Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- ręcznik papierowy i papier pergaminowy
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Przygotowanie
2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). Makaron gotujemy al dente.
Sos
Wędzony boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy.
Żaroodporne naczynie wykładamy zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Upieczony w piekarniku czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem. Boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelnię, na której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli. Odcedzamy makaron.
Do zagotowanej śmietany dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy. Na sam koniec do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).
Sałatka ze szpinaku
Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. Dodajemy pokruszone pistacje. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi. Obok kładziemy upieczone pomidorki koktajlowe.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Mazurek czekoladowy
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
- Rolada makowa
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- Zielona szakszuka
- Różowe cynamonki
- Babeczki leśny mech
- Sałatka z rukolą i gruszką
- CIASTO MILIONERA
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Kanapka rybaka
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Banica xxl
- Tosty francuskie z bananami
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Pizza bez drożdży
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
867 dni temu
naprawdę pyszne :) ten przepis już od dawna jest w moich ulubionych, tylko przyszłam zostawić komentarz, że polecam to danie. Pan Karola Okrasa jest świetny :D mój ulubiony kucharz i niezawodny :)
odpowiedz
3802 dni temu
Agato, cieszymy się niezmiernie, że przepisy w Kuchni Lidla spełniają Twoje oczekiwania!
odpowiedz
3802 dni temu
Danie super, na pewno ugotuję. I przy okazji chciałabym podziękować Panu Pascalowi i Karolowi za tak cudowne i proste przepisy, bo bez Was mój mąż chodziłby codziennie głodny. Pozdrawiam
odpowiedz
3874 dni temu
Robilam wielokrotnie i polecam.smak lepszy niz w niejednej wloskiej restauracji czy to w plolsce czg we wloszech ;-)
odpowiedz
4025 dni temu
Wyszło całkiem dobra :)
odpowiedz
4041 dni temu
W przepisie używamy oba rodzaje śmietany - najpierw dodajemy śmietankę 30%, a później kwaśną śmietanę 18%
odpowiedz
4041 dni temu
śmietana 18 czy 30%? W składnikach jest jedna w opisie druga
odpowiedz
4044 dni temu
Mmmmmniam...pycha. Robilam!! Rewelacja:))
odpowiedz
4046 dni temu
no musze przyznać że okrasa rządzi . jego przepisy są prawie zawsze trafiające w moje gusta. szkoda tylko że nie podajecie szacunkowego kosztu produktów do zakupienia, to dosyć ważny element w czasach kryzysu.
odpowiedz
4048 dni temu
jak ja uwielbiam jak on gotuje,i przy tym bardzo dobrze tłumaczy
odpowiedz
4048 dni temu
Super danie!!! Nie wiem co niektórzy się czepiają do nazwy przecież jest "...alla carbonara" i od samego początku filmu Okrasa mówił, że będzie modyfikował przepis. Polecam....PYSZNE
odpowiedz
4048 dni temu
1. jak sama nazwa WSKAZUJE jest to przepis ALLA carbonara - więc nie rozumiem czemu doszukiwać się rzeczy spójnych z oryginałem w 100%?!!?!??! Może czytać ze zrozumieniem najpierw trzeba się nauczyć ? Dla mojej rodzinki - suuuuper! Polecam! Szybko i pysznie!! Sałatka ze szpinaku bomba! jedynie zapiekane pomidorki mi nie leżały, bo nie lubię jak skóra sobie a pomidor sobie- ciężko to jeść...
odpowiedz
4048 dni temu
Uwielbiam makaron z sosem carbonara,czosnek pieczony musi świetnie smakowac w tym sosie,ja przeważnie dodaję świeży.Skorzystam z przepisu :)
odpowiedz
4049 dni temu
Okrasa jak robisz taki sos to nazwij go śmietanowo-czosnkowy bo z carbonarą ma niewiele wspólnego.
odpowiedz
2859 dni temu
A jak robisz gulasz lub strogonof to jesteś pewny że robisz jak należy? Napisane " alla" wyjaśnia wszystko i nie ma się czego czepiać
4049 dni temu
Uwielbiam takie dania, jutro wypróbuję, jeszcze tylko boczek w Lidlu kupię, jest bardzo dobry.
odpowiedz
4049 dni temu
orginalna carbonara jest bez smietany P.Karolu...
odpowiedz
4049 dni temu
Ten boczek jest surowy, wędzony. PS. Karol zostawił sobie czosnek do dekoracji, którego nie użył :)
odpowiedz
4049 dni temu
Ten boczek to jest surowy wędzony, czy wędzony parzony?
odpowiedz
zobacz wszystkie