Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Krok 1: Wyrabianie ciasta na makaron
Mąkę, semolinę, 1 łyżeczkę soli, oliwę i 170 ml wody zagniatać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty.
Kruszące się ciasto przełożyć na stolnicę i rękami zagniatać, aż się sklei i stanie się gładkie. Przykryć je folią spożywczą i odłożyć na 1 godzinę, żeby odpoczęło.
Krok 2: Krojenie ciasta na makaron
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Jeśli zacznie się kleić, dodać do niego nieco mąki albo semoliny. Teraz z ciasta można formować kluski albo pokroić je maszynką do makaronu. Na przykład na tagliatelle (wstążki) kroimy ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Krok 3: Gotowanie makaronu
Kluski ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i podać.
RADY:
Z makaronu, który zostanie ugotowany w ciągu najbliższej godziny, można uformować gniazdka i wysuszyć je na ściereczce.
Jeżeli makaron przygotowujemy na zapas, najlepiej zawiesić go na drążku i dobrze wysuszyć.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!
Makaron z fasolką szparagową
Kolorowy makaron ze świeżą fasolką szparagową w aromatycznym maślano-serowym sosie. To idealne danie dla osób lubiących ostrzejsze smaki, koniecznie go spróbuj!
Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!
Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)