Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczek do przechowywania żywności
Krok 1: Sparzamy pomidory
Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Krok 2: Smażymy cebulę z czosnkiem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty, mieszając. Połowę wyjmujemy i odkładamy na bok. Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie
Orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Mieszamy z ricottą, pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawiamy skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem.
Krok 4: Zapiekamy cannelloni
Liście bazylii siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Krem z ricotty przekładamy do plastikowej torebki do przechowywania żywności, odcinamy mały róg i wyciskamy do rurek makaronowych. Rurki umieszczamy w sosie pomidorowym obok siebie. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 12 cienkich plasterków. Rozkładamy wraz ze startym parmezanem na cannelloni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.
Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1781 dni temu
Kupa roboty a nam niestety nie smakowało.:(po prostu nie nasz gust smakowy wyszedł :(szkoda
odpowiedz
2342 dni temu
Wykonałam wszystko zgodnie z instrukcją, a nadzienie po wyjęciu z piekarnika było gorzkie, wręcz ohydne.
odpowiedz
2342 dni temu
Drogi Gościu, być może zbyt długo smażyłeś czosnek lub prażyłeś orzeszki, co sprawiło, że nadzienie stało się gorzkie.
2962 dni temu
Co się dzieje z połową cebuli z czosnkiem, która w pewnym momencie jest odkładana na bok? Połowa potem trafia do orzeszków, a reszta? Gdzieś mi to umyka? Czy faktycznie czegoś brakuje w przepisie?
odpowiedz
2961 dni temu
Cook, połowę mieszamy z ricottą, a do połowy dodajemy pomidory z puszki.
2939 dni temu
połowa do sosu reszta do farszu
2969 dni temu
smaczne, lekkie, lżejsze niż klasyczne cannelloni :-) zrobiłam ponad pół porcji z przepisu (7 rurek), czyli idealnie dla 2 osób; zamiast orzeszków pinii użyłam mixu: orzeszki pinii, pestki dyni i słonecznika, polecam
odpowiedz