Kluski z makiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Odstawiamy na 30 minut.

Mąkę mieszamy z jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm. Następnie kroimy ciasto w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Partiami gotujemy kluseczki, a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową. Kluseczki przekładamy do miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.

Mak odsączamy z nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa. Do maku dodajemy miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Całość dokładnie razem mieszamy.

Masę makową łączymy z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1446 dni temu
    bardzo dobre choć pracowite

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    dobre

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1836 dni temu
    Olu, podziel się później opinią o kluskach :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1836 dni temu
    Przeważnie na święta robię makówki,jednak chyba w tym roku się skuszę na makaron z makiem,a składniki już kupione w Lidlu :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram