kawowe lody z nektarynką
- Gofry z kokosową śmietanką
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Rosół z gęsi z warzywami
- Kolorowe naleśniczki
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Komentarze (5)
3502 dni temu
bardzo dobre choć pracowite
odpowiedz
2043 dni temu
Mak można kupić mielony, ciasto zagnieść robotem i całe danie można w pół godzinki zrobić:)
3872 dni temu
dobre
odpowiedz
3892 dni temu
Olu, podziel się później opinią o kluskach :)
odpowiedz
3892 dni temu
Przeważnie na święta robię makówki,jednak chyba w tym roku się skuszę na makaron z makiem,a składniki już kupione w Lidlu :)
odpowiedz