Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- słój o pojemności 900 ml
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy mieszankę ciasteczkową
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i umieszczamy w czystym, suchym weku lub słoju (o pojemności ok. 900 ml). Przykrywamy warstwą kakao. Orzechy włoskie siekamy. Mieszamy ze skórką pomarańczową i rozkładamy na wierzchu. Czekoladę siekamy i posypujemy nią pozostałe składniki. Jako ostatnią warstwę wsypujemy cukier. Słój szczelnie zamykamy.
Krok 2: Przygotowujemy zawieszkę wraz z przepisem
Poniższą instrukcję pieczenia zapisujemy na zawieszce i podarowujemy razem z mieszanką ciasteczkową:
175 g miękkiego masła mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszankę do pieczenia ciastek oraz mleko – krótko mieszamy. Porcje ciasta o wielkości orzecha włoskiego formujemy za pomocą 2 łyżeczek i układamy w odstępach od siebie na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko spłaszczamy. Blachy pieczemy jedna po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 15-20 minut. Studzimy. Z ciasta wychodzi ok. 30 ciasteczek.
Zobacz podobne
przepisy
Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
Mieszanka przyprawowa do grilla
Szukasz sposobu na smaczne i aromatyczne mięso z grilla? Przygotuj własnoręcznie doskonałą mieszankę przypraw!
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Kluski z makiem
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Wianki z orzechami i polewą
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Steki z tofu
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Szaszłyki z dipem z melona
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
- Faszerowana dynia piżmowa
- Halloweenowa panna cotta
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Tarta z wiśniami
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Czekoladowe friands
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)