• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • woreczek do przechowywania żywności

Krok 1: Sparzamy pomidory

Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Krok 2: Smażymy cebulę z czosnkiem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty, mieszając. Połowę wyjmujemy i odkładamy na bok. Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.

Krok 3: Przygotowujemy nadzienie

Orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Mieszamy z ricottą, pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawiamy skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem.

Krok 4: Zapiekamy cannelloni

Liście bazylii siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Krem z ricotty przekładamy do plastikowej torebki do przechowywania żywności, odcinamy mały róg i wyciskamy do rurek makaronowych. Rurki umieszczamy w sosie pomidorowym obok siebie. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 12 cienkich plasterków. Rozkładamy wraz ze startym parmezanem na cannelloni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Cook Cook
    477 dni temu
    Co się dzieje z połową cebuli z czosnkiem, która w pewnym momencie jest odkładana na bok? Połowa potem trafia do orzeszków, a reszta? Gdzieś mi to umyka? Czy faktycznie czegoś brakuje w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    476 dni temu
    Cook, połowę mieszamy z ricottą, a do połowy dodajemy pomidory z puszki.
  • Gość Gość
    454 dni temu
    połowa do sosu reszta do farszu
  • Kamona Kamona
    484 dni temu
    smaczne, lekkie, lżejsze niż klasyczne cannelloni :-) zrobiłam ponad pół porcji z przepisu (7 rurek), czyli idealnie dla 2 osób; zamiast orzeszków pinii użyłam mixu: orzeszki pinii, pestki dyni i słonecznika, polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram