
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczek do przechowywania żywności
Krok 1: Sparzamy pomidory
Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Krok 2: Smażymy cebulę z czosnkiem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty, mieszając. Połowę wyjmujemy i odkładamy na bok. Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie
Orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Mieszamy z ricottą, pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawiamy skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem.
Krok 4: Zapiekamy cannelloni
Liście bazylii siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Krem z ricotty przekładamy do plastikowej torebki do przechowywania żywności, odcinamy mały róg i wyciskamy do rurek makaronowych. Rurki umieszczamy w sosie pomidorowym obok siebie. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 12 cienkich plasterków. Rozkładamy wraz ze startym parmezanem na cannelloni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Chlebek bananowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Kartacze z mięsem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
2039 dni temu
Kupa roboty a nam niestety nie smakowało.:(po prostu nie nasz gust smakowy wyszedł :(szkoda
odpowiedz
2601 dni temu
Wykonałam wszystko zgodnie z instrukcją, a nadzienie po wyjęciu z piekarnika było gorzkie, wręcz ohydne.
odpowiedz
2601 dni temu
Drogi Gościu, być może zbyt długo smażyłeś czosnek lub prażyłeś orzeszki, co sprawiło, że nadzienie stało się gorzkie.
3220 dni temu
Co się dzieje z połową cebuli z czosnkiem, która w pewnym momencie jest odkładana na bok? Połowa potem trafia do orzeszków, a reszta? Gdzieś mi to umyka? Czy faktycznie czegoś brakuje w przepisie?
odpowiedz
3219 dni temu
Cook, połowę mieszamy z ricottą, a do połowy dodajemy pomidory z puszki.
3197 dni temu
połowa do sosu reszta do farszu
3227 dni temu
smaczne, lekkie, lżejsze niż klasyczne cannelloni :-) zrobiłam ponad pół porcji z przepisu (7 rurek), czyli idealnie dla 2 osób; zamiast orzeszków pinii użyłam mixu: orzeszki pinii, pestki dyni i słonecznika, polecam
odpowiedz