
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Blender i naczynie żaroodporne.
- Tarkę o drobnych oczkach.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).
Mięso
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.
Sos pomidorowy
Cebulę kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy. Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Szklimy. Dodajemy cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.
Dodajemy pomidory z puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.
Sos beszamel (zasmażka)
W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
Faszerowanie makaronu cannelloni
Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy. Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Komentarze (67)
746 dni temu
Ilość beszamelu w tym przepisie to istne szaleństwo. 300-400 ml mleka to max. Poza tym to wszystko się zgadza. Ja dałem całą puszkę pomidorów Mutti drobno krojonych do farszu oraz pół pasatty ok. 400ml też Mutti pod canneloni doprawionej czosnkiem i oregano (w czymś ten makaron musi się ugotować podczas pieczenia). Dlaczego podkreslam że Mutti, bo według mnie są to najlepsze wyroby prosto z Parmy. Dużo już ich sprawdziłem i wybrałem właśnie ta firmę. Polecam.
odpowiedz
965 dni temu
Ja robiłam dokładnie wg przepisu i wyszło idealnie. Wszystko pewnie zależy od tego, co kto lubi. :) Tak czy inaczej, przepis godny polecenia.
odpowiedz
1178 dni temu
W mojej opinii ilość beszamelu powinna być zmniejszona o połowę, tak zrobiłam i było idealne. Z litra mleka sosu wyjdzie zdecydowanie za dużo. Pomijając ten szczegół przepis bardzo dobry, danie bardzo smakowało. Dziękuję za przepis :)
odpowiedz
1249 dni temu
Czy jest gdzieś filmik jak Pascal to gotuje ?
odpowiedz
1247 dni temu
Nasz przepis na cannelloni nie jest opatrzony instruktażem wideo.
2092 dni temu
Bardzo dobre danie wyszlo. Polowa beszamelu zdecydowanie wystarczy aby zalac makaron.
odpowiedz
2025 dni temu
Zgodze sie z przedmówcą, w zasadzie można zrobić 2 naczynia z tych składników ;)
2263 dni temu
Przede wszystkim radzę nie dodawać do pomidorów selera naciowego i cukru. osiągniemy lepszy smak. Natomiast odnośnie czosnku i cebuli - można je zeszklić razem, nic złego się nie stanie. do sosu pomidorowego nie zapomnijmy o natce pietruszki, w proporcji 1:1 z bazylią, dodajemy pod koniec przyrządzania i sprawa najważniejsza - pomidory krojone, czy całe z puszki - tak, lecz o zgrozo czyste, bez żadnych dodatków, jak w przepisie, przecież i tak dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. To byłoby tyle. smacznego !
odpowiedz
2770 dni temu
Zrobiłem to w weekend. Ilość beszamelu (1 litr mleka) to jakaś masakra. Całe danie smakuje beszamelem. Dzieci nawet tetgo nie tknęły, a ja z musu żeby się nie zmarnowało.
odpowiedz
2685 dni temu
ja zrobiłem dla siebie i połowę beszamelu zrobiłem i wyszło super super przepis ty pewnie składniki kupiłaś kiepskie dziękuję i pozdrawiam wszystkich....... kulinarnych-zakręconych....... )))
2806 dni temu
Czy w Lidlu będzie mielone tofu Polsoi? Do takiego cannelloni byłoby jak znalazł
odpowiedz
2805 dni temu
1234, nie mamy tego produktu w ofercie.
3025 dni temu
Napełnianie cannlleoni sposobem Pascala to jakaś masakra ];) Wystarczy zanurzyć makaronową rurę w patelni i zagonić łyżką farsz do środka, aż wyjdzie z drugiej strony - gotowe.
odpowiedz
3083 dni temu
Nie da rady w części sos dodać najpierw czosnek a potem po zeszkleniu cebulę bo czosnek się spala w tym czasie na czarno nawet na małym ogniu:)
odpowiedz
2397 dni temu
Bingo, 100 % racji!
