Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę o wymiarach ok. 34x26 cm
- durszlak
- 2 miski
- mikser
- przesiewacz do mąki
- silikonową szpatułkę
- papier do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 175 stopni C. Truskawki dokładnie umyj, a następnie pozbaw je szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki.
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
KROK 1: PRZESIEWAMY MĄKI
Do jednej z misek przesiej mąkę tortową oraz skrobię i proszek do pieczenia.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA
Do drugiej miski wbij oddzielone białka od żółtek, a następnie ubij je wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru oraz cukier waniliowy.
KROK 3: DODAJEMY ŻÓŁTKA
Zmniejsz obroty miksera na średnie i dalej dodawaj cukier po łyżce. Gdy dodasz już cały, zmniejsz obroty do minimum i zacznij dodawać do masy po jednym żółtku.
KROK 4: DODAJEMY OLEJ
Pod sam koniec miksowania wlej do masy olej - zrób to delikatnie, niewielkim strumieniem. Zmiksuj, a potem odłóż urządzenie na bok.
KROK 5: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do zmiksowanej, gładkiej masy dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
KROK 6: PRZELEWAMY CIASTO DO FORMY
Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Posyp kaszą manną.
KROK 7: UKŁADAMY TRUSKAWKI
Na wierzchu masy ułóż pokrojone truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto.
KROK 8: PIECZEMY CIASTO
Blachę z ciastem wsuń do pieca i piecz przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
KROK 9: OZDABIAMY CIASTO
Po upieczeniu pozostaw ciasto w piecu na jakieś 10 min, a potem wyciągnij je i daj mu chwilę wystygnąć. Lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem. Tak przygotowany biszkopt jest gotowy do jedzenia!
Zobacz podobne
przepisy
Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!
Biszkopt z truskawkami - siła prostoty
Domowe ciasto biszkoptowe z truskawkami to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych wypieków, jakie możesz przygotować w swojej kuchni. Żeby przyrządzić pyszne ciasto z truskawkami na biszkopcie, nie potrzebujesz wielu składników, skomplikowanych technik ani specjalnych umiejętności, co czyni je doskonałym wyborem nawet dla początkujących cukierników. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, biszkopt z truskawkami trudno zepsuć — wystarczy postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, a efekt zawsze będzie jednakowo smaczny!
Jedną z największych zalet tego domowego wypieku jest nie tylko prostota jego przygotowania, ale także całoroczność. Ten prosty, lekki i puszysty biszkopt idealnie sprawdza się jako deser na każdą porę roku, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i podczas zimowych wieczorów przy kubku gorącej herbaty. Co więcej, biszkopt z truskawkami można przygotować zarówno ze świeżych, sezonowych owoców, jak i z tych mrożonych, co pozwala cieszyć się jego smakiem o każdej porze roku, niezależnie od dostępności truskawek.
Taki biszkopt z truskawkami to także dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców, które należałoby już w jakiś sposób przetworzyć (np. wrzucając do kompotu czy lodów), bo straciły już swoją jędrność. Truskawkowy dodatek nadaje ciastu świeżego charakteru i lekkości. Już dziś wypróbuj nasz przepis na ten pyszny wypiek!
Przepis na biszkopt z truskawkami — kilka wskazówek na początek
Podczas przygotowywania biszkoptu z truskawkami z naszego przepisu istotne jest zapewnienie odpowiednich proporcji pomiędzy ilością ciasta oraz owoców. Owoców powinno być na tyle, aby były nie tylko widoczne, ale także wyczuwalne w smaku. Jeśli chcesz, aby ciasto było puszyste, ale nie zbytnio nasączone sokami, postaraj się dokładnie umyć i osuszyć owoce przed dodaniem ich do ciasta. Dodatkowo możesz zabezpieczyć ciasto przed wyciekającym sokiem z truskawek, posypując jego wierzch kaszą manną jeszcze przed upieczeniem.
Aby ciasto biszkopt z truskawkami było lekkie i puszyste, pamiętaj o starannym ubiciu jajek z cukrem. Ubite jajka zmieszaj delikatnie z resztą składników, unikając zbyt energicznego mieszania, które mogłoby spowodować utratę puszystości. Wykorzystaj do jego szpatułkę lub łyżkę — mikser lepiej odłóż na bok.
Chcesz, aby Twoje ciasto biszkoptowe z owocami smakowało jak z najlepszej cukierni? Nie bój się eksperymentować z dodatkowymi składnikami, które mogą wzbogacić smak ciasta. Dodaj do niego kakao, orzechy czy otartą skórkę z cytrusów, by nadać ciastu jeszcze ciekawszego smaku i aromatu. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością dodatków, aby nie zdominowały one smaku tego delikatnego ciasta.
Puszysty biszkopt z truskawkami — jak go zrobić?
Puszysty, leciutki biszkopt truskawkowy — jak osiągnąć taki wypiek? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, dzięki którym Twój biszkopt będzie jeszcze lepszy! Po pierwsze, kluczowym elementem jest staranne oddzielenie białek i ubicie ich na sztywno. Cukiernicy, jak i bardziej wprawione w pieczeniu osoby zalecają, aby wybrane jajka były w temperaturze pokojowej. Jeśli dopiero co wyciągnąłeś jej z lodówki — lepiej odczekaj kilkanaście minut, zanim użyjesz ich do przygotowywania ciasta.
Kolejnym krokiem, który jest kluczowy do osiągnięcia puszystego biszkoptu, jest dodawanie cukru do ubijanych białek, a następnie delikatne, ale dokładne wymieszanie masy jajecznej z przesianą mąką i innymi składnikami. Jeśli chcesz, aby Twój biszkopt był jeszcze bardziej puszysty i lekki, dodaj odrobinę soku z cytryny czy pomarańczy lub łyżeczkę kwasku cytrynowego do masy jajecznej. Dodatek kwasu cytrynowego pozwoli ustabilizować masę i wpłynie na jej wolniejsze opadanie.
Kiedy biszkopt będzie gotowy, by włożyć go do pieca, przelej ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą. W ten sposób unikniesz przywierania ciasta do brzegów formy, dzięki czemu bez trudu je z niej wyciągniesz. Profesjonaliści zalecają pieczenie biszkoptu w dobrze nagrzanym piekarniku bez termoobiegu i ostudzenie go w foremce w piecu. Ciasto można wyciągnąć z piekarnika dopiero po kilkunastu minutach — wtedy ciasto pozostanie lekkie i puszyste i nie zapadnie się. Mamy nadzieję, że dzięki tym wskazówkom, będziesz w stanie przygotować puszysty biszkopt z truskawkami, który zachwyci wszystkich gości i domowników. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)