Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę cedzakową
- chochlę
Przygotuj wcześniej:
Do miski wlej wodę i dodaj kostki lodu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy jej końcówki. Czosnek drobno siekamy. Pół papryczki chili kroimy w dość cienkie plastry. Liście bazylii rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
KROK 2: GOTUJEMY I HARTUJEMY FASOLKĘ
Fasolkę gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 2-3 minuty tak, aby nadal pozostała chrupiąca. Następnie wyławiamy ją z wody, używając łyżki cedzakowej, i przekładamy na chwilę do wody z lodem.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Wodę po fasolce ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron – najlepiej przez ok. 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Zachowujemy jedną chochlę wody po gotowaniu makaronu, będzie potrzebna do przygotowania sosu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni umieszczamy czosnek, chili, 3 łyżki masła i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy liście bazylii, wodę po gotowaniu makaronu, fasolkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła. Następnie makaron doprawiamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt mocno się wchłonie, możemy dodać odrobinę więcej wody po gotowaniu makaronu.
KROK 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i liśćmi świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne galaretki
- Spaghetti z klopsikami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Okoń nilowy ze szparagami
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Gotowana kukurydza z sosem serowym
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Makaron z truskawkami
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Różowy makaron z burakami
- Smoothie z mango
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Zupa z fasolki szparagowej
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Tęczowy tort
- Wieniec morelowo-figowy
- Bułeczki z chili
- Makowe ślimaczki
- Placek ze śliwkami
- Roladki z pizzy (low carb)
- Kotleciki z komosy ryżowej
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)