Tradycyjne cannelloni według Pascala
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Blender i naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).

Mięso

Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.

Sos pomidorowy

Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy. Dodajemy 1 dużą cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.

Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.

Sos beszamel (zasmażka)

W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.

Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

Faszerowanie makaronu cannelloni

Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy. Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (62)

Avatar
  • Gość Gość
    115 dni temu
    Bardzo dobre danie wyszlo. Polowa beszamelu zdecydowanie wystarczy aby zalac makaron.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    48 dni temu
    Zgodze sie z przedmówcą, w zasadzie można zrobić 2 naczynia z tych składników ;)
  • Gość Gość
    286 dni temu
    Przede wszystkim radzę nie dodawać do pomidorów selera naciowego i cukru. osiągniemy lepszy smak. Natomiast odnośnie czosnku i cebuli - można je zeszklić razem, nic złego się nie stanie. do sosu pomidorowego nie zapomnijmy o natce pietruszki, w proporcji 1:1 z bazylią, dodajemy pod koniec przyrządzania i sprawa najważniejsza - pomidory krojone, czy całe z puszki - tak, lecz o zgrozo czyste, bez żadnych dodatków, jak w przepisie, przecież i tak dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. To byłoby tyle. smacznego !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    793 dni temu
    Zrobiłem to w weekend. Ilość beszamelu (1 litr mleka) to jakaś masakra. Całe danie smakuje beszamelem. Dzieci nawet tetgo nie tknęły, a ja z musu żeby się nie zmarnowało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    708 dni temu
    ja zrobiłem dla siebie i połowę beszamelu zrobiłem i wyszło super super przepis ty pewnie składniki kupiłaś kiepskie dziękuję i pozdrawiam wszystkich....... kulinarnych-zakręconych....... )))
  • 1234 1234
    829 dni temu
    Czy w Lidlu będzie mielone tofu Polsoi? Do takiego cannelloni byłoby jak znalazł

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    828 dni temu
    1234, nie mamy tego produktu w ofercie.
  • ZlatyGarnek ZlatyGarnek
    1048 dni temu
    Napełnianie cannlleoni sposobem Pascala to jakaś masakra ];) Wystarczy zanurzyć makaronową rurę w patelni i zagonić łyżką farsz do środka, aż wyjdzie z drugiej strony - gotowe.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1106 dni temu
    Nie da rady w części sos dodać najpierw czosnek a potem po zeszkleniu cebulę bo czosnek się spala w tym czasie na czarno nawet na małym ogniu:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    420 dni temu
    Bingo, 100 % racji!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1143 dni temu
    Natalio, mamy nadzieję, że wśród naszych przepisów znajdziesz więcej swoich ulubionych ;)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1145 dni temu
    Robilam kilkakrotnie, za kazdym razem wychodzily przepyszne. Fajne danie na obiad, czy kolacje w gronie domownikow, ale rowniez na imprezy, gosciom zawsze bardzo smakuje. Jedynie wbrew pozorom troche czasochlonne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1166 dni temu
    Ile należy piec w temperaturze 180 stopni?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1187 dni temu
    ...właśnie jest w piekarniku to cudo. Szkoda tylko, że nikt nie napisał, że nie powinno się zalewać sosem pod wierzch, bo strasznie kipi :( Ja pierwszy raz robię cannelloni i nie wiedziałam. Mam nadzieję, że smak dania pozwoli zapomnieć o tym "szczególe"

    odpowiedz

  • Sezon na Smak Sezon na Smak
    1195 dni temu
    W tym przepisie jest mój ulubiony sposób na sos pomidorowy! Wykorzystuję go często także do innych dań włoskich.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1205 dni temu
    Pycha!!! Super przepis...robiłam już raz a za parę chwil rozpocznę kolejne podejście :-D Moje dzieci wręcz uwielbiają cannelloni według tego przepisu :-) POLECAM !

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1228 dni temu
    Bardzo proste i smaczne, robilam dwa razy :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1246 dni temu
    Posypałam goudą, ładnie sie zapiekło. Polecam!

    odpowiedz

  • miniaturka miniaturka
    1258 dni temu
    Wygląda smakowicie zrobię to dziś na obiadek tylko że z makaronem manicotti,myślę że rodzinka się ucieszy :)

    odpowiedz

  • dupersztejn dupersztejn
    1260 dni temu
    "Wykładanie beszamela na stolika" , jak to robi, czy raczej mówi pan Pascal jest zdecydowanie "przereżyserowane". 20 lat temu też tak be3łkotał.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1274 dni temu
    Niestety nie jesteśmy w stanie udzielić takiej informacji :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1274 dni temu
    Ponawiam pytanie :) Jeśli można wiedzieć, jakich garnków używa Pascal?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1337 dni temu
    dodylko rozmiar foremki lepiej widać na filmie. Zachęcamy do oglądania materiałów video dołączonych do przepisów, często rozwiewają wszelkie wątpliwości :)

    odpowiedz

  • dodylka dodylka
    1337 dni temu
    trudno kreślić rozmiar ze zdjęcia, ale wydaje się że było większe, ale za to miałam ułożoną tylko 1 warstwę rurek. W każdy razie wyszło identycznie jak na obrazku i było bardzo dobre, polecam każdemu :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1342 dni temu
    Dodylko proporcje jak najbardziej się zgadzają :) Czy twoje naczynie było podobnych rozmiarów co naczynie użyte przez Pascala? Jeśli tak, bez problemu cały sos powinien się zmieścić :)

    odpowiedz

  • dodylka dodylka
    1342 dni temu
    Czy na pewno należało użyć aż 1l mleka w beszamelu ? Nie wiem jak u innych ale poziom mleka był wyższy niż makaronu i nie miałam jak nasypać sera od początku, dodałam go dopiero po ok 20min gdy było to możliwe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1486 dni temu
    Faszerujemy surowe makaronowe rurki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1488 dni temu
    A makaron ma być ugotowany czy surowy ?

    odpowiedz

  • polunia polunia
    1511 dni temu
    ja swoje cannelloni zrobilam w wersji wege - wszystko tak samo tylko zamiast miesa uzylam zielonej soczewicy ( namoczonej i podgotowanej) REWELACJA! Nawet moj miesozerny mezczyzna zjadl ze smakiem ;)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1532 dni temu
    Bardzo smaczne, nawet następnego dnia. Na pewno zrobię jeszcze raz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1537 dni temu
    Fajny przeis, ale szkoda że w zadnym Lidlu nie da się kupic kluczowego skladnika..makaronu :) Ze wspomnianymi pomidorami z czosnkiem i cebula też nie jest latwo-jedym slowem lekka wtopa!

    odpowiedz

  • Serek Serek
    1544 dni temu
    Drogi Lidlu. Czy makaron jest dostępny, czy muszę go poszukać u konkurencji?

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1548 dni temu
    Super przepis! Ja do mięsa dodałam jeszcze mocarellę( drobnie pokroiona). Smacznego!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1561 dni temu
    danie pyszne, chciałam ponownie zaserwować Rodzince.. jednak okazało się w sklepie, ze niestety nie ma makaronu w regularnej sprzedaży, trochę szkoda.. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    1588 dni temu
    Bardzo dobre danie, fajny przepis! Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1610 dni temu
    Asiu, świetnie, że znalazłaś danie, które zadowala podniebienia Twoich domowników. Mamy nadzieję, że nie po raz ostatni sięgasz do naszych zbiorów po inspirację :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1610 dni temu
    Danie jest megaprzepyszne :) składniki idealnie się komponują, film bardzo dobrze wspiera podczas gotowania. nawet mój Mąż, który nie je cebuli i czosnku i jest smakoszem polskiej kuchni, zjadł ze smakiem i nie marudził, nawet prosił o dokładkę.. danie zagości w naszej kuchni..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1611 dni temu
    Mozzarella również świetnie sprawdza się w tym daniu. Dory, mamy nadzieję, że smak wynagrodził Ci trudy przygotowań :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1611 dni temu
    ja posypałam startą mozzarellą (z lidla). swoją drogą danie pyszności :))

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    1612 dni temu
    dobre lecz pracochłonne zajęło mi to dużo więcej czasu niż podany w przepisie , następnym razem zrobię w formie lasagne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1624 dni temu
    Do zastąpienia sera grana padano nada się np. parmezan :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie czyli grana padano?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1628 dni temu
    Bardzo cieszymy się, że potrawa Ci zasmakowała. Mamy nadzieję, że skusisz się na wypróbowanie innych przepisów z naszego zbioru!

    odpowiedz

  • I.W I.W
    1628 dni temu
    Wyśmienite jedzonko, dziś robię po raz drugi, bo za pierwszym razem zbyt długo trzymałam w piekarniku i makaron był lekko rozgotowany.Zamiast selera naciowego dodałam natkę świeżej pietruszki i też było super.Uwielbiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1633 dni temu
    Makaron dodajemy surowy - taki też łatwiej będzie nadziewać farszem.

    odpowiedz

  • Kari Kari
    1634 dni temu
    Można surowy a można go również sparzyć

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1635 dni temu
    makaron ma być ugotowany czy taki bezpośrednio wyjęty z torbeki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1636 dni temu
    Pycha!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1636 dni temu
    moje już się robi w piecu ;) a tych rurek jest 24szt. w opakowaniu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1639 dni temu
    A robiliście już cannelloni z mięsem i sosem porowym według przepisu Karola? :) https://kuchnialidla.pl/product/Cannelloni-z-miesem-w-sosie-porowym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1639 dni temu
    Przepyszne, ale jak dla mnie za dużo sosu mięsnego w stosunku do proponowanej ilości canelloni dla 4 osób.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1641 dni temu
    Bardzo smaczny przepis! Aczkolwiek jak dla mnie proporcje sosu beszamel mogłyby być trochę mniejsze- wyszło mi go za dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Robiłam, to jest pyszne!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1645 dni temu
    A czy możecie mi zdradzić -jakich garnków używa Pascal gotując te potrawę>>

    odpowiedz

  • Gość Ania Gość Ania
    1645 dni temu
    Bardzo dobre:)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1646 dni temu
    Makaron i pomidory są niedrogi więc skuszę się na ten pyszny przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1646 dni temu
    Faszerujemy surowy makaron, który zmięknie podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • artur artur
    1647 dni temu
    makaron gotujemy przed faszerowaniem, czy dajemy surowy?

    odpowiedz

  • erre erre
    1648 dni temu
    A ile jest rurek w jednym opakowaniu?

    odpowiedz

  • erre erre
    1648 dni temu
    Zrobiłabym, ale coś czuję, że to faszerowanie makaronu zajęłoby mi co najmniej godzinę....

    odpowiedz

  • elfik elfik
    1648 dni temu
    a kto nie uwielbia... <3

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1648 dni temu
    Wygląda pysznie!!! Na pewno wypróbuję przepis :) PS. Uwielbiam jak Pascal mówi :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram