
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- ręcznik papierowy i papier pergaminowy
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Przygotowanie
2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). Makaron gotujemy al dente.
Sos
Wędzony boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy.
Żaroodporne naczynie wykładamy zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Upieczony w piekarniku czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem. Boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelnię, na której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli. Odcedzamy makaron.
Do zagotowanej śmietany dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy. Na sam koniec do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).
Sałatka ze szpinaku
Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. Dodajemy pokruszone pistacje. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi. Obok kładziemy upieczone pomidorki koktajlowe.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.


Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
999 dni temu
naprawdę pyszne :) ten przepis już od dawna jest w moich ulubionych, tylko przyszłam zostawić komentarz, że polecam to danie. Pan Karola Okrasa jest świetny :D mój ulubiony kucharz i niezawodny :)
odpowiedz
3933 dni temu
Agato, cieszymy się niezmiernie, że przepisy w Kuchni Lidla spełniają Twoje oczekiwania!
odpowiedz
3934 dni temu
Danie super, na pewno ugotuję. I przy okazji chciałabym podziękować Panu Pascalowi i Karolowi za tak cudowne i proste przepisy, bo bez Was mój mąż chodziłby codziennie głodny. Pozdrawiam
odpowiedz
4006 dni temu
Robilam wielokrotnie i polecam.smak lepszy niz w niejednej wloskiej restauracji czy to w plolsce czg we wloszech ;-)
odpowiedz
4157 dni temu
Wyszło całkiem dobra :)
odpowiedz
4173 dni temu
W przepisie używamy oba rodzaje śmietany - najpierw dodajemy śmietankę 30%, a później kwaśną śmietanę 18%
odpowiedz
4173 dni temu
śmietana 18 czy 30%? W składnikach jest jedna w opisie druga
odpowiedz
4176 dni temu
Mmmmmniam...pycha. Robilam!! Rewelacja:))
odpowiedz
4178 dni temu
no musze przyznać że okrasa rządzi . jego przepisy są prawie zawsze trafiające w moje gusta. szkoda tylko że nie podajecie szacunkowego kosztu produktów do zakupienia, to dosyć ważny element w czasach kryzysu.
odpowiedz
4180 dni temu
jak ja uwielbiam jak on gotuje,i przy tym bardzo dobrze tłumaczy
odpowiedz
4180 dni temu
Super danie!!! Nie wiem co niektórzy się czepiają do nazwy przecież jest "...alla carbonara" i od samego początku filmu Okrasa mówił, że będzie modyfikował przepis. Polecam....PYSZNE
odpowiedz
4180 dni temu
1. jak sama nazwa WSKAZUJE jest to przepis ALLA carbonara - więc nie rozumiem czemu doszukiwać się rzeczy spójnych z oryginałem w 100%?!!?!??! Może czytać ze zrozumieniem najpierw trzeba się nauczyć ? Dla mojej rodzinki - suuuuper! Polecam! Szybko i pysznie!! Sałatka ze szpinaku bomba! jedynie zapiekane pomidorki mi nie leżały, bo nie lubię jak skóra sobie a pomidor sobie- ciężko to jeść...
odpowiedz
4180 dni temu
Uwielbiam makaron z sosem carbonara,czosnek pieczony musi świetnie smakowac w tym sosie,ja przeważnie dodaję świeży.Skorzystam z przepisu :)
odpowiedz
4180 dni temu
Okrasa jak robisz taki sos to nazwij go śmietanowo-czosnkowy bo z carbonarą ma niewiele wspólnego.
odpowiedz
2991 dni temu
A jak robisz gulasz lub strogonof to jesteś pewny że robisz jak należy? Napisane " alla" wyjaśnia wszystko i nie ma się czego czepiać
4180 dni temu
Uwielbiam takie dania, jutro wypróbuję, jeszcze tylko boczek w Lidlu kupię, jest bardzo dobry.
odpowiedz
4181 dni temu
orginalna carbonara jest bez smietany P.Karolu...
odpowiedz
4181 dni temu
Ten boczek jest surowy, wędzony. PS. Karol zostawił sobie czosnek do dekoracji, którego nie użył :)
odpowiedz
4181 dni temu
Ten boczek to jest surowy wędzony, czy wędzony parzony?
odpowiedz
zobacz wszystkie