Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Blender i naczynie żaroodporne.
  • Tarkę o drobnych oczkach.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).

Mięso

Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.

Sos pomidorowy

Cebulę kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy. Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Szklimy. Dodajemy cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.

Dodajemy pomidory z puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.

Sos beszamel (zasmażka)

W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.

Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

Faszerowanie makaronu cannelloni

Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy. Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (69)

Avatar
  • Agnieszka2309 Agnieszka2309
    106 dni temu
    Ja robiłam już wielokrotnie i deko urozmaicałam wg siebie i za każdym razem wychodziło rewelacyjnie :-) super przepis, polecam :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    Ilość beszamelu w tym przepisie to istne szaleństwo. 300-400 ml mleka to max. Poza tym to wszystko się zgadza. Ja dałem całą puszkę pomidorów Mutti drobno krojonych do farszu oraz pół pasatty ok. 400ml też Mutti pod canneloni doprawionej czosnkiem i oregano (w czymś ten makaron musi się ugotować podczas pieczenia). Dlaczego podkreslam że Mutti, bo według mnie są to najlepsze wyroby prosto z Parmy. Dużo już ich sprawdziłem i wybrałem właśnie ta firmę. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1412 dni temu
    Ja robiłam dokładnie wg przepisu i wyszło idealnie. Wszystko pewnie zależy od tego, co kto lubi. :) Tak czy inaczej, przepis godny polecenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1626 dni temu
    W mojej opinii ilość beszamelu powinna być zmniejszona o połowę, tak zrobiłam i było idealne. Z litra mleka sosu wyjdzie zdecydowanie za dużo. Pomijając ten szczegół przepis bardzo dobry, danie bardzo smakowało. Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Olka Olka
    1696 dni temu
    Czy jest gdzieś filmik jak Pascal to gotuje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1694 dni temu
    Nasz przepis na cannelloni nie jest opatrzony instruktażem wideo.
  • Gość Gość
    2540 dni temu
    Bardzo dobre danie wyszlo. Polowa beszamelu zdecydowanie wystarczy aby zalac makaron.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2472 dni temu
    Zgodze sie z przedmówcą, w zasadzie można zrobić 2 naczynia z tych składników ;)
  • Gość Gość
    2711 dni temu
    Przede wszystkim radzę nie dodawać do pomidorów selera naciowego i cukru. osiągniemy lepszy smak. Natomiast odnośnie czosnku i cebuli - można je zeszklić razem, nic złego się nie stanie. do sosu pomidorowego nie zapomnijmy o natce pietruszki, w proporcji 1:1 z bazylią, dodajemy pod koniec przyrządzania i sprawa najważniejsza - pomidory krojone, czy całe z puszki - tak, lecz o zgrozo czyste, bez żadnych dodatków, jak w przepisie, przecież i tak dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. To byłoby tyle. smacznego !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    107 dni temu
    Przepis super. Seler naciowy obowiązkowy, poprawia smak całości. Broń Boże dodawać natkę pietruszki.
  • Gość Gość
    3217 dni temu
    Zrobiłem to w weekend. Ilość beszamelu (1 litr mleka) to jakaś masakra. Całe danie smakuje beszamelem. Dzieci nawet tetgo nie tknęły, a ja z musu żeby się nie zmarnowało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3133 dni temu
    ja zrobiłem dla siebie i połowę beszamelu zrobiłem i wyszło super super przepis ty pewnie składniki kupiłaś kiepskie dziękuję i pozdrawiam wszystkich....... kulinarnych-zakręconych....... )))
  • 1234 1234
    3254 dni temu
    Czy w Lidlu będzie mielone tofu Polsoi? Do takiego cannelloni byłoby jak znalazł

