zobacz film Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • folię aluminiową
  • ręcznik papierowy i papier pergaminowy
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)

Przygotowanie

2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). Makaron gotujemy al dente.

Sos

Wędzony boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy.

Żaroodporne naczynie wykładamy zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Upieczony w piekarniku czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem. Boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelnię, na której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli. Odcedzamy makaron.

Do zagotowanej śmietany dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy. Na sam koniec do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).

Sałatka ze szpinaku

Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. Dodajemy pokruszone pistacje. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi. Obok kładziemy upieczone pomidorki koktajlowe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    84 dni temu
    naprawdę pyszne :) ten przepis już od dawna jest w moich ulubionych, tylko przyszłam zostawić komentarz, że polecam to danie. Pan Karola Okrasa jest świetny :D mój ulubiony kucharz i niezawodny :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3019 dni temu
    Agato, cieszymy się niezmiernie, że przepisy w Kuchni Lidla spełniają Twoje oczekiwania!

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3020 dni temu
    Danie super, na pewno ugotuję. I przy okazji chciałabym podziękować Panu Pascalowi i Karolowi za tak cudowne i proste przepisy, bo bez Was mój mąż chodziłby codziennie głodny. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3092 dni temu
    Robilam wielokrotnie i polecam.smak lepszy niz w niejednej wloskiej restauracji czy to w plolsce czg we wloszech ;-)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3243 dni temu
    Wyszło całkiem dobra :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3258 dni temu
    W przepisie używamy oba rodzaje śmietany - najpierw dodajemy śmietankę 30%, a później kwaśną śmietanę 18%

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3259 dni temu
    śmietana 18 czy 30%? W składnikach jest jedna w opisie druga

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3261 dni temu
    Mmmmmniam...pycha. Robilam!! Rewelacja:))

    odpowiedz

  • kopernik kopernik
    3264 dni temu
    no musze przyznać że okrasa rządzi . jego przepisy są prawie zawsze trafiające w moje gusta. szkoda tylko że nie podajecie szacunkowego kosztu produktów do zakupienia, to dosyć ważny element w czasach kryzysu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3265 dni temu
    jak ja uwielbiam jak on gotuje,i przy tym bardzo dobrze tłumaczy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3265 dni temu
    Super danie!!! Nie wiem co niektórzy się czepiają do nazwy przecież jest "...alla carbonara" i od samego początku filmu Okrasa mówił, że będzie modyfikował przepis. Polecam....PYSZNE

    odpowiedz

  • Goszam Goszam
    3265 dni temu
    1. jak sama nazwa WSKAZUJE jest to przepis ALLA carbonara - więc nie rozumiem czemu doszukiwać się rzeczy spójnych z oryginałem w 100%?!!?!??! Może czytać ze zrozumieniem najpierw trzeba się nauczyć ? Dla mojej rodzinki - suuuuper! Polecam! Szybko i pysznie!! Sałatka ze szpinaku bomba! jedynie zapiekane pomidorki mi nie leżały, bo nie lubię jak skóra sobie a pomidor sobie- ciężko to jeść...

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3265 dni temu
    Uwielbiam makaron z sosem carbonara,czosnek pieczony musi świetnie smakowac w tym sosie,ja przeważnie dodaję świeży.Skorzystam z przepisu :)

    odpowiedz

  • Dudi Dudi
    3266 dni temu
    Okrasa jak robisz taki sos to nazwij go śmietanowo-czosnkowy bo z carbonarą ma niewiele wspólnego.

    odpowiedz

  • Arf Arf
    2077 dni temu
    A jak robisz gulasz lub strogonof to jesteś pewny że robisz jak należy? Napisane " alla" wyjaśnia wszystko i nie ma się czego czepiać
  • Aga Aga
    3266 dni temu
    Uwielbiam takie dania, jutro wypróbuję, jeszcze tylko boczek w Lidlu kupię, jest bardzo dobry.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3266 dni temu
    orginalna carbonara jest bez smietany P.Karolu...

    odpowiedz

  • MaxCiek MaxCiek
    3266 dni temu
    Ten boczek jest surowy, wędzony. PS. Karol zostawił sobie czosnek do dekoracji, którego nie użył :)

    odpowiedz

  • Grom440 Grom440
    3266 dni temu
    Ten boczek to jest surowy wędzony, czy wędzony parzony?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!