Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Odstawiamy na 30 minut.
Mąkę mieszamy z jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm. Następnie kroimy ciasto w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Partiami gotujemy kluseczki, a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową. Kluseczki przekładamy do miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.
Mak odsączamy z nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa. Do maku dodajemy miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Całość dokładnie razem mieszamy.
Masę makową łączymy z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Pasztet z krewetek i łososia
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Owsianka z musem jabłkowym
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Wianki z orzechami i polewą
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Kresowe kluski z makiem
- Trifle kawowo-bananowy
- Ciasteczka bakaliowe
- Chleb gryczany z miodem
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Kawowe lody z nektarynką
- Gofry z kokosową śmietanką
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Rosół z gęsi z warzywami
- Kolorowe naleśniczki
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3619 dni temu
bardzo dobre choć pracowite
odpowiedz
2160 dni temu
Mak można kupić mielony, ciasto zagnieść robotem i całe danie można w pół godzinki zrobić:)
3989 dni temu
dobre
odpowiedz
4009 dni temu
Olu, podziel się później opinią o kluskach :)
odpowiedz
4009 dni temu
Przeważnie na święta robię makówki,jednak chyba w tym roku się skuszę na makaron z makiem,a składniki już kupione w Lidlu :)
odpowiedz