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3252 dni temu
    1234, nie mamy tego produktu w ofercie.
  • ZlatyGarnek ZlatyGarnek
    3473 dni temu
    Napełnianie cannlleoni sposobem Pascala to jakaś masakra ];) Wystarczy zanurzyć makaronową rurę w patelni i zagonić łyżką farsz do środka, aż wyjdzie z drugiej strony - gotowe.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3531 dni temu
    Nie da rady w części sos dodać najpierw czosnek a potem po zeszkleniu cebulę bo czosnek się spala w tym czasie na czarno nawet na małym ogniu:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2845 dni temu
    Bingo, 100 % racji!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3567 dni temu
    Natalio, mamy nadzieję, że wśród naszych przepisów znajdziesz więcej swoich ulubionych ;)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3570 dni temu
    Robilam kilkakrotnie, za kazdym razem wychodzily przepyszne. Fajne danie na obiad, czy kolacje w gronie domownikow, ale rowniez na imprezy, gosciom zawsze bardzo smakuje. Jedynie wbrew pozorom troche czasochlonne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    Ile należy piec w temperaturze 180 stopni?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3611 dni temu
    ...właśnie jest w piekarniku to cudo. Szkoda tylko, że nikt nie napisał, że nie powinno się zalewać sosem pod wierzch, bo strasznie kipi :( Ja pierwszy raz robię cannelloni i nie wiedziałam. Mam nadzieję, że smak dania pozwoli zapomnieć o tym "szczególe"

    odpowiedz

  • Sezon na Smak Sezon na Smak
    3619 dni temu
    W tym przepisie jest mój ulubiony sposób na sos pomidorowy! Wykorzystuję go często także do innych dań włoskich.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3629 dni temu
    Pycha!!! Super przepis...robiłam już raz a za parę chwil rozpocznę kolejne podejście :-D Moje dzieci wręcz uwielbiają cannelloni według tego przepisu :-) POLECAM !

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3652 dni temu
    Bardzo proste i smaczne, robilam dwa razy :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    Posypałam goudą, ładnie sie zapiekło. Polecam!

    odpowiedz

  • miniaturka miniaturka
    3682 dni temu
    Wygląda smakowicie zrobię to dziś na obiadek tylko że z makaronem manicotti,myślę że rodzinka się ucieszy :)

    odpowiedz

  • dupersztejn dupersztejn
    3684 dni temu
    "Wykładanie beszamela na stolika" , jak to robi, czy raczej mówi pan Pascal jest zdecydowanie "przereżyserowane". 20 lat temu też tak be3łkotał.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    Niestety nie jesteśmy w stanie udzielić takiej informacji :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    Ponawiam pytanie :) Jeśli można wiedzieć, jakich garnków używa Pascal?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3761 dni temu
    dodylko rozmiar foremki lepiej widać na filmie. Zachęcamy do oglądania materiałów video dołączonych do przepisów, często rozwiewają wszelkie wątpliwości :)

    odpowiedz

  • dodylka dodylka
    3762 dni temu
    trudno kreślić rozmiar ze zdjęcia, ale wydaje się że było większe, ale za to miałam ułożoną tylko 1 warstwę rurek. W każdy razie wyszło identycznie jak na obrazku i było bardzo dobre, polecam każdemu :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3766 dni temu
    Dodylko proporcje jak najbardziej się zgadzają :) Czy twoje naczynie było podobnych rozmiarów co naczynie użyte przez Pascala? Jeśli tak, bez problemu cały sos powinien się zmieścić :)

    odpowiedz

  • dodylka dodylka
    3767 dni temu
    Czy na pewno należało użyć aż 1l mleka w beszamelu ? Nie wiem jak u innych ale poziom mleka był wyższy niż makaronu i nie miałam jak nasypać sera od początku, dodałam go dopiero po ok 20min gdy było to możliwe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3910 dni temu
    Faszerujemy surowe makaronowe rurki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    A makaron ma być ugotowany czy surowy ?

    odpowiedz

  • polunia polunia
    3936 dni temu
    ja swoje cannelloni zrobilam w wersji wege - wszystko tak samo tylko zamiast miesa uzylam zielonej soczewicy ( namoczonej i podgotowanej) REWELACJA! Nawet moj miesozerny mezczyzna zjadl ze smakiem ;)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3957 dni temu
    Bardzo smaczne, nawet następnego dnia. Na pewno zrobię jeszcze raz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3961 dni temu
    Fajny przeis, ale szkoda że w zadnym Lidlu nie da się kupic kluczowego skladnika..makaronu :) Ze wspomnianymi pomidorami z czosnkiem i cebula też nie jest latwo-jedym slowem lekka wtopa!

    odpowiedz

  • Serek Serek
    3969 dni temu
    Drogi Lidlu. Czy makaron jest dostępny, czy muszę go poszukać u konkurencji?

