Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- słój o pojemności 900 ml
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy mieszankę ciasteczkową
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i umieszczamy w czystym, suchym weku lub słoju (o pojemności ok. 900 ml). Przykrywamy warstwą kakao. Orzechy włoskie siekamy. Mieszamy ze skórką pomarańczową i rozkładamy na wierzchu. Czekoladę siekamy i posypujemy nią pozostałe składniki. Jako ostatnią warstwę wsypujemy cukier. Słój szczelnie zamykamy.
Krok 2: Przygotowujemy zawieszkę wraz z przepisem
Poniższą instrukcję pieczenia zapisujemy na zawieszce i podarowujemy razem z mieszanką ciasteczkową:
175 g miękkiego masła mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszankę do pieczenia ciastek oraz mleko – krótko mieszamy. Porcje ciasta o wielkości orzecha włoskiego formujemy za pomocą 2 łyżeczek i układamy w odstępach od siebie na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko spłaszczamy. Blachy pieczemy jedna po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 15-20 minut. Studzimy. Z ciasta wychodzi ok. 30 ciasteczek.
Zobacz podobne
przepisy
Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
Mieszanka przyprawowa do grilla
Szukasz sposobu na smaczne i aromatyczne mięso z grilla? Przygotuj własnoręcznie doskonałą mieszankę przypraw!
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)