Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Masło kroimy na kawałki. Dodajemy żółtko (białka nie wykorzystujemy) i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Jabłka gotujemy w soku
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki o grubości 3-4 mm. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem. Dodajemy plasterki jabłek i gotujemy przez 2-3 minuty, aż staną się giętkie, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie wyjmujemy i osączamy.
Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem.
Krok 3: Robimy róże z ciasta
Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i kroimy w paski (ok. 40 x 3 cm). Następnie smarujemy płynnym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Plasterki jabłka układamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby lekko na siebie nachodziły, krawędź ze skórką powinna delikatnie wystawać nad krawędź ciasta. Ciasto zwijamy, zaczynając od krótszego boku, tak aby powstały małe róże. Wkładamy do natłuszczonych zagłębień blachy do pieczenia muffinów i ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy. Podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto ryżowe
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Walentynkowe serduszka
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Racuchy z bananami
- Babeczki z jeżynami
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Owsianka z musem jabłkowym
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Ciasto banoffee
- Jabłkowe tacos
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Stir-fry z kaszą
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Pasztet z krewetek i łososia
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Comber z jelenia
- Tyrolski gröstl
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Domowe pastrami
- Wiosenne jajka przepiórcze
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1852 dni temu
Bardzo kiepskie ciasto. Ciężko je rozwałkować, nie jest zbyt elastyczne. Zrobione było zgodnie z przepisem. Nie polecam.
odpowiedz
1741 dni temu
Również uważam że ciasto jest kiepskie. Robiłam zgodnie z przepisem