Tradycyjne cannelloni
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Blender i naczynie żaroodporne.
  • Tarkę o drobnych oczkach.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).

Mięso

Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.

Sos pomidorowy

Cebulę kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy. Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Szklimy. Dodajemy cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.

Dodajemy pomidory z puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru. Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.

Sos beszamel (zasmażka)

W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.

Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

Faszerowanie makaronu cannelloni

Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy. Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (67)

Avatar
  • Gość Gość
    262 dni temu
    Ilość beszamelu w tym przepisie to istne szaleństwo. 300-400 ml mleka to max. Poza tym to wszystko się zgadza. Ja dałem całą puszkę pomidorów Mutti drobno krojonych do farszu oraz pół pasatty ok. 400ml też Mutti pod canneloni doprawionej czosnkiem i oregano (w czymś ten makaron musi się ugotować podczas pieczenia). Dlaczego podkreslam że Mutti, bo według mnie są to najlepsze wyroby prosto z Parmy. Dużo już ich sprawdziłem i wybrałem właśnie ta firmę. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    480 dni temu
    Ja robiłam dokładnie wg przepisu i wyszło idealnie. Wszystko pewnie zależy od tego, co kto lubi. :) Tak czy inaczej, przepis godny polecenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    694 dni temu
    W mojej opinii ilość beszamelu powinna być zmniejszona o połowę, tak zrobiłam i było idealne. Z litra mleka sosu wyjdzie zdecydowanie za dużo. Pomijając ten szczegół przepis bardzo dobry, danie bardzo smakowało. Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Olka Olka
    764 dni temu
    Czy jest gdzieś filmik jak Pascal to gotuje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    762 dni temu
    Nasz przepis na cannelloni nie jest opatrzony instruktażem wideo.
  • Gość Gość
    1608 dni temu
    Bardzo dobre danie wyszlo. Polowa beszamelu zdecydowanie wystarczy aby zalac makaron.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1540 dni temu
    Zgodze sie z przedmówcą, w zasadzie można zrobić 2 naczynia z tych składników ;)
  • Gość Gość
    1779 dni temu
    Przede wszystkim radzę nie dodawać do pomidorów selera naciowego i cukru. osiągniemy lepszy smak. Natomiast odnośnie czosnku i cebuli - można je zeszklić razem, nic złego się nie stanie. do sosu pomidorowego nie zapomnijmy o natce pietruszki, w proporcji 1:1 z bazylią, dodajemy pod koniec przyrządzania i sprawa najważniejsza - pomidory krojone, czy całe z puszki - tak, lecz o zgrozo czyste, bez żadnych dodatków, jak w przepisie, przecież i tak dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. To byłoby tyle. smacznego !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2285 dni temu
    Zrobiłem to w weekend. Ilość beszamelu (1 litr mleka) to jakaś masakra. Całe danie smakuje beszamelem. Dzieci nawet tetgo nie tknęły, a ja z musu żeby się nie zmarnowało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2200 dni temu
    ja zrobiłem dla siebie i połowę beszamelu zrobiłem i wyszło super super przepis ty pewnie składniki kupiłaś kiepskie dziękuję i pozdrawiam wszystkich....... kulinarnych-zakręconych....... )))
  • 1234 1234
    2321 dni temu
    Czy w Lidlu będzie mielone tofu Polsoi? Do takiego cannelloni byłoby jak znalazł

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2320 dni temu
    1234, nie mamy tego produktu w ofercie.
  • ZlatyGarnek ZlatyGarnek
    2540 dni temu
    Napełnianie cannlleoni sposobem Pascala to jakaś masakra ];) Wystarczy zanurzyć makaronową rurę w patelni i zagonić łyżką farsz do środka, aż wyjdzie z drugiej strony - gotowe.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    2598 dni temu
    Nie da rady w części sos dodać najpierw czosnek a potem po zeszkleniu cebulę bo czosnek się spala w tym czasie na czarno nawet na małym ogniu:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1913 dni temu
    Bingo, 100 % racji!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2635 dni temu
    Natalio, mamy nadzieję, że wśród naszych przepisów znajdziesz więcej swoich ulubionych ;)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    2637 dni temu
    Robilam kilkakrotnie, za kazdym razem wychodzily przepyszne. Fajne danie na obiad, czy kolacje w gronie domownikow, ale rowniez na imprezy, gosciom zawsze bardzo smakuje. Jedynie wbrew pozorom troche czasochlonne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2658 dni temu
    Ile należy piec w temperaturze 180 stopni?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    2679 dni temu
    ...właśnie jest w piekarniku to cudo. Szkoda tylko, że nikt nie napisał, że nie powinno się zalewać sosem pod wierzch, bo strasznie kipi :( Ja pierwszy raz robię cannelloni i nie wiedziałam. Mam nadzieję, że smak dania pozwoli zapomnieć o tym "szczególe"

    odpowiedz

  • Sezon na Smak Sezon na Smak
    2687 dni temu
    W tym przepisie jest mój ulubiony sposób na sos pomidorowy! Wykorzystuję go często także do innych dań włoskich.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2697 dni temu
    Pycha!!! Super przepis...robiłam już raz a za parę chwil rozpocznę kolejne podejście :-D Moje dzieci wręcz uwielbiają cannelloni według tego przepisu :-) POLECAM !

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    2720 dni temu
    Bardzo proste i smaczne, robilam dwa razy :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Posypałam goudą, ładnie sie zapiekło. Polecam!

    odpowiedz

  • miniaturka miniaturka
    2750 dni temu
    Wygląda smakowicie zrobię to dziś na obiadek tylko że z makaronem manicotti,myślę że rodzinka się ucieszy :)

    odpowiedz

  • dupersztejn dupersztejn
    2752 dni temu
    "Wykładanie beszamela na stolika" , jak to robi, czy raczej mówi pan Pascal jest zdecydowanie "przereżyserowane". 20 lat temu też tak be3łkotał.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2766 dni temu
    Niestety nie jesteśmy w stanie udzielić takiej informacji :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2766 dni temu
    Ponawiam pytanie :) Jeśli można wiedzieć, jakich garnków używa Pascal?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2829 dni temu
    dodylko rozmiar foremki lepiej widać na filmie. Zachęcamy do oglądania materiałów video dołączonych do przepisów, często rozwiewają wszelkie wątpliwości :)

    odpowiedz

  • dodylka dodylka
    2829 dni temu
    trudno kreślić rozmiar ze zdjęcia, ale wydaje się że było większe, ale za to miałam ułożoną tylko 1 warstwę rurek. W każdy razie wyszło identycznie jak na obrazku i było bardzo dobre, polecam każdemu :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2834 dni temu
    Dodylko proporcje jak najbardziej się zgadzają :) Czy twoje naczynie było podobnych rozmiarów co naczynie użyte przez Pascala? Jeśli tak, bez problemu cały sos powinien się zmieścić :)

    odpowiedz

  • dodylka dodylka
    2835 dni temu
    Czy na pewno należało użyć aż 1l mleka w beszamelu ? Nie wiem jak u innych ale poziom mleka był wyższy niż makaronu i nie miałam jak nasypać sera od początku, dodałam go dopiero po ok 20min gdy było to możliwe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2978 dni temu
    Faszerujemy surowe makaronowe rurki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2980 dni temu
    A makaron ma być ugotowany czy surowy ?

    odpowiedz

  • polunia polunia
    3003 dni temu
    ja swoje cannelloni zrobilam w wersji wege - wszystko tak samo tylko zamiast miesa uzylam zielonej soczewicy ( namoczonej i podgotowanej) REWELACJA! Nawet moj miesozerny mezczyzna zjadl ze smakiem ;)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3024 dni temu
    Bardzo smaczne, nawet następnego dnia. Na pewno zrobię jeszcze raz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3029 dni temu
    Fajny przeis, ale szkoda że w zadnym Lidlu nie da się kupic kluczowego skladnika..makaronu :) Ze wspomnianymi pomidorami z czosnkiem i cebula też nie jest latwo-jedym slowem lekka wtopa!

    odpowiedz

  • Serek Serek
    3036 dni temu
    Drogi Lidlu. Czy makaron jest dostępny, czy muszę go poszukać u konkurencji?

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3040 dni temu
    Super przepis! Ja do mięsa dodałam jeszcze mocarellę( drobnie pokroiona). Smacznego!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3053 dni temu
    danie pyszne, chciałam ponownie zaserwować Rodzince.. jednak okazało się w sklepie, ze niestety nie ma makaronu w regularnej sprzedaży, trochę szkoda.. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    3080 dni temu
    Bardzo dobre danie, fajny przepis! Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3102 dni temu
    Asiu, świetnie, że znalazłaś danie, które zadowala podniebienia Twoich domowników. Mamy nadzieję, że nie po raz ostatni sięgasz do naszych zbiorów po inspirację :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3102 dni temu
    Danie jest megaprzepyszne :) składniki idealnie się komponują, film bardzo dobrze wspiera podczas gotowania. nawet mój Mąż, który nie je cebuli i czosnku i jest smakoszem polskiej kuchni, zjadł ze smakiem i nie marudził, nawet prosił o dokładkę.. danie zagości w naszej kuchni..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3103 dni temu
    Mozzarella również świetnie sprawdza się w tym daniu. Dory, mamy nadzieję, że smak wynagrodził Ci trudy przygotowań :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3103 dni temu
    ja posypałam startą mozzarellą (z lidla). swoją drogą danie pyszności :))

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3104 dni temu
    dobre lecz pracochłonne zajęło mi to dużo więcej czasu niż podany w przepisie , następnym razem zrobię w formie lasagne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3116 dni temu
    Do zastąpienia sera grana padano nada się np. parmezan :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3116 dni temu
    jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie czyli grana padano?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3120 dni temu
    Bardzo cieszymy się, że potrawa Ci zasmakowała. Mamy nadzieję, że skusisz się na wypróbowanie innych przepisów z naszego zbioru!

    odpowiedz

  • I.W I.W
    3120 dni temu
    Wyśmienite jedzonko, dziś robię po raz drugi, bo za pierwszym razem zbyt długo trzymałam w piekarniku i makaron był lekko rozgotowany.Zamiast selera naciowego dodałam natkę świeżej pietruszki i też było super.Uwielbiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3125 dni temu
    Makaron dodajemy surowy - taki też łatwiej będzie nadziewać farszem.

    odpowiedz

  • Kari Kari
    3126 dni temu
    Można surowy a można go również sparzyć

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3127 dni temu
    makaron ma być ugotowany czy taki bezpośrednio wyjęty z torbeki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3128 dni temu
    Pycha!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3129 dni temu
    moje już się robi w piecu ;) a tych rurek jest 24szt. w opakowaniu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3131 dni temu
    A robiliście już cannelloni z mięsem i sosem porowym według przepisu Karola? :) https://kuchnialidla.pl/product/Cannelloni-z-miesem-w-sosie-porowym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3131 dni temu
    Przepyszne, ale jak dla mnie za dużo sosu mięsnego w stosunku do proponowanej ilości canelloni dla 4 osób.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3133 dni temu
    Bardzo smaczny przepis! Aczkolwiek jak dla mnie proporcje sosu beszamel mogłyby być trochę mniejsze- wyszło mi go za dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3134 dni temu
    Robiłam, to jest pyszne!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3137 dni temu
    A czy możecie mi zdradzić -jakich garnków używa Pascal gotując te potrawę>>

    odpowiedz

  • Gość Ania Gość Ania
    3137 dni temu
    Bardzo dobre:)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3138 dni temu
    Makaron i pomidory są niedrogi więc skuszę się na ten pyszny przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3139 dni temu
    Faszerujemy surowy makaron, który zmięknie podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • artur artur
    3139 dni temu
    makaron gotujemy przed faszerowaniem, czy dajemy surowy?

    odpowiedz

  • erre erre
    3140 dni temu
    A ile jest rurek w jednym opakowaniu?

    odpowiedz

  • erre erre
    3140 dni temu
    Zrobiłabym, ale coś czuję, że to faszerowanie makaronu zajęłoby mi co najmniej godzinę....

    odpowiedz

  • elfik elfik
    3140 dni temu
    a kto nie uwielbia... <3

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3140 dni temu
    Wygląda pysznie!!! Na pewno wypróbuję przepis :) PS. Uwielbiam jak Pascal mówi :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!