Cannelloni

Dla smakoszy makaronów nazwa „cannelloni” nie jest niczym nowym. Wszystkim tym, którzy mają jednak jakiekolwiek wątpliwości, warto przypomnieć, że cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu albo nazwa potrawy z jego wykorzystaniem. Makaron cannelloni z wyglądu przypomina rurki, dlatego jest wprost idealny do faszerowania.

Cannelloni – przepis na dobry obiad!

Amatorom sztuki kulinarnej może się wydawać, że przepis na cannelloni musi być skomplikowany i wymagać będzie od nich dużych umiejętności, tymczasem Kuchnia Lidla udowadnia, że danie z tym włoskim makaronem przygotuje nawet najmniej doświadczony kucharz. Wystarczy dobrej jakości cannelloni i dobry przepis.

Potrzebujecie prostego przepisu na cannelloni? Sprawdźcie tradycyjne cannelloni w Kuchni Lidla.

A jeśli prosty przepis na cannelloni z mięsem mielonym nie zaspokoi waszych ambicji kulinarnych, to spróbujcie cannelloni z kurczakiem. Sposobów na cannelloni jest więcej, niż myślicie! W końcu cannelloni z mięsem mielonym to tylko podstawa, do której można dorzucić dodatki i tym samym przygotować nieco bardziej oryginalne dania, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą albo fetą. Pamiętajcie, że cannelloni nadziewane mięsem mielonym to tylko jedna z wielu opcji, podobnie zresztą szeroki jest wybór sosu, który najlepiej komponuje się z tym daniem. Co zatem wolicie – cannelloni z mięsem mielonym w sosie beszamelowym czy może cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie pomidorowym? Zdecydowanie popularniejsze jest cannelloni pod beszamelem, kto jednak powiedział, że zawsze należy ulegać większości. Kuchnia Lidla wybiega znacznie poza schemat i proponuje m.in. cannelloni z mięsem w sosie porowym. Nieważne jednak, czy serwujecie cannelloni z sosem beszamelowym czy chociażby z bolońskim, ważne, aby przepis na cannelloni z mięsem mielonym spełniał Wasze oczekiwania. Zresztą warto pamiętać nie tylko o tych, którzy zastanawiają się, jaki wybrać sos czy rodzaj mięsa, mamy więc też propozycje dla osób, które szukają sposou na przygotowanie cannelloni wegetariańskiego. W tym przypadku wielu zapyta raczej, jak zrobić cannelloni ze szpinakiem. Kuchnia Lidla w odpowiedzi podsunie znacznie ciekawszą propozycję przepisu na cannelloni wegetariańskie, jaką jest cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi.

Jak faszerować cannelloni?

Najtrudniejszą częścią przyrządzenia cannelloni dla wielu może okazać się faszerowanie makaronu. Jak więc najłatwiej nadziewać cannelloni? Warto w tym celu posłużyć się łyżeczką. Rurki mają wystarczającą średnicę, aby wypróbować tę metodę nadziewania.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram