 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°
- blachę do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wyrabianie masy ciasteczkowej
Mąkę przed użyciem umieścić na czystej blasze i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, aby wysterylizować mąkę. Do pojemnika miksującego wsypać mąkę i oba rodzaje cukru. Dodać miękkie masło w kawałkach, 2 szczypty soli morskiej, ekstrakt waniliowy i mleko i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 5. Wszystko zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Łączenie z czekoladą
Dodać płatki czekoladowe i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 3.
Krok 3: Sposób podania
Masę ciasteczkową pałaszować na surowo albo upiec z niej babeczki lub przerobić na lody.
RADY:
Jako alternatywę do metody z piekarnikiem, można podgrzać mąkę w pojemniku przystosowanym do mikrofalówki przez 2 minuty na najwyższym ustawieniu. Tutaj zaleca się mieszanie mąki co 30 sekund.
Ciasto można trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około 3 dni. Ponieważ w niskiej temperaturze bardzo stężeje, przed spożyciem lub dalszym wykorzystaniem powinno stać przez godzinę w temperaturze pokojowej.
Ekstrakt waniliowy można zastąpić miąższem z ¼ laski wanilii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Makówki śląskie
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
  
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (12)
596 dni temu
Przepis bardzo dobry. Domyślam się jak można upiec ciastka z tego ciasta ale nie wiem jak zrobić z niego lody bo w przepisie mówili że można?
Odpowiedz
596 dni temu
Ciasto możesz po prostu zamrozić lub połączyć je w proporcji 1:1 np. z lodami waniliowymi :)
401 dni temu
Jak długo piec i w jakiej temp? Jeśli uformuję z tego kulki np z masłem orzechowym. lub dodam do środka kinderki
401 dni temu
Niestety ciężko nam powiedzieć, jak długo trzeba będzie piec ciasteczka z dodatkami, o których wspominasz. Bez nich ciasteczka trzeba piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
915 dni temu
Surowa mąka może powodować problemy żołądkowe. Najpierw należy ją upiec w piekarniku lub w potraktować w mikrofali. Wstyd żeby oficjalna strona lidla wrzucała przepisy które mogą otruć ludzi
Odpowiedz
888 dni temu
Przecież centralnie na początku przepisu było napisane aby potraktować mąkę w piekarniku.
812 dni temu
Boże, przecież napisali aby dać do piekarnika lub mikrofali. Nic NIE pisali o surowej mące, a tak by the way przepis SUPER pyszny i szybki. POLECAM !!!
802 dni temu
przeciez jest napisane w przepisie
791 dni temu
Ma pan problem z czytaniem ze zrozumieniem?
992 dni temu
Trzeba upiec mąkę??
Odpowiedz
990 dni temu
Nie jest to obowiązek, ale jeśli masz ochotę, możesz podpiec mąkę przed przygotowaniem tej przekąski :)
167 dni temu
Owszem aby wysterylizować mąkę gdyż w przeciwnym wypadku mąka może spowodować problemy żołądkowe, pozdrawiam.
zobacz wszystkie