• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • słój o pojemności 900 ml
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: Przygotowujemy mieszankę ciasteczkową

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i umieszczamy w czystym, suchym weku lub słoju (o pojemności ok. 900 ml). Przykrywamy warstwą kakao. Orzechy włoskie siekamy. Mieszamy ze skórką pomarańczową i rozkładamy na wierzchu. Czekoladę siekamy i posypujemy nią pozostałe składniki. Jako ostatnią warstwę wsypujemy cukier. Słój szczelnie zamykamy.

Krok 2: Przygotowujemy zawieszkę wraz z przepisem

Poniższą instrukcję pieczenia zapisujemy na zawieszce i podarowujemy razem z mieszanką ciasteczkową:

175 g miękkiego masła mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy mieszankę do pieczenia ciastek oraz mleko – krótko mieszamy. Porcje ciasta o wielkości orzecha włoskiego formujemy za pomocą 2 łyżeczek i układamy w odstępach od siebie na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko spłaszczamy. Blachy pieczemy jedna po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 15-20 minut. Studzimy. Z ciasta wychodzi ok. 30 ciasteczek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram