
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- słój o pojemności 900 ml
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy mieszankę ciasteczkową
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i umieszczamy w czystym, suchym weku lub słoju (o pojemności ok. 900 ml). Przykrywamy warstwą kakao. Orzechy włoskie siekamy. Mieszamy ze skórką pomarańczową i rozkładamy na wierzchu. Czekoladę siekamy i posypujemy nią pozostałe składniki. Jako ostatnią warstwę wsypujemy cukier. Słój szczelnie zamykamy.
Krok 2: Przygotowujemy zawieszkę wraz z przepisem
Poniższą instrukcję pieczenia zapisujemy na zawieszce i podarowujemy razem z mieszanką ciasteczkową:
175 g miękkiego masła mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszankę do pieczenia ciastek oraz mleko – krótko mieszamy. Porcje ciasta o wielkości orzecha włoskiego formujemy za pomocą 2 łyżeczek i układamy w odstępach od siebie na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko spłaszczamy. Blachy pieczemy jedna po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 15-20 minut. Studzimy. Z ciasta wychodzi ok. 30 ciasteczek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)