Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą ścierkę lub obrus
- wałek do ciasta
- folię spożywczą
- blachę
- pergamin do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg)
Ciasto
W garnku podgrzewamy około 150 ml mleka. Do miksera wsypujemy 230 g mąki i dodajemy szczyptę soli. Ciepłe mleko (powinno mieć temperaturę około 47,5°C) dolewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po wstępnym zarobieniu składników dodajemy trochę octu. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy też troszkę wody. Ciasto musi mieć gładką i jednolitą konsystencję.
Ciasto najpierw wyrabiamy przez ok 20 min w mikserze na wolniejszych obrotach, później na szybszych. W międzyczasie roztapiamy w garnku 30-40 g masła, które dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
Gdy ciasto jest już wyrobione, podsypujemy je odrobiną mąki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
Nadzienie
Jabłka i marchewki dokładnie myjemy i obieramy. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 2-3 mm. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
Do rondelka wrzucamy 30 g masła, dodajemy cukier, rodzynki i marchewkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Bardzo często mieszamy w celu uniknięcia przypalenia. Rodzynki powinny zacząć pęcznieć, marchewka tracić swój kolor. Dodajemy jeszcze trochę cukru do marchewki.
Dokładnie myjemy i wyparzamy limonkę, po czym ścieramy z niej skórkę. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Do jabłek dodajemy marchewkę z rodzynkami z garnka. Mieszamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na jak największej powierzchni. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić ani do wałka, ani do blatu/deski. Ciasto musi być cienkie jak papier.
Ścierkę, na której będziemy rozwijać ciasto posypujemy mąką. Następnie nawijamy ciasto na wałek i rozwijamy na ścierce. Ciasto delikatnie naciągamy.
Kaszę mannę wraz z odrobiną cukru dodajemy do farszu z jabłkami. Całe ciasto smarujemy roztopionym w rondelku masłem, wyrównujemy brzegi ciasta. Farsz wykładamy na ciasto posmarowane masłem. Pozostałą częścią kaszy manny obsypujemy farsz i miejsce gdzie ciasto łączy się z farszem. Za pomocą ściereczki zawijamy ciasto, starając się delikatnie je formować. Urywamy brzegi ciasta. Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut.
Sos z limonek
220 ml mleka wlewamy do garnka, gotujemy. 4 żółtka ucieramy z 40 g cukru na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy skórkę z 1 limonki, mieszamy. Gdy mleko w garnku jest już zagotowane, wlewamy małą porcję do masy w celu jej zahartowania. Ogrzaną masę wlewamy do reszty ciepłego mleka. Musimy podgrzać sos na wolnym ogniu, pilnując, żeby się nie zagotował. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, czekamy, mieszamy.
Dodajemy sok z 1/2 limonki. Czekamy, aż przestygnie. Wyciągamy strudel z pieca, kroimy go na kawałki. Na talerz dodajemy dużą porcję sosu, wykładamy strudel na sos. Dekorujemy odrobiną cukru pudru.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
4328 dni temu
To jest boskie, bardzo często to robię, z lekkimi przeróbkami, ale taaaaak to jest to :)
odpowiedz
4389 dni temu
Pysznie cytrusowy, faktycznie troche czasochłonne, ale szybko znika :)
odpowiedz
4433 dni temu
wyszło smakowicie. Ciasto musi być naprawdę cieniutkie jak papier.Polecam!!!
odpowiedz
4433 dni temu
wyszło naprawdę smakowicie, palce lizać. I faktycznie ciasto musi być mega cieniutkie.Polecam!!!
odpowiedz
4433 dni temu
właśnie wyciągnęłam z piekarnika... :) tylko nasz jest bez rodzynek - bo nie znosimy ich smaku :)) zdjęcie zamiesciłam na swoim profilu :)
odpowiedz
4433 dni temu
No no nie spodziewałem się takiej kompozycji smaku:) strudel słodko kwaskowy - orzeźwiający:D wspaniały deser:) Zrobimy go jeszcze nie raz:)
odpowiedz
4434 dni temu
Pycha :)
odpowiedz
4434 dni temu
super ciasto, trochę gumowe w smaku, ale farsz znakomity, udało się i wszystkim smakowało bardzo
odpowiedz
4434 dni temu
Wyglada wspaniale, jestem pewna ze w smaku przepyszne. Napewno skorzystam z przepisu!
odpowiedz
4435 dni temu
Strudel przepyszny. W moim gospodarstwie domowym, przyjęty przez 4 osoby dorosłe na 5+ Faktycznie trochę czasochłonne, ale tylko dzięki mojej mamie, która cichaczem wykorzystała mój zapas kaszy manny i musiałam lecieć po nią do sklepu. Jabłka się nie spiekły marchewka z rodzynkami była pysznie słodziutka, no a sos limetkowy był doskonałym dopełnieniem poezją. Jedna rzecz mnie zmartwiła. Deser przygotowałam w poniedziałek i zjedliśmy połowę strudla. We wtorek dorobiłam kolejną porcję sosu limetkowego i zjedliśmy resztę. A tu się po wszystkim dowiaduje, że jest super konkurs i nawet fajny nóż można wygrać. Jedzenia w brzuchu już się sfotografować nie da. Mój mąż był strudlem zachwycony, toteż zrobię go jeszcze raz, ale tym razem będzie fota.
odpowiedz
4435 dni temu
Rozkosznie pyszne:)
odpowiedz
4435 dni temu
Na pewno super w smaku, ale za dużo czynosći w wykonaniu. Będzie prościej, jak wykorzystam ciasto francuskie do tego "strudla". Na pewno spróbuje dodac marchew do jabłek- ciekawe połączenie. Chętnie spróbowała bym yego strudla, ale nie w moim wykonaniu. Nie używajcie w przepisach pojęć gramy. dkg , tyklo pół szklank, cała- nie mamy lub nie chce nam ważyć się produktów. Nie gniewaj się Okrasa, ale Twój strudel chętnie zjadłabym, ale nie piekłabym. Za dużo składników i duzo zamieszania
odpowiedz
4436 dni temu
Ciasto na strudel wywałkowuje się bardzo, bardzo cienko, otrzymując duży płat ciasta, na którym mieści się sporo farszu. Jeśli Tobie nie udaje się wywałkować ciasta tak cienko najlepiej będzie, jeśli zmniejszysz ilość farszu.
odpowiedz
4437 dni temu
Przepis jest nieprecyzyjny, podana ilosc farszu wystarczylaby na dwa strudle, a takie jak na zdjeciu pana Okrasy to nawet cztery! Przy sugerowanym czasie pieczenia nie ma szans aby jablka sie nie upiekly i zostaly takie jak na fotografii pana Okrasy. Przepis wart wyprobowania, ale to raczej moj pierwszy i ostatni strudel:)
odpowiedz
4437 dni temu
Pychotka
odpowiedz
4437 dni temu
super
odpowiedz
4438 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją NIESPONSOROWANĄ recenzją przepisu pana Okrasy :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-12-Vol-2.html
odpowiedz
4439 dni temu
Właśnie testuję!Choć odpuściłam marchew a dodałam orzechy Pyszne !!!!
odpowiedz
4439 dni temu
Gd\ie jest twoja siedziba ja zaraz tam podjadę?
odpowiedz
4440 dni temu
Wygląda świetnie !
odpowiedz
zobacz wszystkie