Ciasto na makaron
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Wyrabianie ciasta na makaron

Mąkę, semolinę, 1 łyżeczkę soli, oliwę i 170 ml wody zagniatać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty.

Kruszące się ciasto przełożyć na stolnicę i rękami zagniatać, aż się sklei i stanie się gładkie. Przykryć je folią spożywczą i odłożyć na 1 godzinę, żeby odpoczęło.

Krok 2: Krojenie ciasta na makaron

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Jeśli zacznie się kleić, dodać do niego nieco mąki albo semoliny. Teraz z ciasta można formować kluski albo pokroić je maszynką do makaronu. Na przykład na tagliatelle (wstążki) kroimy ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm.

Krok 3: Gotowanie makaronu

Kluski ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i podać.

RADY:

Z makaronu, który zostanie ugotowany w ciągu najbliższej godziny, można uformować gniazdka i wysuszyć je na ściereczce.

Jeżeli makaron przygotowujemy na zapas, najlepiej zawiesić go na drążku i dobrze wysuszyć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!