3120 dni temu
Natalio, mamy nadzieję, że wśród naszych przepisów znajdziesz więcej swoich ulubionych ;)
odpowiedz
3122 dni temu
Robilam kilkakrotnie, za kazdym razem wychodzily przepyszne. Fajne danie na obiad, czy kolacje w gronie domownikow, ale rowniez na imprezy, gosciom zawsze bardzo smakuje. Jedynie wbrew pozorom troche czasochlonne.
odpowiedz
3143 dni temu
Ile należy piec w temperaturze 180 stopni?
odpowiedz
3163 dni temu
...właśnie jest w piekarniku to cudo. Szkoda tylko, że nikt nie napisał, że nie powinno się zalewać sosem pod wierzch, bo strasznie kipi :( Ja pierwszy raz robię cannelloni i nie wiedziałam. Mam nadzieję, że smak dania pozwoli zapomnieć o tym "szczególe"
odpowiedz
3172 dni temu
W tym przepisie jest mój ulubiony sposób na sos pomidorowy! Wykorzystuję go często także do innych dań włoskich.
odpowiedz
3182 dni temu
Pycha!!! Super przepis...robiłam już raz a za parę chwil rozpocznę kolejne podejście :-D Moje dzieci wręcz uwielbiają cannelloni według tego przepisu :-) POLECAM !
odpowiedz
3205 dni temu
Bardzo proste i smaczne, robilam dwa razy :-)
odpowiedz
3222 dni temu
Posypałam goudą, ładnie sie zapiekło. Polecam!
odpowiedz
3235 dni temu
Wygląda smakowicie zrobię to dziś na obiadek tylko że z makaronem manicotti,myślę że rodzinka się ucieszy :)
odpowiedz
3237 dni temu
"Wykładanie beszamela na stolika" , jak to robi, czy raczej mówi pan Pascal jest zdecydowanie "przereżyserowane". 20 lat temu też tak be3łkotał.
odpowiedz
3251 dni temu
Niestety nie jesteśmy w stanie udzielić takiej informacji :)
odpowiedz
3251 dni temu
Ponawiam pytanie :) Jeśli można wiedzieć, jakich garnków używa Pascal?
odpowiedz
3314 dni temu
dodylko rozmiar foremki lepiej widać na filmie. Zachęcamy do oglądania materiałów video dołączonych do przepisów, często rozwiewają wszelkie wątpliwości :)
odpowiedz
3314 dni temu
trudno kreślić rozmiar ze zdjęcia, ale wydaje się że było większe, ale za to miałam ułożoną tylko 1 warstwę rurek. W każdy razie wyszło identycznie jak na obrazku i było bardzo dobre, polecam każdemu :D
odpowiedz
3319 dni temu
Dodylko proporcje jak najbardziej się zgadzają :) Czy twoje naczynie było podobnych rozmiarów co naczynie użyte przez Pascala? Jeśli tak, bez problemu cały sos powinien się zmieścić :)
odpowiedz
3319 dni temu
Czy na pewno należało użyć aż 1l mleka w beszamelu ? Nie wiem jak u innych ale poziom mleka był wyższy niż makaronu i nie miałam jak nasypać sera od początku, dodałam go dopiero po ok 20min gdy było to możliwe.
odpowiedz
3463 dni temu
Faszerujemy surowe makaronowe rurki.
odpowiedz
3465 dni temu
A makaron ma być ugotowany czy surowy ?
odpowiedz
3488 dni temu
ja swoje cannelloni zrobilam w wersji wege - wszystko tak samo tylko zamiast miesa uzylam zielonej soczewicy ( namoczonej i podgotowanej) REWELACJA! Nawet moj miesozerny mezczyzna zjadl ze smakiem ;)
odpowiedz
3509 dni temu
Bardzo smaczne, nawet następnego dnia. Na pewno zrobię jeszcze raz.
odpowiedz
3514 dni temu
Fajny przeis, ale szkoda że w zadnym Lidlu nie da się kupic kluczowego skladnika..makaronu :) Ze wspomnianymi pomidorami z czosnkiem i cebula też nie jest latwo-jedym slowem lekka wtopa!
odpowiedz
3521 dni temu
Drogi Lidlu. Czy makaron jest dostępny, czy muszę go poszukać u konkurencji?
odpowiedz
3525 dni temu
Super przepis! Ja do mięsa dodałam jeszcze mocarellę( drobnie pokroiona). Smacznego!