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3972 dni temu
    Super przepis! Ja do mięsa dodałam jeszcze mocarellę( drobnie pokroiona). Smacznego!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3985 dni temu
    danie pyszne, chciałam ponownie zaserwować Rodzince.. jednak okazało się w sklepie, ze niestety nie ma makaronu w regularnej sprzedaży, trochę szkoda.. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    4013 dni temu
    Bardzo dobre danie, fajny przepis! Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4034 dni temu
    Asiu, świetnie, że znalazłaś danie, które zadowala podniebienia Twoich domowników. Mamy nadzieję, że nie po raz ostatni sięgasz do naszych zbiorów po inspirację :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    4034 dni temu
    Danie jest megaprzepyszne :) składniki idealnie się komponują, film bardzo dobrze wspiera podczas gotowania. nawet mój Mąż, który nie je cebuli i czosnku i jest smakoszem polskiej kuchni, zjadł ze smakiem i nie marudził, nawet prosił o dokładkę.. danie zagości w naszej kuchni..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4035 dni temu
    Mozzarella również świetnie sprawdza się w tym daniu. Dory, mamy nadzieję, że smak wynagrodził Ci trudy przygotowań :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4036 dni temu
    ja posypałam startą mozzarellą (z lidla). swoją drogą danie pyszności :))

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    4037 dni temu
    dobre lecz pracochłonne zajęło mi to dużo więcej czasu niż podany w przepisie , następnym razem zrobię w formie lasagne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4048 dni temu
    Do zastąpienia sera grana padano nada się np. parmezan :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4049 dni temu
    jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie czyli grana padano?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4052 dni temu
    Bardzo cieszymy się, że potrawa Ci zasmakowała. Mamy nadzieję, że skusisz się na wypróbowanie innych przepisów z naszego zbioru!

    odpowiedz

  • I.W I.W
    4052 dni temu
    Wyśmienite jedzonko, dziś robię po raz drugi, bo za pierwszym razem zbyt długo trzymałam w piekarniku i makaron był lekko rozgotowany.Zamiast selera naciowego dodałam natkę świeżej pietruszki i też było super.Uwielbiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4057 dni temu
    Makaron dodajemy surowy - taki też łatwiej będzie nadziewać farszem.

    odpowiedz

  • Kari Kari
    4058 dni temu
    Można surowy a można go również sparzyć

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4059 dni temu
    makaron ma być ugotowany czy taki bezpośrednio wyjęty z torbeki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4060 dni temu
    Pycha!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4061 dni temu
    moje już się robi w piecu ;) a tych rurek jest 24szt. w opakowaniu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4063 dni temu
    A robiliście już cannelloni z mięsem i sosem porowym według przepisu Karola? :) https://kuchnialidla.pl/Cannelloni-z-miesem-w-sosie-porowym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4063 dni temu
    Przepyszne, ale jak dla mnie za dużo sosu mięsnego w stosunku do proponowanej ilości canelloni dla 4 osób.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4066 dni temu
    Bardzo smaczny przepis! Aczkolwiek jak dla mnie proporcje sosu beszamel mogłyby być trochę mniejsze- wyszło mi go za dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4066 dni temu
    Robiłam, to jest pyszne!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4069 dni temu
    A czy możecie mi zdradzić -jakich garnków używa Pascal gotując te potrawę>>

    odpowiedz

  • Gość Ania Gość Ania
    4070 dni temu
    Bardzo dobre:)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4071 dni temu
    Makaron i pomidory są niedrogi więc skuszę się na ten pyszny przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4071 dni temu
    Faszerujemy surowy makaron, który zmięknie podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • artur artur
    4071 dni temu
    makaron gotujemy przed faszerowaniem, czy dajemy surowy?

    odpowiedz

  • erre erre
    4072 dni temu
    A ile jest rurek w jednym opakowaniu?

    odpowiedz

  • erre erre
    4072 dni temu
    Zrobiłabym, ale coś czuję, że to faszerowanie makaronu zajęłoby mi co najmniej godzinę....

    odpowiedz

  • elfik elfik
    4073 dni temu
    a kto nie uwielbia... <3

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    4073 dni temu
    Wygląda pysznie!!! Na pewno wypróbuję przepis :) PS. Uwielbiam jak Pascal mówi :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Cannelloni z mięsem mielonym – danie włoskie, kochane przez Polaków

Kuchnia włoska jest jedną z najczęściej wybieranych przez Polaków. Kochamy makarony, sosy, pizze i próbujemy przenosić wiele włoskich dań w nasze realia. Wyjść z tego może sporo dobrego jak niejedna domowa pizza. A jak jest w przypadku cannelloni z mięsem mielonym? Czy Włosi rzeczywiście tak przygotowują makaron cannelloni? Tak samo, jak w przypadku lasagne, tu również jest miejsce na sporo eksperymentów. Cannelloni z mięsem jest jednak jednym z najbardziej klasycznych sposobów na przygotowanie tego makaronu. Nadzienie z mięsa mielonego w połączeniu z pomidorami i oczywiście beszamelem to kwintesencja włoskiej kuchni! Zwłaszcza że jest w tym i mnóstwo smaku, i jeszcze więcej dobrych produktów. A przecież właśnie to Włosi kochają najbardziej. No, kochają też dobrze zjeść – tak samo, jak my!

Zanim jednak skupimy się na cannelloni z mięsem mielonym – przepis jest przecież dość długi, warto go dobrze omówić – musimy wspomnieć o historii tego dania. A właściwie samego makaronu, bo cannelloni to przecież nazwa pasty. Ponoć ten makaron wymyślił człowiek, który kiedyś miał zostać księdzem. Zdecydował się jednak na założenie rodziny i niewielkiej osterii, w której było tylko wino. Gdy któregoś dnia jego goście zaczęli domagać się jedzenia, na szybko – z kwadratowych kawałków makaronu – przyrządził im właśnie cannelloni. Ta historia pokazuje, że Włosi potrafią zawsze wyczarować coś pysznego do jedzenia. Nawet wtedy, gdy mają niewiele składników.

Istnieje ponad 1300 kształtów makaronów, które zajada się w przeróżnych kombinacjach. Nadziewane cannelloni można jeść na wytrawnie i na słodko, z mięsem, w wersji wegetariańskiej, wegańskiej czy z owocami lub kremem. Rurki z mięsem mielonym są niewątpliwie najbardziej popularną wersją, dlatego właśnie od nich warto rozpocząć swoją przygodę z cannelloni. Makaron nadziewany mięsem mielonym powinien przypaść do gustu Twojej rodzinie i bliskim, jeśli kochają oni dania pełne aromatu, smaku i dobrych składników. Jak przyrządzić makaron cannelloni? Przepisy mogą się różnić w zależności od preferencji. Jednak ten z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem jest niezwykle klasyczny i bardzo smaczny. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym, który oczaruje Twoich bliskich

Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym? Przepis nie jest trudny, choć to z pewnością danie dla osoby, która trochę czasu spędziła już w kuchni. Elementów do połączenia jest tu sporo, tak samo, jak składników. Dlatego przygotowując makaron cannelloni z mięsem mielonym, musisz uzbroić się w różne półprodukty i trochę czasu – godzina i dwadzieścia minut powinny wystarczyć, by zrobić ten pyszny obiad. Jeśli jednak robisz makaron nadziewany mięsem mielonym po raz pierwszy, przeznacz na to odrobinę więcej czasu, tak na wszelki wypadek. Lepiej gotować bez pośpiechu.

Najpierw przygotuj nadzienie do cannelloni. Nasz przepis na rurki nadziewane mięsem mielonym nie powinien akurat na tym etapie nastręczać żadnych trudności. Możesz również dowolnie go zmieniać, by spełniał on potrzeby Twoje i bliskich. Przepis na cannelloni z mięsem mielonym wymaga tylko kilku składników – dobrego mięsa, najlepiej wołowego, jajka, a także przypraw. To czosnek, sól, pieprz i cebula. Do tego przyda się również masło, na którym usmażysz drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso. Nic trudnego, prawda? Mielone podsmażaj tylko przez kilka minut – później i tak wyląduje w piekarniku. Tu chodzi raczej o połączenie smaków i wstępną obróbkę termiczną. 

