Kasza manna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!
Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
Kasza manna z karmelizowaną gruszką
Gęsta i aromatyczna kasza manna, która poza tym, że jest klasycznym daniem śniadaniowym, będzie idealnym pomysłem na szybki, słodki lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!
Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!
Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.
Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!
Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!
Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
Czy kasza manna jest zdrowa?
Kasza manna zawiera witaminy, głównie z grupy B oraz cenne minerały – przede wszystkim fosfor, który bierze udział w mineralizacji kości i stawów. Co jednak najważniejsze – jest lekkostrawna, więc w szczególności polecana jest osobom z chorobami układu pokarmowego.
Czy kasza manna ma gluten?
Kasza manna otrzymywana jest z ziaren pszenicy, które w swoim składzie zawierają najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. Jeśli zatem mamy skłonność do alergii lub cierpimy na celiakię, powinniśmy raczej ograniczyć jej spożycie.
Ile kalorii ma kasza manna?
100 g kaszy manny to ok. 360 kcal. Być może nie jest to najlepsza wiadomość dla osób będących na diecie, ale pocieszający jest fakt, że po ugotowaniu jest mniej kaloryczna. Od czasu do czasu można więc pozwolić sobie na jej skosztowanie w niewielkiej ilości.
Ile kalorii ma kasza manna na mleku?
Kasza manna przygotowana na mleku to głównie źródło węglowodanów, które są ważnym elementem zbilansowanej diety. Jeśli nie jest osłodzona cukrem, syropem fruktozowo-glukozowym czy też słodzikami, to ugotowana na mleku ma 66 kcal (w 100 g).
Czy kasza manna tuczy?
Kasza manna jest bardzo dobrze przyswajalna, dlatego można odnieść wrażenie, że łatwo tuczy. Nie jest to jednak do końca prawdą. Owszem, to jedna z bardziej sycących odmian kaszy, co zawdzięcza sporej zawartości skrobi w swoim składzie. Wystarczy więc tylko spożywać ją w odpowiednich ilościach, a nie wpłynie znacząco na naszą wagę.
Jak zrobić kaszę mannę?
Kaszę mannę można przyrządzić na dwa sposoby: na mleku albo na wodzie. Instrukcja jej przygotowania znajduje się zawsze na opakowaniu. Kasza manna doskonale smakuje z różnego rodzaju dodatkami, np. sokiem malinowym czy borówkami. Im więcej owoców, zwłaszcza sezonowych, tym lepszy smak.
Jak gotować kaszę mannę na mleku?
Gotowanie kaszy manny na mleku to bardzo prosty i szybki sposób jej przyrządzenia. Wystarczy zagotować mleko z cukrem i do wrzątku powoli dodawać kaszę mannę, jednocześnie energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gotujemy ją do uzyskania gęstej i zwartej konsystencji, a następnie przelewamy do miseczek i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Ile mleka dodać do kaszy manny?
Gotując kaszę mannę na mleku, możemy dostosować proporcje składników do jej preferowanej konsystencji w efekcie końcowym. Zazwyczaj na 1 l mleka wsypujemy od 6 do 10 łyżek kaszy, w zależności od gęstości kaszki, którą chcemy uzyskać.
Jak przygotować kaszę mannę na wodzie?
Podobnie rzecz się ma z gotowaniem kaszy na wodzie. W tym przypadku, ze względu na neutralny smak wody, najlepiej będzie uzyskać nieco gęstszą konsystencję kaszy. Analogicznie do gotowania na mleku, wystarczy zagotować wodę, np. w ilości 0,4 l i dodać do lekko osolonego wrzątku ok. 50 g kaszy manny. W ten sposób otrzymamy dość gęstą konsystencję.
Jak przygotować kaszę mannę błyskawiczną?
Kasza manna błyskawiczna to najczęściej spotykany w sprzedaży jej rodzaj. W odróżnieniu od zwykłej kaszy manny błyskawiczną, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się bardzo szybko. Dzieje się tak za sprawą obróbki termicznej, której jest poddawana. Wystarczy więc tylko odpowiednią ilość kaszy wsypać do wrzącej wody lub mleka i zagotować całość, mieszając ok. 2-3 minut.
Od kiedy kasza manna dla niemowląt?
Ze względu na zawartość glutenu w kaszce zaleca się, aby niemowlętom podawać kaszę mannę stopniowo i tym samym kształtować ich układ immunologiczny. Zarówno dzieciom karmionym mlekiem matki, jak i tym karmionym mlekiem modyfikowanym, kaszę mannę wprowadzamy po 6. miesiącu życia.
Jaka kasza manna dla niemowlaka jest najlepsza?
Na początku zaleca się podawanie niemowlętom niewielkich ilości zwykłej kaszy manny, i tym samym przyzwyczajanie ich organizmu do glutenu. Omijajmy jak najdłużej kaszki z dodatkiem owoców, które często są dodawane do ich składu i mogą uczulać lub powodować nietolerancje pokarmowe. Wybierajmy spośród kaszek te rekomendowane specjalnie dla niemowląt i kierujmy się wiekiem dziecka podanym na opakowaniu produktu.
Jak gotować kaszę mannę dla niemowlaka?
Jeśli wybierzemy kaszkę mannę przeznaczoną specjalnie dla niemowląt, nie musimy jej gotować. W zależności od rodzaju kaszki, albo wsypujemy ją do przegotowanej wody o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, albo do mleka modyfikowanego i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na każdym opakowaniu jest podany dokładny przepis.
Kasza manna jest produktem o dość uniwersalnym zastosowaniu. Oprócz tego, że może być składnikiem pysznego śniadania, deseru czy kolacji, możemy wykorzystać ją także w innych celach. Często na przykład służy jako zagęszczacz wielu potraw, w szczególności zup albo wyrobów mięsnych. Bywa również składnikiem różnego rodzaju klusek. Warto więc odkryć możliwości jej wszechstronnego zastosowania i pozwolić jej gościć na naszych stołach jeszcze częściej niż dotychczas. Z pewnością nie pożałujemy!