Cookie dough
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Wyrabianie masy ciasteczkowej

Do pojemnika miksującego wsypać mąkę i oba rodzaje cukru. Dodać masło w kawałkach, sól waniliową, ekstrakt waniliowy i mleko, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 5.

Krok 2: Łączenie z czekoladą

Dodać płatki czekoladowe i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 3.

Krok 3: Sposób podania

Masę ciasteczkową pałaszować na surowo albo upiec z niej babeczki lub przerobić na lody.

RADY:

Ciasto można trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około 3 dni. Ponieważ w niskiej temperaturze bardzo stężeje, przed spożyciem lub dalszym wykorzystaniem powinno stać przez godzinę w temperaturze pokojowej.

Ekstrakt waniliowy można zastąpić miąższem z ½ laski wanilii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!