Cookie dough
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120°
  • blachę do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Wyrabianie masy ciasteczkowej

Mąkę przed użyciem umieścić na czystej blasze i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, aby wysterylizować mąkę. Do pojemnika miksującego wsypać mąkę i oba rodzaje cukru. Dodać miękkie masło w kawałkach, 2 szczypty soli morskiej, ekstrakt waniliowy i mleko i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 5. Wszystko zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. 

Krok 2: Łączenie z czekoladą

Dodać płatki czekoladowe i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 3.

Krok 3: Sposób podania

Masę ciasteczkową pałaszować na surowo albo upiec z niej babeczki lub przerobić na lody.

RADY:

Jako alternatywę do metody z piekarnikiem, można podgrzać mąkę w pojemniku przystosowanym do mikrofalówki przez 2 minuty na najwyższym ustawieniu. Tutaj zaleca się mieszanie mąki co 30 sekund.

Ciasto można trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około 3 dni. Ponieważ w niskiej temperaturze bardzo stężeje, przed spożyciem lub dalszym wykorzystaniem powinno stać przez godzinę w temperaturze pokojowej.

Ekstrakt waniliowy można zastąpić miąższem z ¼ laski wanilii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • jane jane
    42 dni temu
    Przepis bardzo dobry. Domyślam się jak można upiec ciastka z tego ciasta ale nie wiem jak zrobić z niego lody bo w przepisie mówili że można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    41 dni temu
    Ciasto możesz po prostu zamrozić lub połączyć je w proporcji 1:1 np. z lodami waniliowymi :)
  • Gość Gość
    360 dni temu
    Surowa mąka może powodować problemy żołądkowe. Najpierw należy ją upiec w piekarniku lub w potraktować w mikrofali. Wstyd żeby oficjalna strona lidla wrzucała przepisy które mogą otruć ludzi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    334 dni temu
    Przecież centralnie na początku przepisu było napisane aby potraktować mąkę w piekarniku.
  • Gość Gość
    257 dni temu
    Boże, przecież napisali aby dać do piekarnika lub mikrofali. Nic NIE pisali o surowej mące, a tak by the way przepis SUPER pyszny i szybki. POLECAM !!!
  • Gość Gość
    248 dni temu
    przeciez jest napisane w przepisie
  • Gośćm Gośćm
    236 dni temu
    Ma pan problem z czytaniem ze zrozumieniem?
  • Gość Gość
    437 dni temu
    Trzeba upiec mąkę??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    435 dni temu
    Nie jest to obowiązek, ale jeśli masz ochotę, możesz podpiec mąkę przed przygotowaniem tej przekąski :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!