odpowiedz
3538 dni temu
danie pyszne, chciałam ponownie zaserwować Rodzince.. jednak okazało się w sklepie, ze niestety nie ma makaronu w regularnej sprzedaży, trochę szkoda.. Pozdrawiam
odpowiedz
3565 dni temu
Bardzo dobre danie, fajny przepis! Polecam
odpowiedz
3587 dni temu
Asiu, świetnie, że znalazłaś danie, które zadowala podniebienia Twoich domowników. Mamy nadzieję, że nie po raz ostatni sięgasz do naszych zbiorów po inspirację :)
odpowiedz
3587 dni temu
Danie jest megaprzepyszne :) składniki idealnie się komponują, film bardzo dobrze wspiera podczas gotowania. nawet mój Mąż, który nie je cebuli i czosnku i jest smakoszem polskiej kuchni, zjadł ze smakiem i nie marudził, nawet prosił o dokładkę.. danie zagości w naszej kuchni..
odpowiedz
3588 dni temu
Mozzarella również świetnie sprawdza się w tym daniu. Dory, mamy nadzieję, że smak wynagrodził Ci trudy przygotowań :)
odpowiedz
3588 dni temu
ja posypałam startą mozzarellą (z lidla). swoją drogą danie pyszności :))
odpowiedz
3589 dni temu
dobre lecz pracochłonne zajęło mi to dużo więcej czasu niż podany w przepisie , następnym razem zrobię w formie lasagne.
odpowiedz
3601 dni temu
Do zastąpienia sera grana padano nada się np. parmezan :)
odpowiedz
3601 dni temu
jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie czyli grana padano?
odpowiedz
3605 dni temu
Bardzo cieszymy się, że potrawa Ci zasmakowała. Mamy nadzieję, że skusisz się na wypróbowanie innych przepisów z naszego zbioru!
odpowiedz
3605 dni temu
Wyśmienite jedzonko, dziś robię po raz drugi, bo za pierwszym razem zbyt długo trzymałam w piekarniku i makaron był lekko rozgotowany.Zamiast selera naciowego dodałam natkę świeżej pietruszki i też było super.Uwielbiam :)
odpowiedz
3610 dni temu
Makaron dodajemy surowy - taki też łatwiej będzie nadziewać farszem.
odpowiedz
3611 dni temu
Można surowy a można go również sparzyć
odpowiedz
3612 dni temu
makaron ma być ugotowany czy taki bezpośrednio wyjęty z torbeki?
odpowiedz
3613 dni temu
Pycha!!!!!
odpowiedz
3613 dni temu
moje już się robi w piecu ;) a tych rurek jest 24szt. w opakowaniu
odpowiedz
3616 dni temu
A robiliście już cannelloni z mięsem i sosem porowym według przepisu Karola? :) https://kuchnialidla.pl/product/Cannelloni-z-miesem-w-sosie-porowym
odpowiedz
3616 dni temu
Przepyszne, ale jak dla mnie za dużo sosu mięsnego w stosunku do proponowanej ilości canelloni dla 4 osób.
odpowiedz
3618 dni temu
Bardzo smaczny przepis! Aczkolwiek jak dla mnie proporcje sosu beszamel mogłyby być trochę mniejsze- wyszło mi go za dużo.
odpowiedz
3619 dni temu
Robiłam, to jest pyszne!
odpowiedz
3622 dni temu
A czy możecie mi zdradzić -jakich garnków używa Pascal gotując te potrawę>>
odpowiedz
3622 dni temu
Bardzo dobre:)
odpowiedz
3623 dni temu
Makaron i pomidory są niedrogi więc skuszę się na ten pyszny przepis.
odpowiedz
3623 dni temu
Faszerujemy surowy makaron, który zmięknie podczas pieczenia.
odpowiedz
3623 dni temu
makaron gotujemy przed faszerowaniem, czy dajemy surowy?
odpowiedz
3625 dni temu
A ile jest rurek w jednym opakowaniu?
odpowiedz
3625 dni temu
Zrobiłabym, ale coś czuję, że to faszerowanie makaronu zajęłoby mi co najmniej godzinę....
odpowiedz
3625 dni temu
a kto nie uwielbia... <3
odpowiedz
3625 dni temu
Wygląda pysznie!!! Na pewno wypróbuję przepis :) PS. Uwielbiam jak Pascal mówi :D
odpowiedz
zobacz wszystkie