
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- ręcznik papierowy i papier pergaminowy
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Przygotowanie
2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). Makaron gotujemy al dente.
Sos
Kawałki wędzonego boczku wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy go.
Żaroodporne naczynie wykładamy zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Upieczony w piekarniku czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem. Boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelnię, na której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli. Odcedzamy makaron.
Do zagotowanej śmietany dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy. Na sam koniec do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).
Sałatka ze szpinaku
Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. Dodajemy pokruszone pistacje. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi. Obok kładziemy upieczone pomidorki koktajlowe.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjne cannelloni
Niech na Twoim stole zawita prawdziwe, włoskie danie. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak Italii, który jest w zasięgu ręki.

Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Komentarze (18)
1998 dni temu
Agato, cieszymy się niezmiernie, że przepisy w Kuchni Lidla spełniają Twoje oczekiwania!
odpowiedz
1999 dni temu
Danie super, na pewno ugotuję. I przy okazji chciałabym podziękować Panu Pascalowi i Karolowi za tak cudowne i proste przepisy, bo bez Was mój mąż chodziłby codziennie głodny. Pozdrawiam
odpowiedz
2071 dni temu
Robilam wielokrotnie i polecam.smak lepszy niz w niejednej wloskiej restauracji czy to w plolsce czg we wloszech ;-)
odpowiedz
2222 dni temu
Wyszło całkiem dobra :)
odpowiedz
2237 dni temu
W przepisie używamy oba rodzaje śmietany - najpierw dodajemy śmietankę 30%, a później kwaśną śmietanę 18%
odpowiedz
2238 dni temu
śmietana 18 czy 30%? W składnikach jest jedna w opisie druga
odpowiedz
2241 dni temu
Mmmmmniam...pycha. Robilam!! Rewelacja:))
odpowiedz
2243 dni temu
no musze przyznać że okrasa rządzi . jego przepisy są prawie zawsze trafiające w moje gusta. szkoda tylko że nie podajecie szacunkowego kosztu produktów do zakupienia, to dosyć ważny element w czasach kryzysu.
odpowiedz
2245 dni temu
jak ja uwielbiam jak on gotuje,i przy tym bardzo dobrze tłumaczy
odpowiedz
2245 dni temu
Super danie!!! Nie wiem co niektórzy się czepiają do nazwy przecież jest "...alla carbonara" i od samego początku filmu Okrasa mówił, że będzie modyfikował przepis. Polecam....PYSZNE
odpowiedz
2245 dni temu
1. jak sama nazwa WSKAZUJE jest to przepis ALLA carbonara - więc nie rozumiem czemu doszukiwać się rzeczy spójnych z oryginałem w 100%?!!?!??! Może czytać ze zrozumieniem najpierw trzeba się nauczyć ? Dla mojej rodzinki - suuuuper! Polecam! Szybko i pysznie!! Sałatka ze szpinaku bomba! jedynie zapiekane pomidorki mi nie leżały, bo nie lubię jak skóra sobie a pomidor sobie- ciężko to jeść...
odpowiedz
2245 dni temu
Uwielbiam makaron z sosem carbonara,czosnek pieczony musi świetnie smakowac w tym sosie,ja przeważnie dodaję świeży.Skorzystam z przepisu :)
odpowiedz
2245 dni temu
Okrasa jak robisz taki sos to nazwij go śmietanowo-czosnkowy bo z carbonarą ma niewiele wspólnego.
odpowiedz
1056 dni temu
A jak robisz gulasz lub strogonof to jesteś pewny że robisz jak należy? Napisane " alla" wyjaśnia wszystko i nie ma się czego czepiać
2245 dni temu
Uwielbiam takie dania, jutro wypróbuję, jeszcze tylko boczek w Lidlu kupię, jest bardzo dobry.
odpowiedz
2245 dni temu
orginalna carbonara jest bez smietany P.Karolu...
odpowiedz
2245 dni temu
Ten boczek jest surowy, wędzony. PS. Karol zostawił sobie czosnek do dekoracji, którego nie użył :)
odpowiedz
2246 dni temu
Ten boczek to jest surowy wędzony, czy wędzony parzony?
odpowiedz
zobacz wszystkie