Co dalej? Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelowym wymaga przygotowania perfekcyjnych sosów! To one będą podbijać smak makaronu nadzianego mięsem. Sos pomidorowy powinien być pełny smaku, co uzyskasz dzięki przyprawom, takim jak świeża bazylia, czosnek, ale też za sprawą…selera naciowego. To dodatek uwielbiany przez Włochów! Ma specyficzny, wyrazisty smak, który naprawdę dobrze sprawdzi się w sosie pomidorowym. Nie wierzysz? Spróbuj raz, a już więcej nie przygotujesz sosu pomidorowego bez selera naciowego.

Przepis na cannelloni to również sos beszamelowy, czyli podstawa także w kuchni polskiej. Zawsze zaczynaj robienie beszamelu od zasmażki, do której następnie musisz dodać mleko. Czy można zrobić beszamel bez mleka i masła? Jasne, że tak! Jeśli nie tolerujesz laktozy bądź masz uczulenie na białko mleka krowiego, możesz zastąpić masło dowolnym olejem (lub oliwą), a mleko napojem roślinnym. Sojowe sprawdzi się świetnie.

Po przygotowaniu wszystkich tych elementów niewiele brakuje, by cieszyć się cudownym cannelloni. Przepis z mięsem mielonym wymaga oczywiście porządnego nadziania mięsem makaronu, dlatego upewnij się, że w rurkach znajduje się wystarczająco dużo farszu. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy i połóż na nim cannelloni. Całość zalej beszamelem i posyp serem – w tym przypadku grana padano. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe!

Czy trzeba gotować cannelloni przed pieczeniem?

Pewnie zastanawiasz się, czy konieczna jest wcześniejsza obróbka makaronu. To dość częste pytanie w kontekście past innych niż te najczęściej używane, zwłaszcza lasagne i właśnie cannelloni. Nie musisz się jednak przejmować. Przepis na makaron cannelloni został przewidziany tak, by nie utrudniać sobie dodatkowo pracy. Makaron zdąży się „ugotować” w sosie podczas procesu pieczenia. Konieczne jest jednak skąpanie go w naprawdę sporych jego ilościach. Gdy w daniu znajduje się i sos pomidorowy, i beszamel, właściwie nie ma czym się martwić. Makaron będzie jędrny i doskonale ugotowany, a jednocześnie z łatwością utrzyma farsz. Pamiętaj o tym, robiąc nie tylko makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese. Robiąc je w wersji z ricottą i orzeszkami piniowymi czy też z sosem porowym, również zadbaj o wystarczające nawilżenie makaronu podczas pieczenia.

Ile piec cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym?

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym jasno podaje, że makaron można piec od 30 do 40 minut. Skąd ten przedział czasowy? Cóż, każdy z nas lubi przecież trochę inny makaron. Niektórzy chcą, by był al dente, lekko twardawy. Inni wolą, by rozpadał się w ustach. Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym dopasowuje się do tych potrzeb. Dlatego piec je możesz krócej, by uzyskać makaron jędrny i stawiający zębom opór, bądź też dłużej, by otrzymać miękką, łatwą do rozkrojenia pastę.

Jak zrobić farsz do makaronu cannelloni?

Cannelloni z mięsem mielonym i serem, a może w trochę innej wersji? Co powiesz na rurki z serem ricotta i…truskawkami? Albo cannelloni z mięsem mielonym i mozzarellą? Ten makaron można przygotować na wiele sposobów i każdy z nich jest dobry. Tu warto polegać na swoich kubkach smakowych oraz umiejętnościach kulinarnych. Jeśli potrafisz łączyć smaki i zawsze robisz zaskakująco smaczny sos do makaronu, przygotowanie farszu do cannelloni nie powinno być dla Ciebie problemem. Jeśli nie, trzymaj się szlagierów, takich jak mięso mielone z sosem pomidorowym, szpinak z sosem śmietanowym czy też z łososiem w lekkim sosie porowym. Cannelloni, tak samo jak lasagne, smakuje doskonale w różnych wydaniach. Jeśli więc kochasz eksperymenty i kuchnię włoską, prawdopodobnie znajdziesz niejeden pomysł na farsz, który stanie się hitem w Twoim domu.

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to klasyka, którą warto znać. Jeśli jeszcze nie masz tego przepisu w swoim menu, koniecznie to zmień. Zwłaszcza że danie nie jest aż tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać. Pamiętaj, że tu liczą się dobre składniki. Kuchnia włoska kocha wysoką jakość półproduktów. Te oczywiście znajdziesz w Lidlu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!